DILBEEK - Recyclagepark wordt volledig heringericht

C21

DILBEEK - Recyclagepark wordt volledig heringericht

Editiepajot_dilbeek_herinrichting_recyclagepark_foto_jean-pierre_schoukens
schepen voor Afvalvoorkoming Georges De Vliegher en burgemeester Stefaan Platteau geven meer uitleg over de nakende herinrichting van het recyclagepark. - Foto © Jean-Pierre Schoukens
 

Op 13 september beginnen de werken voor een grondige herinrichting van het recyclagepark in Groot-Bijgaarden. Tijdens de werken wordt het recyclagepark niet gesloten, maar kunnen de inwoners tijdelijk met de fracties die aan huis worden opgehaald niet terecht op het recyclagepark. Verpakkingsafval kan tijdelijk niet worden aanvaard wegen plaatsgebrek. Dat geldt ook voor elektrische apparaten, maar die kunnen in die periode gratis opgehaald worden door de kringloopwinkel (02 255 19 40). De werken voor de herinrichting zijn voor het einde van het jaar voltooid. De totale herinrichting kost 1.069.943 euro.

De herinrichting van het recyclagepark heeft tot doel de gebruiksvriendelijkheid en het comfort te verhogen zodat de bezoekers niet langer met hun gesorteerd afval de trappen moeten gebruiken en lange files aan de ingang langs de Dansaertlaan worden vermeden. Ook het betalingcomfort verhoogt. De identiteitskaart geldt na de herinrichting als pascontrole en betalingsmiddel. De witte badge verdwijnt.
Het recyclagepark zal na de herinrichting bestaan uit een gratis gedeelte (voor verpakkingsafval, afgedankte elektrische en elektronische apparaten, metaal, piepschuim, asbestafval, kga, kroonkurken, printerafval (toners), banden, schroot) en een betalend gedeelte (voor groenafval, bouwafval, hout en – opnieuw - grofvuil !). Men kan dus met grof vuil weer terecht op het recyclagepark omdat de gemeente na de herinrichting met een perscontainer kan werken.
Ook de toegangscontrole versoepelt. De inwoners komen na de herinrichting het recyclagepark eenvoudig binnen met hun identiteitskaart. De bijkomende witte badge behoort dan tot de verleden tijd. Die controle gebeurt automatisch om files te vermijden. De parkbezoekers komen eerst terecht op het gratis gedeelte. Daar worden wel de aangeboden fracties gecontroleerd.
Op het einde van het gratis gedeelte komt de eerste weegbrug. Daar wordt de aangeboden afval (groen, bouwafval, hout en grof vuil) gewogen en gecontroleerd. Waarom? Het vervuiler-betaalt-principe zal voor het eerst correct kunnen toegepast worden, dankzij de installatie van weegbruggen. Er zal m.a.w. worden gewerkt met tarieven per kg. Het tarief voor ongesorteerd, niet recycleerbaar afval zal aanzienlijk hoger liggen zijn dan dat voor recycleerbaar afval. Sorteren blijft dus lonend, en voorkomen – of thuiscomposteren - nog lonender. De tarieven moeten nog besproken worden, nadien moeten ze nog goedgekeurd worden door de gemeenteraad. De bestaande regeling voor grofvuilinzameling aan huis blijft ongewijzigd. Elke inwoner kan 40 kilogram grof huisvuil gratis kwijt na afroep. Een telefoontje naar de kringloopwinkel volstaat.
Platform
 Het meest spectaculaire in het betalende gedeelte is het platform. De parkbezoekers kunnen met hun wagen naar de bovenzijde van het platform rijden zodat ze geen trappen meer hoeven te doen en zonder veel inspanning hun afval over de reling in de respectieve tien containers kunnen gooien. Behalve het comfort voor de parkbezoekers, ligt onder dit platform ook een gigantische opslagruimte.
 Nadat de parkbezoekers hun afval in de containers hebben gegooid, rijden ze verder naar de tweede weegbrug en wordt hun wagen opnieuw gewogen. Ze krijgen een ticket, waarmee ze naar de betaalterminal even verder op moeten. De parkbezoekers zijn verplicht even te parkeren om te kunnen betalen. Ook het betalingscomfort is verbeterd. De parkbezoekers kunnen voortaan met hun identiteitskaart betalen. De witte badge verdwijnt. Het saldo op de witte badge op het moment van de omschakeling wordt overgedragen naar de identiteitskaart.
Tijdens de herinrichtingswerken blijft het recyclagepark open, met een tijdelijke ingang - van 12 oktober tot eind november – via de Peter Benoitlaan. Vanaf 30 september (tot eind november) kan u er terecht met alle afvalfracties, die niet via huis-aan-huisinzameling verwijderd worden:
- groenafval
- bouwafval, vlak glas, roofing, asbestafval
- hout
- metalen
- piepschuim
- autobanden
- kleine fracties: textiel, batterijtjes, printerafval, kurken
Voor grofvuil en AEEA belt u naar Televil: 02/255.19.40
Voor KGA, papier, PMD en hol glas raadpleegt u best de afvalkalender.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 sep 2010
Jean-Pierre Schoukens
Jean-Pierre Schoukens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024

archief