Artikels Archief van Dilbeek

DILBEEK – Zesdejaars Regina Caelilyceum ontvangen Hans Maertens

Dsc01215
 

Op vrijdag 15 januari 2021 stond de heer Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka, voor de klas in het Regina Caelilyceum. Hij was uitgenodigd in het kader van de lessen economie om een gastles over ondernemen te geven aan enkele zesdejaars.

 
 

Klik hier om meer te lezen

 
18 jan 2021
Sam Herremans
ingezonden
 

REGIO - Gezamenlijk kaartje voor trein, trem, bus en metro

Ezgif
 

Vanaf 1 februari 2021 kan je zowel in als rond Brussel met één enkel vervoerbewijs reizen met trein, tram, bus en metro. Met de "intermodale vervoerbewijzen" 'BRUPASS' en 'BRUPASS XL' vergemakkelijken de vier openbaarvervoerbedrijven het gebruik van het openbaar vervoer en wordt het aantrekkelijker om vanuit de randgemeenten naar Brussel te gaan en terug.....

 

Klik hier om meer te lezen

 
18 jan 2021
Roger Swalens
ingezonden
 

DILBEEK - Een vaccinactiecentrum in DILBEEK en GOOIK voor de inwoners van het Pajottenland

Image003a

In de gemeenten Dilbeek komt er een vaccinatiecentrum voor de inwoners uit dit deeltje van het Pajottenland. Voor de eerstelijnszone Pajottenland werd tussen de Pajotse burgemeesters van 8 gemeenten, dit zijn Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Dilbeek, Ternat en Roosdaal beslist om twee vaccinatiecentra te openen 

 

Klik hier om meer te lezen

 
15 jan 2021
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 

DILBEEK - Verkeersveiligheid rond schoolomgevingen

20210106_vernieuwd_logo

Dilbeek zal dit jaar, net als in 2019 en 2020, een subsidieaanvraag indienen bij de Vlaamse Overheid voor projecten rond scholen die de verkeersveiligheid aan deze schoolomgevingen verbeteren.

 
 

Klik hier om meer te lezen

 
11 jan 2021
Sam Herremans
ingezonden
 

Iedereen mee in DILBEEK dankzij heldere communicatie op maat

20210106_vernieuwd_logo

Heldere communicatie naar de burger, dat is één van de speerpunten van het Dilbeeks bestuur voor 2021 en de komende jaren. Afgelopen jaar zette Dilbeek de krijtlijnen uit voor een nieuwe manier van communiceren naar de burger. In 2021 gaat het bestuur hier concreet mee aan de slag.

 
 

Klik hier om meer te lezen

 
06 jan 2021
Sam Herremans
ingezonden
 

TERNAT/DILBEEK in de vorige eeuw – Krijgsgevangenen op het einde van de Eerste Wereldoorlog

School_met_paard_en_kar_img_9184_knip
Het klooster van de Sisters of Merci in Wambeek
 

Op het einde van de eerste wereldoorlog hielden de Duitsers Engelse krijgsgevangenen, die eerder in Schepdaal waren opgesloten, gevangen in de school van Wambeek. Dirk Lindemans vond een brief van de secretaris van het Nederlandse diplomatieke gezantschap daarover in Britse archieven. De gezant werd vergezeld door Dilbekenaar Adelin Moeremans, sergeant in het Belgische leger en als tolk verbonden aan het Engelse leger, die wat later overleed aan Spaanse griep, net als private Brown, die in Overdorp verzorgd werd door weduwe De Meuter, op het Wambeekse kerkhof begraven ligt en in het overlijdensregister als krijgsgevangene betiteld wordt maar die volgens de Britse oorlogscommissie eigenlijk niet bestaat.    

 

Klik hier om meer te lezen

 
05 jan 2021
Guido Van Cauwelaert
Guido Van Cauwelaert
 

Nieuwjaar 2021

Editiepajot

Wij wensen onze talrijke en trouwe lezers, adverteerders en medewerkers een gelukkig, maar vooral gezond 2021, met meer contacten en veel leesgenot!

 
 

Klik hier om meer te lezen

 
01 jan 2021
Sam Herremans
ep
 

REGIO - Drie nieuwe afvalzakken van Intradura, één duurzame toekomst

Editie_gooik_vuilniszak_2__kopie_
Inge D'hoe(Intradura en derde van links) gaf meer uitleg over de nieuwe afvalzakken. Foto Marc Colpaert
 

In 17 gemeenten verschijnen vanaf 1/1/2021 nieuwe kleuren in het straatbeeld. In samenwerking met de lokale besturen en Fost Plus, introduceert Intradura op 1 januari 2021 maar liefst 3 nieuwe afvalzakken: een uniforme restafvalzak, een uitgebreide PMD-zak én een GFT-zak. Met niets dan voordelen voor meer dan 300.000 inwoners en 17 deelnemende gemeenten. 

 

Klik hier om meer te lezen

 
31 dec 2020
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 

DILBEEK voert belasting op (ver)bouwen, uitbreiden en verharden in vanaf 2021

Editiepajot_logo_gemeente_dilbeek_

Met ingang van 1 januari 2021 wordt in Dilbeek een belasting geheven op het verharden, (ver)bouwen, en uitbreiden van gebouwen en constructies op heel het grondgebied van de gemeente. Door de invoering van een bouwtaks wil het bestuur de burgers stimuleren om compacter te bouwen, minder te verharden en dus in het algemeen doordachter en duurzamer om te gaan met de schaarse ruimte.

 
 

Klik hier om meer te lezen

 
26 dec 2020
Sam Herremans
ep
 

Dilbeek voert belasting op (ver)bouwen, uitbreiden en verharden in vanaf 2021

Image002
©Gemeente Dilbeek
 

Met ingang van 1 januari 2021 wordt in Dilbeek een belasting geheven op het verharden, (ver)bouwen, en uitbreiden van gebouwen en constructies op heel het grondgebied van de gemeente. Door de invoering van een bouwtaks wil het bestuur de burgers stimuleren om compacter te bouwen, minder te verharden en dus in het algemeen doordachter en duurzamer om te gaan met de schaarse ruimte....

 

Klik hier om meer te lezen

 
24 dec 2020
Roger Swalens
ingezonden
 

REGIO - Glasbol vol? Laat je glas niet achter vraagt Intradura

Colpaert_gooik_flessen_1__kopie__li
Zoiets mag niet dit jaar gebeuren, archiefbeeld Foto Marc Colpaert
 

Intradura roept de mensen op om hun glas niet naast de glasbol achter te laten als deze vol is. Ze doen hun uiterste best om er voor te zorgen dat de glasbollen zoveel mogelijk geledigd worden. Intradura is een intergemeentelijke samenwerking voor duurzaam afvalbeheer tussen 19 gemeenten  

 

Klik hier om meer te lezen

 
23 dec 2020
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 

DILBEEK - Westrand ondersteunt artiesten tijdens tweede lockdown

Img7062_230
 

Sinds het ingaan van de nieuwe maatregelen zag Westrand zich voor een tweede maal genoodzaakt om de deuren te sluiten en – tot nieuwjaar – 38 voorstellingen te annuleren. Achter de schermen van Westrand werd evenwel duchtig doorgewerkt.

 

Klik hier om meer te lezen

 
19 dec 2020
Sam Herremans
ingezonden
 

DILBEEK - Warme oproep: kunstenaars, schrijvers en vertellers gezocht voor Erfgoeddag 2021

De_nacht_banner_fb_event
 

Kom met creativiteit uit je kot! Dat is de leuze waarmee de gemeente Dilbeek creatievelingen wil enthousiasmeren om deel te nemen aan Erfgoeddag 2021. De gemeente Dilbeek werkte in samenwerking met de Cultuurraad Dilbeek en enkele vrijwilligers, een bijzondere wandeling uit in hartje Dilbeek geïnspireerd op Dilbeekse verhalen en legendes.

 
 
 

Klik hier om meer te lezen

 
17 dec 2020
Sam Herremans
ingezonden
 

Regio - Provincie Vlaams-Brabant tegen Brusselse stadstol

Stadstol
©ingezonden n-va
 

Op initiatief van de N-VA-fractie dienden de fractievoorzitters van CD&V, Open VLD en N-VA Vlaams-Brabant, tijdens de provincieraad van vandaag, 15 december, een motie in tegen de plannen van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering om vanaf 2022 een kilometerheffing in te voeren in het grootstedelijk gebied Brussel.

 

Klik hier om meer te lezen

 
17 dec 2020
Roger Swalens
ingezonden
 

REGIO - Natuurpunt start streekwerking in Pajottenland & Zennevallei

A_bos_te_weining
 

Natuurpunt gaat ook voor de regionale ondersteuning voor lokale afdelingen in onze regio. Natuurpunt is een stevige vereniging met bijna 120 000 gezinnen die lid zijn in heel Vlaanderen. De vrijwilligers en terreinploegen van Natuurpunt beheren 25 000 hectare natuur in 500 natuurgebieden. Ook in onze regio Pajottenland & Zennevallei zijn heel wat vrijwilligers, 

 

Klik hier om meer te lezen

 
16 dec 2020
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 

REGIO - Colruyt test Waterstoftruck

Colwaterstof
©Colruyt Group
 

Colruyt Group test als eerste in Europa een 44 ton waterstoftruck. Sinds kort test Colruyt Group als eerste in Europa een 44 ton volledig elektrische truck met waterstof “range extender”. De firma investeert al langer in waterstofoplossingen.

 

Klik hier om meer te lezen

 
15 dec 2020
Roger Swalens
ingezonden
 

REGIO - Ban de verharde voortuin, zegt Haviland

Verharding_voortuinen
©Haviland
 

Milieu en opwarming: ban de verharde voortuin, zegt Haviland.

Meer en meer kiezen bewoners voor een onderhoudsarme (voor)tuin, terwijl overal in Vlaanderen wordt opgeroepen om te 'ontharden' en 'vergroenen'. Ook Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir overweegt om het volledig verharden van voortuinen te verbieden, in de strijd tegen toenemende droogte en ernstige wateroverlast. Deskundige Ruimtelijke Ordening bij Haviland, Wouter Roesems, laat zijn licht schijnen op de zaak.

 

Klik hier om meer te lezen

 
15 dec 2020
Roger Swalens
ingezonden ©Haviland
 

REGIO - Vlaams-Brabant kordaat tegen Corona

Spooren_mag028mm
 

De handhaving van de coronamaatregelen in Vlaams-Brabant wordt al sinds het begin van de coronacrisis zorgvuldig afgestemd met politie en parket. Ook vandaag vond opnieuw een overleg plaats tussen de gouverneur en de procureurs des Konings, een afvaardiging van korpschefs en de bestuurlijk directeurs-coördinatoren van de federale politie in onze arrondissementen, om een gezamenlijke handhavingsaanpak af te spreken.

 

Klik hier om meer te lezen

 
14 dec 2020
Roger Swalens
ingezonden
 

DILBEEK - “De Sint-actie”

Dilbeek_sint_voedselbedeling_1
 

Een groep vrijwilligers organiseerden een speelgoedinzameling  voor kansarme gezinnen en kwetsbare kinderen.  De initiatiefneemster, Rita Van Moorter,  is lid van het bestuur van Welzijnsschakel en coördineert de wekelijkse voedselbedeling in Savio Dilbeek. Voedselbedeling geeft aan 50 gezinnen wekelijks een voedselpakket. Het idee groeide bij Rita, n.a.v. een getuigenis op televisie van een inzamelactie,  om deze gezinnen en hun kinderen eens extra te verwennen tijdens de Sinterklaas periode.

 
 
 

Klik hier om meer te lezen

 
06 dec 2020
Sam Herremans
ingezonden
 

DILBEEK zet in op de correctheid van het bevolkingsregister en keurt reglement woonstcontrole goed

Editiepajot_logo_gemeente_dilbeek_

Gemeente Dilbeek keurt het reglement woonstcontrole goed. Het reglement informeert burgers en bevat procedures waarop de gemeente kan terugvallen om een burger in het bevolkingsregister op de juiste plaats in te schrijven en zo de realiteit te kunnen afstemmen op het bevolkingsregister. In het reglement werden accenten gelegd, om zo procedures en processen te kunnen volgen over verschillende diensten heen.

 
 
 

Klik hier om meer te lezen

 
03 dec 2020
Sam Herremans
ep
 
 

Laatste Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Sam Herremans | 01 jan 2021
Roger Swalens | 15 dec 2020
Roger Swalens | 14 dec 2020
Sam Herremans | 06 dec 2020

archief