KA GERAARDSBERGEN brengt liefde voor techniek over aan basisschoolleerlingen in project ‘Little Bits’
De leerlingen uit het zesde jaar van Basisschool Dender krijgen op het KA Geraardsbergen informatieve maar ook entertainende praktijklessen rond technologie in het project ‘Little Bits’. De jonge leerlingen doen twee toffe en gevarieerde proeven bij de leerkrachten Grijseels en Verhellen. Door deze proeflessen maken de leerlingen kennis met de richting ‘STEM’ die een bundel van technologische en exacte wetenschappen bundelt. Deze STEM-richting op het KA en op De Middenschool biedt veel werkzekerheid en is een ideale basis voor wetenschappelijke vervolgstudies. Deze workshops moeten ervoor zorgen dat de leerlingen een goede keuze maken in het eerste middelbaar en hierdoor goed kunnen inschatten of een wetenschappelijke STEM-richting iets voor hen is.
Bij dhr. Grijseels bouwen de leerlingen een eigen online computerspelletje die ze kunnen besturen via een joystick via Arduino (een microcontroller). In dat spelletje moeten ze een drone besturen om een olifant te beschermen in het regenwoud. “Alles is via instructies en video gestuurd waardoor de leerkracht eerder als coach optreedt.”verklaart begeleider dhr. Grijseels enthousiast.
Ook de leerlingen reageren enthousiast op het project, Arzu Osman (6B, Basisschool Dender) vertelt: ‘Het is enorm leuk om het spel te maken en te spelen. De duidelijke uitleg van de leerkrachten helpt goed om alles toepasbaar te maken. Vroeger dacht ik dat technologie saai was maar door deze lessen kan je zien hoe tof wetenschappelijk werk wel kan zijn.’
Bij dhr. Verhellen bouwt het andere deel van de klas via ‘Little Bits’ aan een zelfrijdende auto. “Eerst leren de leerlingen de kleine elektrische bouwstenen (Little Bits) kennen door het oefenen van eenvoudige basisopdrachtjes specifiek voor hun leeftijdscategorie. Het einddoel is een zelfrijdende auto te creëren die ze zelf mogen pimpen.”vertelt dhr. Verhellen.
Mohamad Ali (6B, Basisschool Dender) getuigt: “Mijn papa werkt ook met technisch materiaal en daarom vind ik deze oefeningen zo leuk. Ik heb ooit samen met mijn papa een kapotte televisie hersteld en daarom vind ik deze werkvorm dan ook zo leerrijk voor de toekomst.” Het KA Geraardsbergen werkt dan ook heel graag samen met verschillende basisscholen in de hoop die liefde voor de technologie op jonge leeftijd door te geven.