NINOVE - De Krasjelpaal staat te blinken op het hoogste punt in het Neigembos

C21

NINOVE - De Krasjelpaal staat te blinken op het hoogste punt in het Neigembos

Krasjelpaal_foto_23maart2022
Ingezonden foto
 
Bunkermeerbeke_nabijneigembos
De bunker in Meerbeke.- Ingezonden foto
 
Ijzerenmuur
De vroegere ijzeren muur. Ingezonden foto
 
Jeroen Van Assche heeft er voor gezorgd dat er een Krasjelpaal werd geplaatst in het Neigembos in Ninove. De locatie is het kruispunt tussen Pajottenland, Dendervallei en de Vlaamse Ardennen. Dit is ter hoogte van 3 belangrijke toeristische regio's en een troef die Ninove veel beter kan uitspelen. "Een volgende project die ik graag wil verwezenlijken is een stalen uitkijktoren op een bunker wat verderop. Een overblijfsel van de 'ijzeren muur' waarbij een historische themawandeling of fietsroute kan aansluiten aan de bunkerweide in Pamel", aldus Jeroen.
 
‘Krasjelpaal’ klein lichtpuntje in donkere tijden 
 
Het hoogste punt van Ninove bevindt zich in Neigembos op 89 meter boven de zeespiegel. Heel wat wandelaars passeren er zonder dit te weten. Jeroen Van Assche vond dit bijzonder en greep het burgerinitiatief "100 x 100 en je telt mee", aan om deze plaats met een ‘krasjelpaal’ te markeren. ‘Krasjel’ is Ninoofs dialect voor lucifer en verwijst naar de vroegere lucifernijverheid in Ninove. De markeringspaal werd op 23 maart in de bosgrond geplaatst. Eerst en vooral is de noordrand van Neigembos voor Jeroen Van Assche, al van kindsbeen af, één van zijn meest favoriete plaatsen met buitengewone vergezichten. Hij wandelt vaak via de Natteschoot het bos binnen waar je in één oogopslag zowel de kerk van Meerbeke als de abdijkerk van Ninove ziet staan. 
 
 
Vredig plekje 
 
 
Het hoogste punt van Ninove kan je bereiken via verschillende bospaden. De Nellekensberg kan je wel soms verrassen op een stevige klim. Eens aangekomen op het hoogste punt heerst er een oase van rust. Voor veel wandelaars kan deze ‘Krasjelpaal’ een lichtpuntje zijn. Exact 2 jaar na de eerste lockdown en de pandemiecrisis zitten we nu ook in een oorlogscrisis. Hopelijk vinden veel wandelaars hier wat ontspanning om hun zorgen en problemen wat te vergeten, ook al is het maar voor even. Neigembos is natuurlijk sowieso een stille en vredige plek. Jeroen Van Assche is blij met de uitwerking van de ‘Krasjelpaal’.  Het is een pluspunt dat zijn ontwerp door een lokale houtbewerker en oud leerkracht houtbewerking werd uitgevoerd. Joris Bellemans woont zelf op een boogscheut van de markeringspaal en nam graag de uitdaging aan. Er waren wel wat technische moeilijkheden waardoor het ontwerp wat aangepast moest worden. Maar het resultaat mag er wel zijn. 
 
 
Kruispunt van 3 regio’s 
 
 
De Nellekensberg en bij uitbreiding Neigembos, is letterlijk en figuurlijk het kruispunt van 3 toeristische regio’s: de Dendervallei, de Vlaamse Ardennen en het Pajottenland. Ninove moet deze troef veel beter uitspelen, vindt Jeroen Van Assche. Hij had via het inspraakplatform van de stad Ninove nog een uitkijkpost voorgesteld aan de rand van het bos. Maar in natuurgebied is dat volgens boswachter Björn Deduytsche nogal moeilijk te realiseren. Ook de kosten zouden al snel oplopen en het budget daarvoor was niet voorzien zegt Annemie Lauwaert, stafmedewerker participatie bij de stad Ninove. 
 
 
Uitkijkbunker 
 
 
Daarom is er nog een plan B, vertelt Jeroen Van Assche verder. Wat verderop staat nog een oude bunker, een restant van de KW-linie of de ‘ijzeren muur’. Net voor de tweede wereldoorlog werd Meerbeke opgedeeld in twee stukken door deze antitankversperring. Mijn voorstel is om bovenop die bunker een stalen uitkijktoren te realiseren. Een mooie verwijzing naar die ‘ijzeren muur’, waarvan sommige onderdelen door de Duitse bezetter aan de Denderkaai in Ninove verscheept werden naar de stranden van Normandië. Ik heb de volledige historische omkadering meegegeven aan de schepen van erfgoed. Het loont de moeite om dit oorlogsverleden een plaats te geven in Ninove. Nieuwe themawandelingen en fietsroutes kunnen uitgestippeld worden en men kan de bunkerweide in Pamel erop laten aansluiten. Met de opkomst van lokaal toerisme, ook wel “staycation” genoemd, gaat het erom een plaats of historisch erfgoed op een andere manier te benaderen. Deze bunker biedt meerdere toeristische mogelijkheden en het kan inspelen op een behoefte om zich te onttrekken aan het leven van alledag. Het is een mogelijkheid om onze streek te laten herontdekken. Het gaat er in feite om dat we het gewone, waar we elke dag aan voorbijgaan, terug in de belangstelling zetten door het in iets buitengewoons te veranderen. In dit geval een uitkijkbunker op een hoger gelegen plek. 
 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 mrt 2022
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 nov 2024
Marc Colpaert | 07 nov 2024

archief