SCHEPDAAL – Explosiegevaar na slippartij

C21

SCHEPDAAL – Explosiegevaar na slippartij

Editiepajot_dilbeek_ongeval_01_tom_vierendeels
Overleg tussen brandweer, Fina en takeldienst - Foto's Tom Vierendeels
 
Editiepajot_dilbeek_ongeval_02_tom_vierendeels
 
Editiepajot_dilbeek_ongeval_03_tom_vierendeels
 
Editiepajot_dilbeek_ongeval_04_tom_vierendeels
 
Editiepajot_dilbeek_ongeval_05_tom_vierendeels
 
Editiepajot_dilbeek_ongeval_06_tom_vierendeels
Een honderdtal meter verder schoof nog een wagen in de berm
 

In de nacht van vrijdag op zaterdag was het op vele plaatsen gevaarlijk glad. Zo ook op de Ninoofsesteenweg. Dit bracht enkele verkeersongevallen met zich mee. Twee wagens schoven een talud op en een andere reed in op een wegversmalling. In Schepdaal reed een zware terreinwagen de verluchtingsbochten af van een controlekamer. Hieronder liepen vier hogedrukleidingen met gas waardoor er een tijdlang explosiegevaar was. Er werd een perimeter ingesteld en een verantwoordelijke van Fina Olefins uit Antwerpen kwam ter plaatse om de brandweer van Lennik met raad bij te staan. Er vielen geen gewonden.

De bestuurder reed, omstreeks 00u30, met zijn terreinwagen richting Brussel op de Ninoofsesteenweg toen hij over een ijzelplek begon te schuiven. Hij kon de wagen niet meer stoppen, belandde in de berm en schoof zo over de ‘zwanenhalzen’ van een controlekamer. Zo’n controlekamer is een ruimte onder de grond waar verscheidene gasleidingen doorlopen en waar controles en metingen kunnen worden uitgevoerd. Naast een zwanenhals werd ook een kathode beschadigd. Deze zorgt ervoor dat vrije elektronen die langs de leidingen lopen weggevoerd worden zodat de leidingen niet beschadigd raken. De leidingen die er lopen transporteren propyleen, ethyleen en koolwaterstoffen tussen Fina Antwerpen en Fina Feluy. Daarnaast lag er nog een leiding met waterstofgas die beheerd wordt door een andere firma.

Omdat de omstandigheden in het begin onduidelijk waren werd een veiligheidsperimeter ingesteld van honderd meter waardoor de Ninoofsesteenweg in beide richtingen een tijdlang afgesloten was. Ook werden enkele buurtbewoners geëvacueerd uit de omgeving. Achteraf werden twee rijstroken opengesteld voor alle verkeer. De verantwoordelijke van de pijpleidingen van Fina kwam ter plaatse om de juiste omstandigheden duidelijk te maken. Hij voerde ook constant metingen uit om te zien of er geen lek was.

Het takelen van de wagen had ook heel wat voeten in de aarde. De verluchtingsbuis hing nog vast aan de wagen en het gevaar bestond dat, door de wagen weg te trekken, de koepel van de kamer beschadigd kon worden. Direct gevaar tot het beschadigen van de pijpleidingen was er niet maar toch werd er behoedzaam omgesprongen.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 dec 2009
Tom Vierendeels
Tom Vierendeels
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024

archief