REGIO - Kom meer te weten over de opgravingen rond Nederbrakel

C21

REGIO - Kom meer te weten over de opgravingen rond Nederbrakel

A_brakel_dirk_willaert
Ingezonden foto
 
Op 23 februari om 20u brengen archeologen van SOLVA het relaas over  de opgravingen in Nederbrakel en dit zorgt voor een unieke inkijk op de late Middeleeuwen, u komt toch ook naar de kerk in Nederbrakel. De ingang is gratis wel reserveren.
 
Tijdens de opgravingen op het marktplein zijn bewoningssporen uit de volle middeleeuwen aangetroffen. Toen was hier nog geen marktplein, maar een nederzetting met houten gebouwen naast een houten vlechtwerkwaterput. Het is pas in de late middeleeuwen (13de-15de eeuw) dat deze plek in gebruik is genomen als markt. Rond de Sint-Pieter-In-De-Bandenkerk zijn verschillende delen van het kerkhof opgegraven. De oudste begravingen op deze plaats gaan terug tot de volle middeleeuwen. De uitstekende bewaring van de skeletten zorgt voor een goed beeld van de populatie van de volle middeleeuwen tot in de 19de eeuw.
 
Tijdens de opgravingen op de Markt en rondom de Sint-Pieter-in-de-Bandenkerk te Nederbrakel in 2015-2017 kon een stuk Brakelse geschiedenis blootgelegd worden. De opgravingen wierpen niet alleen een licht op de ontwikkeling van Nederbrakel, maar ook op haar voormalige inwoners. In Nederbrakel was er tijdens de middeleeuwen nog geen marktplein zoals nu. Er was toen enkel een nederzetting met houten gebouwen naast een houten vlechtwerkwaterput. Pas in de late middeleeuwen (13de-15de eeuw) ontstond de functie als marktplein. Rond de Sint-Pieter-In-De-Bandenkerk zijn verschillende delen van het kerkhof opgegraven. De uitstekende bewaring van de skeletten zorgt voor een goed beeld van de populatie van de volle middeleeuwen tot in de 19de eeuw.
 
Tijdens de opgraving zijn niet minder dan 330 individuen archeologisch onderzocht. Ze vormen een doorsnede van de toenmalige bevolking en zijn dus een interessante collectie voor wetenschappelijk onderzoek. Door middel van subsidies, ter beschikking gesteld door de Vlaamse overheid, kon een archeologisch syntheseonderzoek uitgevoerd worden op deze skeletten. Fysisch-antropologen onderwierpen de skeletten aan een diepgaand onderzoek en aan de hand van moderne onderzoekstechnieken kon zelfs het dieetpatroon van de voormalige Brakelaars onder de loep genomen worden. Het resultaat biedt een boeiende inkijk in hoe de mensen leefden in de periode tussen 1500 en 1800 na Chr. in een landelijke gemeente in het zuiden van Oost-Vlaanderen.
 

Op 23 februari om 20u brengen archeologen van SOLVA het relaas van deze zoektocht in de kerk in Nederbrakel. Toegang is gratis maar je dient wel een plaatsje te reserveren via: https://www.so-lva.be/projecten/brakel-marktplein-nederbrakel/ 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 feb 2024
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief