DILBEEK - Schepen De Meulemeester volledig vrijgepleit

C21

DILBEEK - Schepen De Meulemeester volledig vrijgepleit

Editiepajot_dilbeek_schepen
 

Schepen van Ruimtelijke Ordening Marc De Meulemeester is én door het parket van Brussel én door de minister van Ruimtelijke ordening vrijgesproken van onwettige inname van gemeentelijke grond. De schepen handelde volledig volgens het boekje. Meer nog, hij vroeg zelfs een stedenbouwkundige vergunning aan, die na nader onderzoek, helemaal niet nodig was.

Het verhaal in een notendop. In 2006 koopt schepen Marc De Meulemeester een woning in de Tennislaan. Tijdens de verbouwingswerken suggereert de tuinarchitect de schepen navraag te doen naar de voorwaarden om een restperceel van 78 m2, dat behoort tot het domein van het sportcomplex Roelandsveld maar helemaal niet gebruikt wordt, onder voorwaarden te mogen gebruiken om zijn tuin mooi te kunnen afwerken.
 
Bewust van zijn voorbeeldfunctie en zijn verantwoordelijkheid als schepen van Ruimtelijke Ordening doet schepen De Meulemeester een aanvraag bij het gemeentebestuur. Op 29 januari 2007 krijgt de schepen de toelating van het schepencollege om het restperceel te gebruiken onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat de gebruikte grond enkel als groene zone wordt aangelegd en dat er geen constructies (met uitzondering van een afsluiting) kunnen toegelaten worden.
Andere voorwaarde is dat op het eerste verzoek van de gemeente de schepen de grond moet teruggeven of indien de gemeente het voorstelt de grond aan te kopen.
 
Nadien vraagt schepen De Meulemeester nog een stedenbouwkundige vergunning aan in het vermoeden dat deze vergunning nodig is. Hij wil alles volgens de letter van de wet te laten verlopen. Het gemeentebestuur levert een stedenbouwkundige vergunning af op 11 mei 2009. Achteraf blijkt deze aanvraag helemaal niet nodig. Een toelating van de gemeente volstaat zolang de oppervlakte de 100 m2 niet overschrijdt. Het restperceel dat de tuinarchitect van schepen De Meulemeester graag zou gebruiken is 78 m2 groot.
 
Dan komt er een klacht van een inwoner bij de gouverneur en bij Stedenbouw Leuven. Hij beschuldigt de schepen onomwonden van diefstal, hoewel honderden inwoners van Dilbeek gemeentegrond gebruiken en/of bewerken zonder formeel de toelating aan het gemeentebestuur gevraagd te hebben. De minister vernietigt daarop de vergunning op 26 juni 2009. Stedenbouw schorst de vergunning eveneens. Er loopt ook een klacht bij het parket.
 
Verder onderzoek toont aan dat de schepen van Ruimtelijke Ordening Marc De Meulemeester volledig volgens het boekje heeft gehandeld omdat enerzijds op het moment van de aanvraag er voor het plaatsen van een afsluiting helemaal geen stedenbouwkundige vergunning nodig was en anderzijds sinds de inwerkingtreding van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening op 1 september 2009 deze werken ook niet meer strafbaar zijn. In een brief op 15 maart pleit de minister van Ruimtelijke Ordening Marc De Meulemeester dan ook volledig vrij. Ook het parket komt tot hetzelfde inzicht en seponeert de klacht.
 
Intussen heeft de gemeente een reglement opgesteld dat door de gemeenteraad werd goedgekeurd. Inwoners moeten een eenvoudig verzoek richten tot de gemeente en kunnen gemeentelijke grond tot maximaal 100 m2 in bruikleen krijgen onder voorwaarden. De gebruikers moeten op het eerste verzoek van de gemeente de grond wel weer vrijmaken.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 apr 2010
Jean-Pierre Schoukens
Jean-Pierre Schoukens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024

archief