DILBEEK wil pesten de wereld uit
Foto's © Gerrit Achterland
Foto's © Gerrit Achterland
Foto's © Gerrit Achterland
Foto's © Gerrit Achterland
Het gemeentebestuur van Dilbeek biedt het project ‘Victor en zijn Goedgevoel machine’ van de vzw School Zonder Pesten aan, aan het eerste leerjaar van alle Dilbeekse lagere scholen. De vraag om dit project te ondersteunen kwam al vorig schooljaar van de basisschool De Klimop (Schepdaal). Bij wijze van proefproject, kreeg gemeentelijke basisschool De Klimop uit Schepdaal vorig schooljaar de kans om te werken met Victor.
Na de interactieve voorstelling van Victor ging De Klimop enthousiast aan de slag met het bijhorend materiaal waaronder de Victorpop en de educatieve map). Aangezien het project zeer positief geëvalueerd werd, besloot het gemeentebestuur van Dilbeek om het project dit schooljaar aan te bieden aan alle Dilbeekse lagere scholen. Dit jaar nemen 8 scholen deel aan het project.
Met behulp van de interactieve voorstelling en het educatief materiaal van Victor wil men kleine kinderen helpen bij het uiten van hun gevoelens en het omgaan met aangenaam en onaangenaam gedrag op school. De leerkrachten wil men tips en tools aanreiken om pesten zoveel mogelijk te voorkomen en de directie wordt gemotiveerd om aandacht te besteden aan een integraal beleid rond pesten en welbevinden.
Vorig jaar
Alles begon vorig jaar. Toen kwam de gemeentelijke basisschool De Klimop met de vraag of de dienst Welzijn en Preventie het project van Victor financieel kon ondersteunen. Preventieadviseur Marrit Volckaert: “Omdat we zeker wilden zijn van de kwaliteit van het project, voordat we het zouden voorstellen aan de andere scholen, kreeg De Klimop vorig schooljaar (bij wijze van proefproject) de kans om te werken met het project van Victor. Zij hebben daar een heel jaar mee gewerkt en het werken rond pesten bleef ook niet beperkt tot het eerste leerjaar.
Het belang van het project
Kinderen van het eerste leerjaar komen nog niet veel voor in de statistieken over pesten. Hun vervelend gedrag kan veelal bestempeld worden als plagen, ruzie maken, strijden om aandacht, enz. Bij kleine kinderen zien we in principe geen intentie om anderen te kwetsen. Hun onaanvaardbaar gedrag ontstaat meestal uit ‘eigen belang’. Zij willen het mooiste stuk speelgoed, ze willen de eerste zijn, ze willen aandacht,… Dit gedrag kan aan de basis liggen van pesterijen op latere leeftijd. We zien op jonge leeftijd wel reeds kinderen die vaker dan anderen slachtoffer worden, die zich onvoldoende kunnen verdedigen, die zich in een hoekje laten duwen. Redenen genoeg om de preventie-initiatieven in eerste instantie te focussen op die jonge doelgroep.
Het educatief materiaal is gericht naar de verschillende leeftijdsgroepen binnen het basisonderwijs. Omdat preventie op elke leeftijd belangrijk is én omdat een basisschool best zorg besteedt aan een integraal beleid, wil School Zonder Pesten’ de scholen de kans geven om verder te bouwen op het project ‘Victor en zijn Goedgevoel machine’. De gemeente financiert de voorstelling voor het eerste leerjaar en volgend bijhorend materiaal.
De voorstelling...
‘Victor en zijn Goedgevoel Machine’ is een interactieve voorstelling (met grapjes, filmpjes, toneel, gesprekjes, …) voor de kinderen van het 1e leerjaar. Samen met Victor gaan de kinderen op zoek naar ‘groene’ en ‘rode’ gedragingen, gedachten en gevoelens of naar aanvaardbaar en onaanvaardbaar gedrag.
Een korte samenvatting:
Victor vertelt de kinderen dat hij een spectaculaire machine gemaakt heeft. Als je in de machine zit en je denkt aan leuke dingen, kleurt de glazen bol bovenaan de machine GROEN. Denk je aan iets dat niet leuk is, kleurt de bol ROOD.
Aan de hand van verschillende filmpjes (= de gedachten van Victor die via de machine geprojecteerd worden) ontdekken de kinderen dat Sofietje (het vriendinnetje van Victor) af en toe ‘rode’ dingen meemaakt. Victor vraagt de kinderen om samen met hem naar oplossingen te zoeken. Gelukkig kleurt de machine op het einde weer groen …
Als beloning krijgen de kinderen een mini goedgevoel machine (een rood groen meetlatje), een sticker en een poster om in de klas omhoog te hangen.
Grote Groene Victormap
Met deze educatieve map kunnen leerkrachten de inhoud van de voorstelling ‘Victor en zijn Goedgevoel Machine’ verder uitdiepen in de klas. Deze map, voor leerlingen van het eerste en tweede leerjaar, zit boordevol activiteiten en ideeën rond de figuur Victor, de roodgroene kleurensymboliek en over thema’s als pesten, ruzie, elkaar helpen, …
Het Goedgevoel boekje en het Goedgevoel latje
Het Goedgevoel boekje is een kleine handige gids met creatieve werkvormen om aan de slag te gaan met het Goedgevoel latje. Het boekje biedt je concrete ideeën om samen met de kinderen tussen 5 en 12 jaar stil te staan bij wat ze denken en voelen. Door gebruik te maken van twee kleuren verlaag je de drempel om te praten over gevoelens. Met het latje kan een kind - ook zonder één woord te zeggen- tonen hoe het zich voelt. Dit is bijzonder waardevol in het kader van preventie en het streven naar welbevinden of een Goedgevoel voor iedereen!
Victor handpop
Met deze handpop kunnen leerkrachten en kinderen Victor tot leven brengen en een plaatsje geven in de dagdagelijkse werking.
Tijdens kringgesprekken of bij het oplossen van kleine of grote problemen in de groep kan deze handpop gebruikt worden.
In de Grote Groene Victormap staat een heleboel ideeën om met de handpop aan de slag te gaan.
Wat is het doel van het project?
Kleine kinderen helpen bij het uiten van hun gevoelens en het omgaan met aangenaam en onaangenaam gedrag op school. De kinderen leren dat zij - voor een stukje - mee verantwoordelijk zijn voor de goede sfeer, ‘het goed gevoel’ in de groep en voor het indijken van vervelend gedrag op school.
Ze krijgen ideeën over hoe ze kunnen reageren op onaanvaardbaar gedrag en hoe ze hulp kunnen bieden en vragen. Op die manier kan de voedingsbodem voor mogelijke pesterijen spontaan verdwijnen. De kracht van de groep staat centraal.
De leerkrachten tips en tools aanreiken om pesten zoveel mogelijk te voorkomen
De leerkracht kan de initiatieven van ‘School Zonder Pesten’ verder uitdiepen en aanwenden in de klaspraktijk. Hij/zij geeft impulsen om anders met elkaar om te gaan.
Bij mogelijke pestproblemen is de leerkracht de eerste toeverlaat voor de kinderen, maar bij het oplossen ervan is het aangewezen om - deels – een beroep te doen op de kracht en de verantwoordelijkheid van de groep.
De directie motiveren om aandacht te besteden aan een integraal beleid rond pesten en welbevinden
Om de impact bij kinderen en leerkrachten te vergroten dient de directie de preventie-initiatieven te kaderen in een ruimer beleid op het vlak van welbevinden en gezondheid.
Zoeken
Meer Nieuws
Marc Sluys | 23 apr 2025
Marc Colpaert | 22 apr 2025
Marc Sluys | 15 apr 2025
Marc Colpaert | 08 apr 2025
Marc Sluys | 07 apr 2025
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 04 apr 2025
Marc Sluys | 04 apr 2025
Marc Sluys | 03 apr 2025
Marc Colpaert | 01 apr 2025
Marc Colpaert | 31 mrt 2025
Marc Sluys | 31 mrt 2025
Marc Sluys | 31 mrt 2025
Marc Colpaert | 29 mrt 2025
Marc Sluys | 26 mrt 2025
Guido | 25 mrt 2025
Marc Colpaert | 19 mrt 2025
Marc Colpaert | 15 mrt 2025
Marc Sluys | 15 mrt 2025