DILBEEK - Gemeentelijk ruimtelijk structuurplan voorgesteld

C21

DILBEEK - Gemeentelijk ruimtelijk structuurplan voorgesteld

Editiepajot_dilbeek_structuurplan_foto_jena-pierre_schoukens
Schepen van ruimtelijke ordening Marc De Meulemeester, het hoofd van de gemeentelijke dienst ruimtelijke ordening Mieke Verschaffel en stafleden van het studiebureau D+A Consult. - Foto Jean-Pierre Schoukens
 

Op een infoavond voor een goed gevulde schouwburgzaal van het cultureel centrum Westrand hebben schepen van ruimtelijke ordening Marc De Meulemeester, het hoofd van de gemeentelijke dienst ruimtelijke ordening Mieke Verschaffel en stafleden van het studiebureau D+A Consult, het gemeentelijk structuurplan voor Dilbeek voorgesteld. Het plan dat het Dilbeek van morgen en overmorgen uittekent, is in onderzoek tot 5 april 2010.

In het structuurplan wordt de ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente bekeken. Om de beschrijving leesbaar te maken wordt gewerkt met verschillende thema’s die in de verschillende stukken van het rapport (informatief deel, richtinggevend deel en bindend deel) terugkomen nl.
- de open ruimtestructuur (landbouw, natuur, bos, landschapsontwikkeling, …)
- de nederzettingsstructuur (wonen)
- de economische structuur (werken)
- de verkeers- en vervoersstructuur
- de toeristisch- recreatieve structuur (ontspannen)
 
In de beschrijving van de bestaande ruimtelijke structuur wordt per thema (open ruimte, nederzetting, …) een grondige analyse van de bestaande toestand gemaakt, met telkens aandacht voor de bestaande kwaliteiten en de knelpunten. Het beleid is erop gericht de kwaliteiten te behouden / te versterken. De knelpunten moeten weggewerkt worden.
 Dilbeek wordt overwegend gekenmerkt door een dichte bebouwing in landelijk gebied. Lintbebouwing en gebundelde infrastructuurassen versnijden de landschappelijke structuur.
 
De open ruimtestructuur van de gemeente wordt gekenmerkt door bos- en natuurgebieden en een groot aantal parkgebieden. De parkgebieden zijn zowel omwille van hun ruimtelijke en historische (erfgoed)waarden als omwille van hun landschappelijke kwaliteiten en natuurlijke aspecten waardevol. Ook de landbouwstructuren bepalen mee de open ruimte. Bij de beoordeling van de kwaliteit van de open ruimte houden we rekening met de traditionele landschappen, relictzones, ankerplaatsen, lijn- en puntrelicten die in de Landschapsatlas aangegeven worden als waardevolle herkenningspunten in de gemeente.
 
De bestaande nederzettingsstructuur van Dilbeek wordt in beeld gebracht door gebruik te maken van demografische gegevens, een morfologische analyse met aandacht voor voorzieningen, handelsapparaat, urbanisatiegraad, het bebouwingspatroon en het woningen- en percelenpatrimonium. Op de kaart van de bestaande nederzettingsstructuur zijn dichtbebouwde (verstedelijkte) zones, zones voor residentieel wonen en zones met lintbebouwing van elkaar onderscheiden.
Globaal wordt de nederzettingsstructuur in de gemeente gekenmerkt door een oost-west tweedeling. De grootste concentratie aan bebouwing bevindt zich in het oosten van de gemeente met als belangrijkste kernen Dilbeek en Groot-Bijgaarden.
 
De ontwikkeling van bedrijvigheid is in Dilbeek sterk gekoppeld aan de ligging in de rand van Brussel. De aanwezigheid van goede ontsluitingsmogelijkheden via de snelweg is essentieel. Hierdoor treffen we op het grondgebied van Dilbeek drie belangrijke regionale bedrijvenzones aan. Deze zijn geconcentreerd in Groot-Bijgaarden. Naast deze grootschalige industriezones treffen we in Dilbeek slechts kleine industriezones aan. De afbakening van deze gebieden gebeurde vaak op maat van de aanwezige bedrijven.
 
De deelruimte ‘stedelijke sfeer’ omvat hoofdzakelijk de kernen van Dilbeek en Groot-Bijgaarden. Dilbeek-centrum beschikt over een goed uitgebouwd, bovenlokaal en multifunctioneel centrum met voorzieningen voor socio-culturele activiteiten, onderwijs, sport, wonen, administratieve en sociale dienstverlening. Het historische centrum van Groot-Bijgaarden is gelegen ten westen van de R0 en ten noorden van de spoorweg. Belangrijke voorzieningen (deelgemeentehuis, jeugdcentrum en de kerk) zijn gelegen rondom het vernieuwde Gemeenteplein. De verdere ontwikkeling van Groot-Bijgaarden situeert zich hoofdzakelijk langsheen de Brusselstraat.
 
De ‘Westelijke open ruimte’ wordt opgesplitst in de volgende entiteiten:
- Itterbeek en Wolsem
- Sint-Ulriks-Kapelle en Sint-Martens-Bodegem
- Schepdaal
 
De Ninoofsesteenweg wordt omwille van zijn specifieke aard, met een sterke verweving van functies (wonen, handel en horeca, tewerkstelling, verbindingsas) als aparte deelruimte behandeld.
 
Op basis van de beschrijving wordt een aantal prognoses van de toekomstige ontwikkelingen gemaakt, zowel demografisch (ontwikkeling van de bevolking) als naar behoefte aan bijkomende woningen, ruimte voor bedrijven en voor recreatie.
 
Het richtinggevend deel geeft de toekomstvisie voor de gemeente. Dilbeek vervult een belangrijke scharnierfunctie tussen Brussel en het Pajottenland en verleent daardoor aan Dilbeek een specifieke eigenheid. Het samen voorkomen van stedelijkheid en open ruimte vormt een essentieel aspect van de aantrekkingskracht van de gemeente.
 
De open ruimte in Dilbeek is rijk aan natuurlijke, landschappelijke en agrarische kwaliteiten. Dilbeek wenst zijn open ruimtebeleid ook optimaal af te stemmen op het beleid van hogere overheden (zoals het Breughelproject), zodat echte open ruimtenetwerken kunnen ontstaan.
 
Voor de uitbouw van een kwalitatief ecologisch netwerk op gemeentelijk niveau selecteren we prioritaire gebieden voor natuur, ecologische verbindingen, randstedelijke groengebieden en parkgebieden in buitengebied.
Landbouw fungeert als een belangrijke beheerder van de open ruimte. Het GRS streeft naar een kwalitatief evenwicht tussen landbouwuitbating, landschaps- en natuurontwikkeling.
Het versterken van de identiteit en de kwaliteit van het kenmerkend landschap in Dilbeek is belangrijk. Open ruimtecorridors realiseren een functionele of visuele verbinding tussen verschillende open ruimtegebieden met agrarische of natuurlijke functies. In deze corridors ligt de nadruk zowel op natuurherstel als op de uitbouw van de landschappelijke identiteit. Daarom worden in open ruimtecorridors de lokale kenmerkende elementen van de open ruimtestructuur versterkt.
 
De gewenste nederzettingsstructuur geeft invulling aan de tweedeling stedelijke sfeer (VSGB) / buitengebied. De gemeente wil vooral de lokale rol van de kernen in functie van de opvang, het onderhoud en de ontwikkeling van de eigen bevolking, ondersteunen.
De gemeente nuanceert de hiërarchie van kernen die in het RSVb vastgelegd werd, door de kern van Sint-Anna-Pede extra aan te duiden als traditionele landelijke kern.
 
De gemeente zet in op het geven van waarborgen voor een kwalitatieve woonomgeving. De aandachts¬punten hiervoor zijn: kernversterking, de groene vingers in de kernen, het sociaal woonbeleid en betaalbaar wonen, en aandacht voor het markant erfgoed.
Om in de toekomst voor een voldoende woonaanbod te kunnen zorgen, zal het nodig zijn om een aantal woonuitbreidingsgebieden in of aanleunend bij de stedelijke sfeer aan te snijden. De ontwikkeling van deze gebieden moet gebeuren met respect voor de open ruimtekwaliteiten en de woonkwaliteit in de omliggende woongebieden. In het buitengebied kan -op basis van de huidige prognoses- aan de woon¬behoefte voldaan worden door de nog beschikbare bouwloten in de woongebieden te ontwikkelen en op de markt te brengen.
Bijzondere aandacht op vlak van wonen gaat verder nog naar de seniorenhuisvesting, de bescherming en mogelijkheden van het (meestal zonevreemd gelegen) markant erfgoed (kloosters, oude hoeves, …) en de aanpak van zonevreemde woningen.
 
In de gewenste economische structuur wordt gezocht naar nieuwe locaties voor lokale bedrijven. In het RSV (afbakening VSGB) heeft het Vlaams gewest in Groot-Bijgaarden al zoekzones aangeduid. De gemeente wil onderhandelen over een gemengd gebruik van die zoekzones (voor regionale én lokale bedrijven) en stelt ook nog een aantal bijkomende zoekzones in het buitengebied van de gemeente voor, o.a. langs of in de buurt van de Ninoofsesteenweg in Itterbeek en Schepdaal. Vooraleer nieuwe terreinen te ontwikkelen, moet er gestreefd worden naar een optimaal en duurzaam gebruik van de bestaande bedrijventerreinen o.a. door herstructurering en werken aan goed nabuurschap tussen de bedrijven en de omliggende woon- en groenzones.
 
Qua verkeer en mobiliteit sluit het voorgesteld beleid in het GRS aan bij het mobiliteitsplan dat eerder door de gemeenteraad goedgekeurd werd. Duurzame mobiliteit, met aandacht voor langzaam verkeer en openbaar vervoer, voor verkeersleefbaarheid en verkeersveiligheid (zeker in de omgeving van scholen en recreatieve voorzieningen) en respect voor de wegenhiërarchie, met het tegengaan van sluipverkeer in de woonstraten, staat voorop.
 
Op het vlak van de toeristisch-recreatieve structuur wordt er onderscheid gemaakt tussen bovenlokale voorzieningen (zoals CCD Westrand en het Roelandsveld) en de voorzieningen gericht op de eigen bewoners (zoals de jeugdlokalen). Voor de regularisatie van de zonevreemde voorzieningen zal de gemeente de procedure voor de opmaak van een RUP verder zetten. Voor uitbreiding van bestaande of voor nieuwe voorzieningen wordt een aantal zoekzones voorgesteld.
 
 
Wil je informatie over het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan?
 
Op de gemeentelijke website
Als je op www.Dilbeek.be  .doorklikt naar Bestuur-Administratie > Gemeentediensten > Ruimtelijke ordening en Huisvesting > Ruimtelijke Planning > Structuurplan, vind je het tekstboek en alle plannen van het kaartenboek van het gemeentelijk structuurplan en de tekst van de infofolder.
 
Bij de dienst Ruimtelijke Ordening
Tijdens de periode van het officieel openbaar onderzoek van 4 januari tot en met 5 april 2010 (90 kalenderdagen) kan je het volledig document inkijken op de dienst Ruimtelijke Ordening (Gemeenteplein 1, 1700 Dilbeek), elke werkdag van 9 u tot 12 u.
 
 
Hoe kan ik een opmerking of bezwaar indienen?
Tot 5 april 2010 heeft elke inwoner het recht een opmerking of bezwaar in te dienen over de inhoud van dit ruimtelijk structuurplan.
 
Bezwaren of opmerkingen moet je bezorgen aan de
Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (GECORO)
p/a Gemeente Dilbeek – dienst Ruimtelijke Ordening, Gemeenteplein 1, te 1700 Dilbeek,
uiterlijk tegen 5 april 2010, om 12 uur, opsturen (aangetekend hoeft niet) naar of afgeven aan de dienst Ruimtelijke Ordening.
 
Opgelet: vragen of bedenkingen die niet gaan over de inhoud van het structuurplan, hebben geen zin. Het wijzigen van de bestemming van een perceel grond (van agrarisch gebied in woongebied bijvoorbeeld) behoort NIET tot de inhoud van het structuurplan.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 jan 2010
Jean-Pierre Schoukens
Jean-Pierre Schoukens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief