GERAARDSBERGEN - Buurtwegen- fietspaden-buitenontmoetingsplaatsen
Meer werkzoekenden moeten geactiveerd worden. Zij die hun onderwijsopleiding niet afmaakten, moeten bijkomende opleiding volgen. Zij die een uitkering en leefloon ontvangen, moeten wat vrijwilligerswerk verrichten…Je kent die uitspraken wel.
En wat kunnen en moeten deze groep dan doen? Onderhoud en opruimen in deelgemeenten en het stadscentrum? De rommel opruimen die anderen ongestraft meer en meer veroorzaken?
Sport- en bewegingsproject Rebus stelt voor dat deze Geraardsbergenaars volop en volwaardig meewerken aan het onderhoud en de ontwikkeling van een veilig netwerk van trage wegen en buiten-ontmoetingsplaatsen: voetpaden, buurtwegen, fietspaden, speelplein, speelbos... Want dit netwerk is nu nog erg onvolledig en onveilig, niet in alle deelgemeenten aanwezig en ook niet aangeduid.
Waarom zo belangrijk?
- meer bewegen is een goede zaak voor iedereen: aandacht voor fysieke en mentale conditie, veilige verplaatsingen, minder autofiles, meer sociaal contact, duurzame ontwikkeling van natuur..
- dit trage wegennetwerk zal aanzetten en ondersteunen tot meer bewegen, buiten komen en grotere sociale verbondenheid en betrokkenheid.
- dit trage wegennetwerk is een van de basistoeristische troeven en zo ook een motor voor meer tewerkstelling en ontwikkeling.
Hoe?
Dit opruimen, onderhoud, aanduiden en ontwikkelen van een trage wegennetwerk vraagt natuurlijk een deskundige begeleiding en de passende werkuitrusting. Ook kan het alleen maar samen gaan met een kordaat en effectief optreden tegen vormen van arrogantie en onwettelijkheid die dit tragewegenetwerk belemmeren.
Anders gezegd: de ontwikkeling van een tragewegenetwerk en buiten-ontmoetingsplaatsen gaat samen met de opleiding, vorming en ontwikkeling van medemensen, die zich best meer en volledig en volwaardig inschakelen in onze gemeenschap. Indien de ‘kandidaten’ nog andere talenten hebben, verdienen ze zeker alle ontwikkelingskansen.
Informatie bij deze vraag-voorstel: armand matthijs 0474/279625