Als Belg je auto verzekeren in Nederland

C21

Als Belg je auto verzekeren in Nederland

Thumbnail_image002
 
Thumbnail_image002

Als Belg je auto verzekeren in Nederland

Als je als Belg naar Nederland verhuist, zijn er verschillende zaken waarmee je rekening moet houden, waaronder het verzekeren van je auto. In dit artikel bespreken we hoe je als Belg je buitenlandse auto verzekert in Nederland, wat de vereisten zijn, en waar je op moet letten.

Kan ik mijn Belgische auto in Nederland verzekeren? 

Ja, het is mogelijk om je Belgische auto in Nederland te verzekeren. Echter, er zijn enkele belangrijke stappen die je moet volgen om ervoor te zorgen dat je auto correct verzekerd is volgens de Nederlandse wetgeving.

Belgische auto in Nederland verzekeren: Hoe werkt dat? 

Verblijf je tijdelijk in Nederland (maximaal zes maanden)? Houd je auto dan verzekerd bij je Belgische verzekeraar. Controleer dit bij je verzekeraar om zeker te zijn van dekking tijdens je verblijf in Nederland. Bij een permanent verblijf moet je je Belgische auto registreren in Nederland. Dit betekent dat je je auto moet laten keuren bij de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) en een Nederlands kenteken moet aanvragen.

Stappen om je auto te registreren in Nederland 

Volg deze stappen om je auto in Nederland te registreren:

1. Invoeren van de auto: Meld je auto aan bij de RDW voor een keuring en registratie. Hiervoor moet je verschillende documenten meenemen, zoals je identiteitsbewijs, bewijs van inschrijving in de Basisregistratie Personen (BRP), het Belgische kentekenbewijs, en een aankoopfactuur of eigendomsbewijs van de auto.

2. Keuring bij de RDW: De RDW zal je auto keuren om te controleren of deze voldoet aan de Nederlandse eisen. Als je auto goedgekeurd is, ontvang je een Nederlands kenteken.

3. BPM betalen: Bij het invoeren van een auto uit het buitenland betaal je BPM (Belasting van Personenauto's en Motorrijwielen). De hoogte van de BPM hangt af van de leeftijd en CO2-uitstoot van je auto.

4. Kentekenplaten laten maken: Ontvang je het Nederlandse kenteken? Laat dan direct kentekenplaten maken bij een erkende leverancier.

5. Nederlandse autoverzekering afsluiten: Nu je auto een Nederlands kenteken heeft, sluit je een Nederlandse autoverzekering af.

Tips voor het afsluiten van een Nederlandse autoverzekering

Hier zijn enkele tips voor het verzekeren van je auto:

1. Aansprakelijkheidsverzekering (WA)

In Nederland is een WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid) verplicht. Dit is de minimale dekking die je nodig hebt voor je auto. Deze verzekering dekt schade die je met je auto aan anderen toebrengt. Is je auto jonger dan 5 jaar? Dan raden we je aan om je auto allrisk (WA Casco) te verzekeren. Zo ben je niet alleen verzekerd voor de schade die je aan anderen toebrengt, maar ook voor schade of diefstal aan jouw auto.

2. Vergelijk verzekeraars

Uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl blijkt dat de premies van autoverzekeraars flink van elkaar verschillen. Vergelijk verschillende verzekeraars om de beste dekking en premie te vinden die bij jouw situatie past. Vooral als je kiest voor een WA Casco-dekking, omdat deze vaak een hogere premie kent en de verschillen daardoor ook groter zijn. Ga je allrisk autoverzekering vergelijken én bespaar honderden euro’s per jaar op je autoverzekering.

3. Schadevrije jaren

In Nederland krijg je korting op je premie gebaseerd op je opgebouwde schadevrije jaren. Vraag je Belgische verzekeraar om een verklaring van deze jaren die je in Nederland kunt gebruiken.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 jul 2024
Redactie Editiepajot
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Redactie Editiepajot | 04 dec 2024
Redactie Editiepajot | 08 nov 2024
Redactie Editiepajot | 21 okt 2024
Redactie Editiepajot | 24 sep 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Redactie Editiepajot | 13 sep 2024
Redactie Editiepajot | 13 sep 2024
Redactie Editiepajot | 26 apr 2024
Redactie Editiepajot | 09 apr 2024
Redactie Editiepajot | 20 feb 2024
Redactie Editiepajot | 22 jan 2024

archief