Nieuwe speelruimte in OVERBOELARE
Aan de kerk van Overboelare kunnen kinderen en jongeren voortaan terecht op een gloednieuw speeltuintje. De nieuwe speeltuigen zorgen voor urenlang klim-, klauter-, schommel- en glijplezier. Ook voor jonge kindjes en kinderen met een beperking werden speelmogelijkheden voorzien.
Kinderen en jongeren hebben nood aan ruimte om jong te kunnen zijn, zowel in het centrum als in de deelgemeenten, een plekje waar ze in de eerste plaats zichzelf kunnen zijn en mogen spelen, springen, bewegen. Buitenspeelplekken zijn daarnaast van groot belang voor de ontwikkeling van sociale vaardigheden. Het helpt kinderen bij het opbouwen van vriendschappen, en ze leren er spelenderwijs samenwerken, onderhandelen, communiceren. Deze sociale vaardigheden zijn van onschatbare waarde voor hun toekomst.
“We hebben nood aan méér jeugdgerichte ruimte die zo georganiseerd is dat kinderen en jongeren er volwaardig gebruik van kunnen maken, én die ze mee kunnen en mogen vormgeven”, zegt Fernand Van Trimpont, schepen van jeugd. “Elk kind en elke jongere in Geraardsbergen moet toegang hebben tot een uitgebreide, aantrekkelijke infrastructuur dicht bij huis om elkaar te ontmoeten.”
Samen met de buurt
De Jeugddienst bouwde de afgelopen jaren verschillende speelpleintjes. Deze kwamen er vaak op vraag van de buurt zelf. De ontwikkeling ervan gebeurt steeds samen met de gezinnen uit de buurt. De kinderen en hun ouders worden betrokken van bij de ontwerpfase. Op die manier wordt de jeugdruimte ontworpen op de noden van de buurt. Naast de gezinnen worden ook buurtverenigingen betrokken. In dit geval kwam er veel steun van de kerkraad van Overboelare. Deze vereniging stond erg open voor de bouw van het speelpleintje, en zal in de toekomst mee de zorg voor de site op zich nemen.
Het speelpleintje is volledig gemaakt door Net-Werkt, het tewerkstellingsproject van de Technische dienst van het lokaal bestuur.
Bruggen bouwen in buurten
Jongeren worden helaas nog te vaak als overlast ervaren. De Jeugddienst neemt hier de broodnodige rol op van bruggenbouwer, tussen kinderen en jongeren enerzijds, en buurtbewoners en de buurt anderzijds. Door het gesprek aan te moedigen, verschillende standpunten naast elkaar te zetten en goeie afspraken te maken, ontstaan er fijne buurten waar het aangenaam leven is voor iedereen.