Vijf uur per dag aan de telefoon
Het app-monitoringbedrijf Annie registreerde dat mensen gemiddeld bijna 5 uur per dag op hun mobiele telefoon doorbrengen. De Britse toezichthouder Ofcom deed een eigen onderzoek en kwam tot de conclusie dat zij vergelijkbare resultaten behaalden, ook al hadden hun gegevens voor een deel ook betrekking op tv-kijken.
Weet je van jezelf dat je met zekerheid minder van 5 uur met je neus op je smartphone kleeft, bedenk dan dat het hier om een gemiddeld gaat. Massa's mensen komen dus met dat tijdskader niet eens toe! Maar wat doen we dan allemaal met ons mobieltje? Welke programma's zijn onmisbaar geworden?
Meest gedownload
Het rapport van App Annie geeft aan dat TikTok wereldwijd de meest gedownloade app is en dat gebruikers er 90% meer tijd doorbrachten in vergelijking met 2020. En dat terwijl het eigenlijk een nog relatief nieuw item aan het app-firmament is. Het werd immers pas in 2017 op het publiek losgelaten. Toch was het een jaar later al zodanig populair dat het de meest gedownloade app was in de Verenigde Staten. En volgens het Nederlands zakelijk tijdschrift & weblog Emerce lag in 2020 het gemiddelde gebruik per dag op 60 minuten.
Mobiel gamen
Er was een tijd dat gamen alleen voor kinderen en nerds was. Nu niet meer. Het mobiele tijdperk heeft van gamen een mainstream hobby voor iedereen gemaakt, met opgeleide volwassenen die uren online doorbrengen met het spelen van woordspelletjes, het onderzoeken van online casino betaalmethoden en het nastreven van andere spelgerelateerde activiteiten.
Leren koekjes bakken, Obi-wan en vreemdere dingen
Video streaming is een volgende bezigheid waar we ons graag aan overgeven. YouTube is de populairste app met meer dan een miljoen downloads in 60 verschillende landen. Hier vind je niet alleen langspeelfilms en tv-serieën, maar ook talloze korte video's, zoals vlogs, beoordelingen, tutorials, trailers, games, en ga maar voort. Concurrent Netflix heeft als reactie op het succes ook al de eerste stapjes gezet in het aanbieden van games. Het is waarschijnlijk een kwestie van tijd voordat ze ook andere genres aanbieden. Wat andere kanalen zoals Amazon Prime en Disney+ zullen doen, weten de minsten, maar je mag er donder op zeggen dat ze gaan proberen in te pikken op het succes.
Goed voor lichaam en geest
Een andere groei die men bij de Annie app observeerde, waren de apps in verband met eten en drinken. Ten eerste om het te bestellen: UberEats, Deliveroo, Takeaway, enzovoort. Maar ook bijvoorbeeld de Taskforce om meer gebruik te maken van de korte voedselketens. Wie bezorgd is om zijn gezondheid consulteert waarschijnlijk zijn smartphone om niet te veel calorieën te eten en om ze vervolgens snel te verbranden; denk maar aan respectievelijk MyFitnessPal en Strava.
Je telefoon stuurt je weg van ... zichzelf
Steeds meer mensen installeren ook mindfulness-apps op hun smartphone om een beetje van de drukke wereld weg te zijn. Tegelijkertijd kunnen sommige van dit soort mini-programma's ook goede raad aanbieden als je dreigt teveel tijd door te brengen aan je computer of smartphone. Zo een pauzeprogramma klinkt een tikje bizar maar wat maakt het uit? Het belangrijkste is dat het werkt.