Uniek zwemonderwijs in DILBEEK

C21

Uniek zwemonderwijs in DILBEEK

Dilkom_nieuw_p200

1. Schoolzwemmen in Vlaanderen

Sinds enkele jaren is het schoolzwemmen verschillende malen in het nieuws geweest. De opname van zwemmen in de eindtermen van het Lager Onderwijs heeft zelfs even de hoop gegeven dat het zwemonderwijs een effectief volwaardige les zou worden. De beslissing om (slechts) 1 jaar gratis zwemonderwijs te geven was eerder een koude douche dan een stimulans.
Nog steeds is het zwemmen in het Lager Onderwijs ronduit een ramp. Veel te veel kinderen in veel te kleine zwembaden, die maar wat door elkaar liggen te spartelen, … van onderwijs is er meestal geen sprake. Voor vele scholen is het zwemmen al een succes indien de kinderen zich een half uurtje ‘spelend door het water hebben kunnen bewegen’, zonder dat er ongelukken zijn gebeurd.
De organisatie van zwemonderwijs in de lagere scholen is dan ook geen sinecure. Er moet ten eerste een zwembad in de buurt zijn, bovendien dient er meestal met een bus op en af gereden te worden. Dit kost uiteraard geld. De sportleerkracht krijgt 1 of 2 klassen mee naar het bad waarbij het ene kind al zijn 400-meter brevet heeft en de andere zijn hoofd nog niet onder water durft steken. In het zwembad is de plaats meestal (te) beperkt want iedereen moet zijn zwemuurtje krijgen en bovendien moet ook het publiek nog baantjes kunnen zwemmen. Zwemmateriaal is er niet of ook weer veel te weinig.
Veel redenen dus om het zwemonderwijs te laten mislukken.
Toch is er van vele kanten goede wil om de kwaliteit van het zwemonderwijs te verbeteren.
In Dilbeek werden alle neuzen in dezelfde richting gedraaid om de 2500 leerlingen uit de Dilbeekse basisscholen degelijk zwemonderwijs te geven.
Zo ook door het gemeentebestuur van Dilbeek dat gratis busvervoer organiseert voor alle leerlingen van de Dilbeekse basisscholen.
2. Uniek zwemonderwijs in Dilbeek
In 2000 is Dilkom (zwembad Dilbeek) gestart met een heel nieuwe organisatie van het schoolzwemmen. In dit nieuwe zwemsysteem worden de leerlingen van de verschillende klassen samengenomen en opnieuw verdeeld over 5 niveaugroepen. Zo krijgt elk kind onafhankelijk van zijn leeftijd, zwemonderwijs op zijn niveau.
Elke niveaugroep krijgt zwemles van een lesgever van Dilkom. De 5 lesgevers zijn allen gediplomeerde en gespecialiseerde zwemjuffen/-meesters. Bovendien is er nog een 6de zwemleerkracht die kinderen met problemen individueel of in kleine groepjes begeleidt.
Op deze manier kan elk kind optimaal les krijgen en kunnen de doelstellingen veel sneller bereikt worden dan bij het traditioneel klassikaal zwemmen.
Ook alle 5-jarige Dilbeekse kleuters krijgen watergewenning in Dilkom, dit ofwel van de Dilkom-lesgevers ofwel van de turnleerkracht van de school. De kleuters zijn dus optimaal voorbereid om vanaf het eerste leerjaar de echte zwemtechnieken aan te leren.
Na 10 jaar mogen we terecht fier zijn dat de samenwerking tussen zwembad, scholen en gemeente heeft geleid tot een zwemsysteem uniek voor Vlaanderen.
3. Opendeurdagen schoolzwemmen
Deze resultaten zijn uitzonderlijk goed en bewijzen dat het schoolzwemmen in Vlaanderen wel degelijk op een succesvolle manier kan georganiseerd worden. Daarom willen wij dit 10-jarig bestaan vieren en nodigen wij iedereen (ouders, grootouders, leerkrachten, gemeente, …) uit om een kijkje te komen nemen.
In de week van 15-19 november 2010 stelt Dilkom zijn deuren open en kunnen de zwemlessen van nabij gevolgd worden. Elke voormiddag (uitgezonderd dinsdag) kan je de leerlingen van de basisscholen aan het werk zien.
OPENDEURDAGEN SCHOOLZWEMMEN 15 – 19 november 2010
Voor vragen of meer informatie kan u steeds contact opnemen met Stef Desmet op 0477/59.33.88 of een kijkje nemen op www.dilkom.be
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 okt 2010
Jean-Pierre Schoukens
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief