GERAARDSBERGEN - Fijnstof-resultaten AIRbezenproject gekend

C21

GERAARDSBERGEN - Fijnstof-resultaten AIRbezenproject gekend

Img_3333
 

De luchtkwaliteit in het stadscentrum van Geraardsbergen is opvallend slechter dan die in de landelijke deelgemeenten. Dat blijkt uit de resultaten van het project AIRbezen 2017. Daarmee wil beweging.net, CM en Universiteit Antwerpen samen met de Provincie Oost-Vlaanderen, Vormingplus en vdk bank het verkeersgerelateerd fijn stof in de provincie in kaart brengen.

 

De resultaten van Geraardsbergen liggen in lijn met die van de rest van de provincie: in stedelijke gebieden hangt er beduidend meer fijn stof.

 

AIRbezen is een ‘Citizen Science”-project: burgers die aan wetenschap meewerken. In het voorjaar van 2017 konden Oost-Vlamingen een aardbeienplantje adopteren. Er werd hen gevraagd om dat plantje in de buurt van hun straat te zetten. De bladeren van de aardbeienplant verzamelen de fijne metaaldeeltjes die afkomstig zijn van het verkeer.

 

Via de uitlaat (verbranding van fossiele brandstoffen), remmen en banden komen deze deeltjes in de lucht. 11 300 planten werden verdeeld. Een primeur trouwens. Nergens werd op dergelijke grote schaal het fijn stof in kaart gebracht. In heel de provincie werden in juni 7 000 bladstalen verzameld. In de afgelopen maanden analyseerde de Universiteit Antwerpen een selectie daarvan.

 

Lokale inzichten

De voorbije jaren is er al heel wat onderzoek naar fijn stof gebeurd, meestal met algemene resultaten voor een ruimere regio. Het grote aantal meetpunten in deze studie laat toe om grotere patronen in kaart te brengen. Wat duidelijk opvalt, is dat de luchtkwaliteit slechter is in alle stedelijke gebieden en zeker langs drukke wegen en in het Gents havengebied.

 

Ook opvallend, binnen een bepaalde gemeente of stad kunnen er tussen wijken en straten grote verschillen in luchtkwaliteit zijn. Vooral de concentraties van fijn stof kunnen zeer sterk variëren door verschillen in verkeersintensiteit en het zogenaamde street canyoneffect: smalle straten met hoge aaneensluitende gevelrijen. In een drukke straat blijft fijn stof langer hangen en is de luchtkwaliteit slechter. In de buurt van parken of waar er meer open bebouwing is, zijn de resultaten opmerkelijk beter.

 

Veel verkeer, veel fijn stof

Ook in Geraardsbergen was er veel interesse voor het AIRbezen-project. 150 plantjes belandden in de straten van Geraardsbergen en de deelgemeentes. Er waren liefst 250 kandidaten om een aardbeiplantje te verzorgen. En ook vier scholen namen deel.

 

In Geraardsbergen duikt hetzelfde patroon als in de rest van de provincie. Afhankelijk van de lokale verkeerssituatie en hoe open de omgeving is, wisselen hoge en lage waarden zich af. In de landelijke omgeving van  Geraardsbergen, waar er heel wat open landschappen zijn, werden in het algemeen lagere waarden opgemeten. Op plaatsen met veel verkeer en een dichte bebouwing liggen de waarden een stuk hoger.

 

Voor ieders belang

Weinig verrassend, deelnemers die luchtwegaandoeningen rapporteerden, wonen in een regio met een hogere concentratie aan fijn stof. Mobiliteitsmaatregelen dringen zich dus op. En niet alleen in de stad. Ook al is de luchtkwaliteit in landelijke gebieden beter, mensen van buiten de stad dragen wel bij tot de vervuiling in de steden. Het zijn net zij die vaak de wagen naar de stad nemen.

 

Een gezonde, duurzame mobiliteit is zowel in steden als in landelijke gebieden van het grootste belang. Een goede gezondheid is uiteindelijk voor iedereen van grote waarde.

 

Wie meer wil weten over het project AIRbezen en of de resultaten in detail wil bekijken kan terecht op  http://www.AIRbezen.be.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 nov 2017
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief