Bescherm de toekomst van nabestaanden met een overlijdensrisicoverzekering
Als jij en je partner samen een huis kopen, is de kans groot dat jullie hiervoor een hypotheek afsluiten. De meeste hypotheekverstrekkers vragen je of daarnaast een overlijdensrisicoverzekering (ORV) af wilt sluiten. Ondanks dat dit niet verplicht is, doen veel inwoners van het Pajottenland en de Zennevallei dit wel. Met een ORV bescherm je namelijk de toekomst van nabestaanden. Benieuwd hoe dit precies zit? Wij vertellen je hier alles over een overlijdensrisicoverzekering.
Uitleg over een overlijdensrisicoverzekering
Voordat je een overlijdensrisicoverzekering afsluit, wil je waarschijnlijk eerst weten wat dit voor een verzekering is. Kort gezegd is het een levensverzekering die eenmalig een bedrag uitkeert als je binnen de looptijd overlijdt. Je verzekeraar betaalt dit bedrag aan je partner, kinderen of een andere nabestaande waar je bij het afsluiten van de verzekering voor gekozen hebt.
Redenen om voor een ORV te kiezen
Net als voor iedere andere verzekering betaal je ook voor een overlijdensrisicoverzekering premie. Daarom wil je misschien eerst weten waarom je een ORV afsluit. Hier zijn verschillende redenen voor op te voeren, maar de belangrijkste is dat je met deze verzekering de toekomst van nabestaanden beschermt. Je zorgt namelijk voor financiële rust bij je partner en/of kinderen als je een ORV hebt en binnen de looptijd overlijdt.
De eenmalige uitkering die een nabestaande ontvangt, kan hij gebruiken om verschillende kosten te dekken. Allereerst kan hij er de hypotheek of huur mee betalen, zodat verhuizen vaak niet nodig is. Het geld kan ook besteed worden aan de kinderen, want een nabestaande kan er bijvoorbeeld hun studie van betalen. Je kunt een deel van het geld ook gebruiken voor de kinderopvang, zodat je zelf meer kunt werken om ervoor te zorgen dat er voldoende geld binnenkomt.
Maak verstandige keuzes
Zie je het nut van een overlijdensrisicoverzekering in? Dan wil je deze verzekering zelf misschien ook afsluiten bij je hypotheek. Voordat je een ORV af kunt sluiten, moet je een aantal keuzes maken. Neem hier de tijd voor, want je wilt de toekomst van je nabestaanden immers beschermen. Bepaal bijvoorbeeld wie de verzekerde persoon wordt, welk bedrag je verzekert, hoe lang de verzekering loopt en of het verzekerde bedrag tijdens de verzekering gelijk blijft of daalt.
Wat kost een overlijdensrisicoverzekering?
Omdat je iedere maand premie betaalt voor een overlijdensrisicoverzekering, twijfel je misschien of je deze verzekering af moet sluiten. Laat je niet leiden door de kosten, want deze vallen in het niet als je het vergelijkt met het (financiële) leed dat nabestaanden ervaren als je overlijdt en geen ORV hebt. Zij moeten alle kosten dan immers in hun eentje dragen en dat is geen pretje. Bij de meeste verzekeraars kost een overlijdensrisicoverzekering je overigens maar een paar euro per maand, waardoor deze verzekering je niet de kop kost.
ORV als huurder
Een overlijdensrisicoverzekering wordt vaak afgesloten bij een hypotheek. Huur je? Dan denk je misschien dat je geen ORV nodig hebt. Een overlijdensrisicoverzekering voor huurders is weliswaar niet verplicht, maar toch raden wij je aan deze verzekering af te sluiten. Als je samen met je partner in een huurhuis woont en twijfelt of je een overlijdensrisicoverzekering nodig hebt, bereken je of je de huur nog steeds kunt betalen als één van jullie wegvalt. Is dit niet het geval? Dan is het verstandig om een ORV af te sluiten. Je partner kan de huur dan immers blijven betalen.