REGIO - Vanaf 13 juni 2022 zamelt ILvA hechtgebonden asbest ook aan huis in

C21

REGIO - Vanaf 13 juni 2022 zamelt ILvA hechtgebonden asbest ook aan huis in

Colpaert_galmaarden_containerpark_1__kopie_
Illustratiebeeld marc Colpaert
 
Asbest werd in het verleden gebruikt voor heel wat toepassingen in en rond woningen, zoals golfplaten, leien, plantenbakken, ... Omdat het inademen van asbestvezels gevaarlijk is, is het belangrijk dat dit materiaal op een veilige manier verwijderd, ingezameld en verwerkt wordt. Daarom zamelt ILvA vanaf 13 juni 2022 hechtgebonden asbest ook aan huis in. 
 
Elk gezin heeft per kalenderjaar recht op 1 inzameling aan huis van hechtgebonden asbest. Je moet hiervoor  plaatzakken en/of kuubzakken (bigbags) aankopen bij ILvA, die je kan vullen met hechtgebonden asbest. ILvA komt die gevulde zakken aan huis ophalen. Je mag maximaal 5 asbestzakken aankopen en aanbieden tijdens de inzameling.
Een plaatzak of kuubzak kost 30 euro per stuk. In die prijs is de asbestzak, de inzameling en de verwerking van je hechtgebonden asbest inbegrepen. Bij elke bestelling krijg je ook twee gratis sets persoonlijke beschermingsmiddelen en een folder over het veilig verwijderen van hechtgebonden asbest. Je kan de zakken bestellen via je Mijn ILvA account (www.ilva.be).
Op het recyclagepark is er rond asbest niets veranderd. Je kan er dus nog steeds terecht met hechtgebonden asbest op dinsdag en donderdag tussen 16u en 19u op de geopende parken, op voorwaarde dat het verpakt is.
Bart Van den Neste, voorzitter van ILvA, is tevreden dat deze regeling er komt: “In Vlaanderen wil men tegen 2040 een asbestveilige regio zijn. Daar wil ILvA graag aan meewerken, want ook in onze regio zijn er nog veel woningen en gebouwen waar hechtgebonden asbest in verwerkt is. Je kan dat wel verpakt naar het recyclagepark brengen, maar wanneer je een stalletje of “koterij” afbreekt met asbestplaten, leien of andere grotere stukken, is het veel veiliger om het asbest aan je woning aan te bieden en er niet te veel mee rond te rijden. We merken dat er een grote nood is aan deze werkwijze en bieden met deze regeling een veilige en goedkope oplossing voor heel wat gezinnen.”
 

Vanaf 13 juni 2022 kan je de asbestzakken aankopen en een inzameling aan je woning regelen. Zowel gezinnen als verenigingen kunnen hier gebruik van maken. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 mei 2022
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 17 mei 2024

archief