De beste basis voor jouw nieuwe woning
Wil je aan de slag in je nieuw opgeleverde woning en wil je een goede basis leggen voor de wandafwerking? Hou dan rekening met een aantal factoren. Ga je meteen beginnen, wat voor materiaal gebruik je en wil je het zelf doen of laat je het over aan een specialist? Om je te helpen met het voorkomen van fouten, hebben we hieronder een aantal tips waarmee je een goede basis kunt leggen voor jouw nieuwe woning.
Kan je meteen aan de slag?
Je wilt graag meteen beginnen met de wanden van je woning, maar zijn ze wel behangklaar? De meeste nieuwbouwwoningen worden behangklaar opgeleverd waardoor meteen zelf gewerkt kan worden aan de eindafwerking. Deze wanden hebben dan ook bijna geen oneffenheden en zijn super egaal. Maar soms kan je twijfels hebben over of de muren wel echt behangklaar zijn. Als de wand behangklaar is, dan is -wat het woord al zegt- de wand klaar om behangen te worden. Hierbij zijn kleine oneffenheden zoals niveauverschillen, bultjes of lichte ruwe plekken toegestaan.
Wie of wat heb je nodig?
Nu je weet of je meteen aan de slag kan of niet, is het handig om te weten wie of wat je precies nodig hebt. Wil je geld besparen, dan kan je gaan voor een goedkoopste stukadoor die je kan vinden. Of kies ervoor het zelf te gaan doen. Wanneer je zelf aan de slag gaat, is het belangrijk om te kijken naar wat voor materialen je nodig hebt. Zo kun je het werk in één keer goed doen. Bepaal daarbij ook welke soorten pleistermateriaal het beste passen bij je wensen.
Ga je voor duurzaam?
Tegenwoordig nemen we ook telkens in overweging of we duurzaam te werk willen gaan. Het product dunpleisters voor de eindafwerking is duurzamer in vergelijking met traditioneel stucwerk of renovlies. Dunpleisters zijn meteen al klaar om op de wanden gespoten te worden. Het hoeft niet aangelengd te worden met water, omdat het geconcentreerd is. Doordat het product niet aangelengd hoeft te worden, komt er weinig gemors en geklieder aan te pas wat in afval scheelt. Bovendien is het product ook nog herbruikbaar. Dunpleisters zijn biologisch afbreekbaar, wat handig is als je later de woning wilt verbouwen of afbreken.
Gelijkmatig te werk met dunpleister
Dunpleister heeft een andere dikte dan stucwerk en het is dan ook goed om -als je met dunpleister te maken hebt- het gelijkmatig te spuiten in dunne lagen. Zo heeft het de tijd om te drogen, kan het netjes worden afgewerkt en voorkom je dat er scheuren gaan ontstaan. Ga niet te gehaast aan het werk met het product en neem de tijd, zodat je het gewenste eindresultaat krijgt die je voor ogen hebt. De droogtijd van het product is anders dan van traditioneel stucwerk. Wat bij stucwerk twee weken kan duren om te drogen, kan het bij dunpleisters eventueel de volgende dag al geverfd worden. Als je deze informatie tot je neemt, kun jij zelf uit de voeten met het werken aan een goede basis voor de woning.