Fusie politiezone DILBEEK met een andere politiezone?

C21

Fusie politiezone DILBEEK met een andere politiezone?

Politielogo_2011_p200

De gemeenteraadscommissie persoonsgebonden materies besprak de visie van de korpschef op de toekomst van de politiezone Dilbeek.

Naar aanleiding het begrotingsdebat in de gemeenteraad en de besparingen die de politie voor 2011 werden opgelegd, had Stijn Quaghebeur (namens de CD&V/N-VA/DNA!-fractie) al geopperd om de mogelijkheid te onderzoeken van de fusie van de Dilbeekse politiezone met een andere zone. Geen fusie om de fusie maar vooral om efficiënter te kunnen werken en op die manier meer middelen te kunnen inzetten voor agenten op de straat.
Uit de cijfers die de korpschef presenteerde blijkt namelijk dat zone Dilbeek over 112 personeelsleden zou moeten beschikken waarvan 22 mensen voor administratieve zaken en 90 operationele agenten. In werkelijkheid heeft de zone Dilbeek 14 personeelsleden tekort waarvan 13 operationele agenten. Nochtans is de nood hoog. Dilbeek staat qua aantal diefstallen (in verhouding tot het aantal inwoners) op een betreurenswaardige eerste plaats in onze provincie. Indien Dilbeek het tekort aan personeel wil opvullen, dan moet dit volledig op eigen kosten. Naast een vaste federale dotatie is Dilbeek namelijk op zichzelf aangewezen om bijkomend personeel aan te werven en dit net nu er moet bespaard worden.
CD&V/N-VA/DNA!-fractie wil samenwerking, als tussenstap naar mogelijke fusie
De vertegenwoordigers van CD&V/N-VA/DNA!-fractie (raadsleden Julien Sergoigne, Stijn Quaghebeur en Jan Margot) hebben in de commissie gepleit voor een verregaande samenwerking met een gelijkaardige politiezone. Dit zou niet onmiddellijk tot een besparing leiden maar wel tot een verhoging van de efficiëntie. Zo moet er minder ingezet worden op administratieve taken en kan de politie zich meer toeleggen op operationele taken wat uiteindelijk de veiligheid van iedere inwoner ten goede komt. Andere efficiëntiewinsten zijn: meer mogelijkheid tot specialisatie, beter ondersteuning en betere loopbaanperspectieven voor het personeel (en dus minder verloop).
Het uiteindelijke doel is een betere dienstverlening naar de bevolking.
De korpschef zelf is eveneens voorstander van een fusie.
OpenVLD, UNION, Vlaams Belang en Groen-Spa-Spirit kiezen voor status quo
Ondanks de sprekende cijfers spraken de vertegenwoordigers van alle fracties - met uitzondering van CD&V/N-VA/DNA!- zich uit voor het status quo: behoud van een eigen politiezone. Op de vraag of er dan extra middelen kunnen komen om de politie 100% operationeel te brengen, bleven zij het antwoord schuldig. Extra belastingen zijn uit den boze, dus is de vraag waar men de middelen kan halen. Misschien brengt de paashaas wel een oplossing. 
CD&V/N-VA/DNA! wil meer blauw op straat
Fractievoorzitter Jan Margot: “Voor ons is het duidelijk: als efficiëntiewinsten kunnen via verregaande samenwerking, dan moeten we dit sterk overwegen. Op termijn zal dit er ook voor zorgen dat relatief minder financiële middelen nodig zijn voor een betere dienstverlening.”
Gemeenteraadslid Stijn Quaghebeur: “De federale overheid dringt er via minister van Binnenlandse Zaken Turtelboom (VLD) op aan om precies daarom over te gaan tot fusies. De Dilbeekse VLD steekt dus haar kop in het zand, terwijl hun voorzitter onlangs nog zegde ‘dat het nu tijd was voor inhoud’…Wel dit thema is daarvoor geknipt.”
De CD&V/N-VA/DNA!-fractie kiest voor meer wijkagenten, betere buurtwerking, kortom, meer blauw op straat.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 apr 2011
Gerrit Achterland
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief