DILBEEK - Restauratie kasteel-gemeentehuis halfweg

C21

DILBEEK - Restauratie kasteel-gemeentehuis halfweg

Editiepajot_dilbeek_restauratie_gemeentehuis_foto_jean-pierre_schoukens
Foto's © Jean-Pierre Schoukens
 
Editiepajot_dilbeek_restauratie_gemeentehuis_foto_jean-pierre_schoukens__2_
Foto's © Jean-Pierre Schoukens
Editiepajot_dilbeek_restauratie_gemeentehuis_foto_jean-pierre_schoukens__3_
Foto's © Jean-Pierre Schoukens
 

De restauratie van het kasteel-gemeentehuis van Dilbeek is halfweg. Op enkele onvoorziene werken na, verliep de restauratie naar wens. De stellingen verhuizen langzamerhand naar de achtergevel van het gemeentehuis. Het einde van de werken wordt verwacht tegen de lente van volgend jaar. De restauratie zal dan 1.248.000 euro (zonder btw) gekost hebben. Van dit bedrag is 880.000 euro gesubsidieerd.

De restauratie van het kasteel-gemeentehuis gebeurde minutieus aan de hand van oude foto’s. Alles werd en wordt streng gecontroleerd tot de kleur van de voeg toe. Ook de gierzwaluwen, een beschermde diersoort, ondervonden op geen enkel ogenblik hinder. Alle nesten bleven open.
Dubbele beglazing
De restauratie verliep vlot. Enkel voor de dubbele beglazing heeft het gemeentebestuur maanden discussies gevoerd met Vlaams Erfgoed, dat aanvankelijk bezwaren had en enkel akkoord kon gaan met enkel glas en een voorzetraam.
Na lang onderhandelen kwam er toch een akkoord over de dubbele beglazing. Een gloednieuw procedé bracht de uitkomst. Het raamkader werd uitgefreesd zodat flinterdun maar isolerend dubbel glas kon geplaatst worden. Een oplossing die meer comfort biedt qua onderhoud en zicht dan een voorzetraam en niets afdoet aan het oorspronkelijk uitzicht.
Gobertangesteen
Een tweede hindernis was de slechte toestand van de Gobertangesteen. Bij de restauratie ontdekte de aannemer bij het afspuiten dat de witte Gobertangesteen, in de voorgevel in slechte toestand verkeerde. Dat veroorzaakte waterinsijpeling. De vervanging van die stenen leidde tot een meerkost van 54.000 euro. Het gemeentebestuur heeft voor deze meerkost ook subsidies aangevraagd.
Waarom zijn deze stenen zo duur? De steen, afkomstig uit de streek van Geldenaken, wordt enkel nog ontgonnen voor de restauratie van oude gebouwen. Gebouwen in Gobertangesteen moeten met dezelfde steen gerestaureerd worden, zoniet wordt het gebouw een lappendeken: de kleur evolueert naar grijs, in tegenstelling tot de meeste andere soorten in de handel zijnde witsteen, die naar wit of bruin evolueren. In de steen zitten soms fossiele schelpen. De steen komt niet uit een rotsformatie, maar wordt als losse stenen uit de grond gehaald. Daarom zijn grote stenen zeldzaam. Bijgevolg geldt ook: hoe groter de steen, hoe duurder. Bekende voorbeelden van gebouwen deels of volledig opgetrokken in Gobertangesteen zijn de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen, het stadhuis en de kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele in Brussel, de Lakenhalle van Ieper en de Sint-Leonarduskerk in Zoutleeuw.
Zachtere restauratie
Tenslotte werden in de voorgevel ook meer gevelstenen vervangen dan initieel voorzien door de harde restauratie. Alle voegen moesten ook opnieuw worden gedaan. De achtergevel wordt daarom op een zachtere manier gereinigd in de hoop op minder voegwerk en minder stenen te moeten vervangen. 
Torenbollen en – spitsen
De torenbollen langs de voorkant zijn zo goed als gerestaureerd. Straks wordt begonnen aan het grote dakvlak dat ook geïsoleerd gaat worden.
Vier oorspronkelijke torenspitsen met elk een lengte van zes meter zijn teruggeplaatst. Waar vroeger de kapel was, komt een torenspits in kruisvorm.
KASTEELHOEVE
Ook met de tweede fase van de restauratie van de Kasteelhoeve verloopt alles vlot. Het pleisterwerk in de voormalige maalderij en het poortgebouw is bijna af. De technische installaties zijn bijna in orde. Dit weekend wordt gestart met het gieten van de betonnen vloeren. Normaliter is de restauratie klaar tegen de jaarwisseling.
De verhuizing van de gemeentelijke diensten is gepland tegen half februari. De gemeentelijke dienst Ruimtelijke Ordening en Groen en Milieu verhuizen dan naar de voormalige maalderij. In het poortgebouw komen de cultuurdienst, de informaticadienst en het onthaal. De gemeentelijke personeelsdienst en de dienst Interne Zaken blijven in afwachting van de derde fase wonen in het kasteel-gemeentehuis.
De tweede fase van de restauratie van de Kasteelhoeve kost 1.716.000 euro inbegrepen. De gemeente ontvangt voor deze fase 406.000 euro subsidies.
HUISJE MOSTINCKX
De reconstructie van het huisje Mostinckx in Sint-Martens-Bodegem is volop bezig. De restaurateur plaatst momenteel het houten skelet terug en straks wordt het dak van de schuur weer toegelegd. Daarna volgt het lemen, maar daarvoor moet het een paar weken minimum vijf graden zijn. Het einde van de werken wordt verwacht tegen de lente.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 sep 2010
Jean-Pierre Schoukens
Jean-Pierre Schoukens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024

archief