DILBEEK - Minister Bourgeois laat bouwkundig erfgoed in de Vlaamse Rand inventariseren

C21

DILBEEK - Minister Bourgeois laat bouwkundig erfgoed in de Vlaamse Rand inventariseren

Editiepajot_erfgoed_leeft

Minister Bourgeois laat het bouwkundig erfgoed van de gemeenten Dilbeek, Kraainem en Linkebeek inventariseren. Het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed (VIOE) start deze maand met het veldwerk.

De Vlaamse Rand, de gordel van Vlaamse gemeenten rond Brussel, herbergt heel wat waardevol onroerend erfgoed. Niet alleen wordt het groene karakter van de Vlaamse Rand mede gevormd door het rijke agrarische erfgoed en de authentieke streekhoeves. Ook staan er tal van pareltjes uit de modernistische Vlaamse architectuur.

Minister Bourgeois:  “Het onroerend erfgoed in de Vlaamse Rand staat onder toenemende druk. Door de groeiende verstedelijking wordt het steeds moeilijker om het groene karakter van de Rand en het bijhorende erfgoed te vrijwaren. Ook voelt de (vooral niet-Nederlandstalige) bevolking zich te weinig betrokken bij het streekeigen erfgoed waardoor een gering draagvlak bestaat om zorg te dragen voor het onroerend erfgoed.”

 

Momenteel is er voor heel Vlaanderen een inventarislijst met meer dan 70.000 zowelbeschermde als niet-beschermde gebouwen.

Minister Bourgeois: “De inventarissen van de gemeenten in de Vlaamse Rand vertonen grote hiaten omdat de laatste vaststellingen in de jaren zeventig en met andere criteria zijn gedaan. Hierdoor was tot op heden geen coherent beschermingsbeleid mogelijk in deze gemeenten.”

 

Voor de beschermde gebouwen die in de lijst voorkomen verandert er niets.

De rechtsgevolgen voor de niet-beschermde gebouwen zijn:

1. Om een gebouw uit de vastgestelde lijst af te breken is altijd een stedenbouwkundigevergunning nodig. Die wordt door het gemeentebestuur afgeleverd.

2. Een stedenbouwkundige vergunning is ook nodig om zonnepanelen of zonneboilers op een plat dak te plaatsen of te integreren in een hellend dak van een gebouw uit de lijst.

3. Zonevreemde gebouwen uit de lijst kunnen vlotter een nieuwe functie krijgen.

4. Gebouwen uit de lijst mogen afwijken van de geldende normen op het gebied van energieprestatie en binnenklimaat, voor zover die afwijking nodig is om de erfgoedwaarde van het pand in stand te houden.

5. In de socialewoningbouw geldt de regel dat kosten voor renovatie maximaal 80% mogen bedragen van de prijs voor een nieuwbouw van dezelfde omvang. Als de renovatiekosten meer bedragen, moet het gebouw worden gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Voor gebouwen uit de lijst geldt die 80%-regel niet. Op die manier wordt sociale huisvesting in deze gebouwen door renovatie gestimuleerd.

De vastgestelde inventaris is voor iedereen beschikbaar op http://inventaris.vioe.be/dibe/rechtsgevolgen.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 mrt 2010
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024

archief