Een nieuw bankneutraal CASH-puntnetwerk voor het opnemen van contant geld

C21

Een nieuw bankneutraal CASH-puntnetwerk voor het opnemen van contant geld

Money-2696229__340

Deze maand worden er nieuwe CASH-punten toegevoegd op verschillende locaties binnen België. Deze CASH-punten worden deels ter vervanging van geldautomaten ingezet. Op zeven plaatsen in het Pajottenland en de Zennevallei zullen binnenkort bankneutrale CASH-punten komen te staan. In Ruisbroek, een deelgemeente van Sint-Pieters-Leeuw, staat het nieuwe CASH-punt al. inwoners van deze gemeente kunnen sinds de eerste week van januari weer geld afhalen bij het CASH-punt aan het Stationsplein.

 

Er zal onder andere een CASH-punt langs de Edingenstesteenweg in Gook in landelijk Zuid-Pajottenland komen. De rest van de CASH-punten komen naar verwachting in drukke gebieden. Zo zal er een CASH-punt komen aan het station in Edingen, Groot-Bijgaarden en Halle. Ook aan de Markt in Ternat en aan de Brusselbaan in Affligem kunnen inwoners een CASH-punt verwachten. Op dit moment is 27 procent van de CASH-punten al actief, 18 procent van de locaties staat ingepland en 55 procent van de locaties wordt nog bepaald.

 

Steeds meer geldautomaten verdwijnen

In de afgelopen jaren sloten steeds meer banken hun deuren waarmee de bankautomaten ook verdwenen. Een groot deel van de bevolking regelt hun bankzaken online. Daarbij is het steeds gebruikelijker om zaken als boodschappen, kleding en huishoudelijke apparaten online te bestellen. Ook entertainment zaken zoals streamingdiensten voor series, films, podcasts en muziek worden online betaald. Verder doen we steeds meer aan online gamen zoals online wedden op sport. Contant geld is gewoonweg steeds minder nodig waardoor bankfilialen hun kantoren en geldautomaten sloten. Verschillende inwoners klaagden echter over het gebrek aan automaten waar ze CASH konden afhalen. Met name voor mensen zonder een auto en senioren was het behoorlijk lastig om contant geld dichtbij huis te kunnen opnemen. De oplossing is een neutraal CASH-punt waar klanten van verschillende banken terecht kunnen.

 

Het samenwerkingsverband Batopin

De CASH-punten worden geleverd door het organisatie Batopin. Het doel van Batopin is dat 95 procent van de bevolking een bankautomaat moet kunnen vinden binnen een straal van vijf kilometer. Om dit te realiseren zullen er tegen het einde van 2024 maar liefst 2.240 van dit soort CASH-punten komen. De bankautomaten worden uiteraard verspreid over het hele land. Dit samenwerkingsverband wordt geleidt door verschillende banken als Belfius, BNP Parabis Fortis, ING België en KBC.

 

Een netwerk aan bankneutrale CASH-punten

De CASH-punten zijn bankneutraal wat betekent dat klanten van verschillende banken contant geld kunnen opnemen. Het netwerk aan neutrale CASH-punten is te herkennen aan het “CASH’-logo. De geldautomaten zullen gelijkmatig over heel België worden verdeeld zodat ze voor de gehele bevolking gemakkelijk te bereiken. Klanten kunnen geld opnemen in euro met zowel een debetkaart als een kredietkaart. Daarbij worden er geen extra kosten in rekening gebracht met het gebruik van de CASH-punten.

 

De locaties voor CASH-punten worden toegekend op basis van bereikbaarheid. In de gemeente van Ruisbroek was er wat ophef over de locatie. Bewoners gaven aan dat het station, waar het CASH-punt staat, een hoop hangjongeren aantrekt. Het station is echter ook een gemakkelijk bereikbare plek voor een heleboel mensen en de locatie is beveiligd met camera’s. Verder zijn de CASH-punten voorzien van een toetsenbord met een speciaal veiligheidssysteem wat voorkomt dat andere mensen niet mee kunnen kijken over de schouder van de persoon die de machine gebruikt.

 

Toegankelijkheid

Het CASH-punt systeem maakt zich ook sterk voor toegankelijkheid. Daarom zal elk CASH-punt voorzien worden van een voice-over die slechtzienden zal begeleiden bij het opnemen van contant geld. Het toetsenbord is uitgerust met reliëf en de onderdelen van het apparaat zijn voorzien van een opschrift in braille. Ten slotte is er een audiogids beschikbaar in het Frans, Nederlands, Engels en Duits. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 jan 2023
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Redactie Editiepajot | 20 feb 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief