Geraardsbergen keurt toekomstgericht kerkenbeleidsplan goed

De Geraardsbergse gemeenteraad keurde op 3 juni het kerkenbeleidsplan goed. Dit plan biedt een antwoord op de veranderende manier waarop kerkgebouwen vandaag gebruikt worden én een duurzame en gedragen toekomstvisie voor elk van de 17 parochiekerken op het grondgebied van de stad. Het kerkenbeleidsplan kwam tot stand dankzij intens overleg tussen het centraal kerkbestuur en het lokaal bestuur.
Een visie voor de toekomst
Het kerkenbeleidsplan is noodzakelijk om te kunnen inspelen op de evolutie van het kerkelijk leven én om in aanmerking te komen voor subsidies voor restauratie en herbestemming van kerkgebouwen.
Het Geraardsbergse kerkenbeleidsplan bevat een visie voor de periode 2026-2031 en is gebaseerd op het pastoraal plan van 2024. Dankzij een overlegtraject met het centraal kerkbestuur en de kerkfabrieken kon het lokaal bestuur een gedragen toekomstvisie uitwerken. Het plan vormt een sterke basis voor de opmaak van de meerjarenplannen van de kerkfabrieken.
De kerken van Grimminge, Goeferdinge, Nieuwenhove en Viane worden als eerste onderzocht in de periode 2026-2028. De andere kerken volgen in de periode 2029-2031.
Concreet per kerk: balans tussen eredienst, nevengebruik en herbestemming
De Sint-Bartholomeuskerk (dekenale kerk) en de kerk van Nederboelare behouden hun exclusieve functie als eredienstlocatie, maar blijven - net als alle andere kerken - openstaan voor culturele en maatschappelijke activiteiten zoals concerten en tentoonstellingen.
Voor de kerken in Zandbergen, Ophasselt, Goeferdinge, Zarlardinge, Viane en Moerbeke wordt onderzocht of een nevenbestemming mogelijk is, in combinatie met religieuze functies.
In Overboelare komt een gedeeld gebruik met de Armeense gemeenschap, terwijl Onkerzele een nevenbestemming krijgt als fietskerk.
De kerken van Nieuwenhove, Grimminge, Idegem, Schendelbeke en Vloerzegem komen in aanmerking voor een neven- of volledige herbestemming, afhankelijk van de uitkomst van toekomstige studies.
De kerken van Waarbeke en Smeerebbe-Vloerzegem krijgen een herbestemming. Zo wordt de kerk van Smeerebbe ingericht als buurthuis, met ruimte voor lokale ontmoetingen en activiteiten.
Burgemeester Fernand Van Trimpont reageert tevreden: "Onze kerken zijn onlosmakelijk verbonden met het verleden én de identiteit van Geraardsbergen. Het kerkenbeleidsplan biedt de kans om dat erfgoed respectvol te bewaren en tegelijkertijd open te stellen voor de gemeenschap. We doen dat met oog voor het religieuze karakter en de erfgoedwaarde van de gebouwen, maar ook met aandacht voor nieuwe maatschappelijke noden."
“We toetsen zorgvuldig elke mogelijke her- of nevenbestemming af aan financiële haalbaarheidsstudies. We kiezen bewust voor invullingen die niet alleen praktisch en toekomstgericht zijn, maar ook het historisch karakter van de gebouwen respecteren én oog hebben voor de emotionele waarde die ze voor vorige generaties vertegenwoordigen. We kijken naar de maatschappelijke noden en streven daarbij een breed draagvlak na via participatie vanuit de desbetreffende deelgemeenten. Mijn oprechte dank gaat uit naar het centraal kerkbestuur en de kerkfabrieken voor hun expertise, constructieve houding en de vlotte samenwerking bij de totstandkoming van dit kerkenbeleidsplan”, besluit schepen van Kerkenplan Griet Blaton.