DILBEEK -Satelliet-polikliniek operationeel

C21

DILBEEK -Satelliet-polikliniek operationeel

Editiepajot_opening_polikliniek_dilbeek_foto_steven_walravens
 

In aanwezigheid van het schepencollege van Dilbeek heeft het UZ dinsdagochtend de satelliet-polikliniek geopend aan de Ninoofsesteenweg 132 in Dilbeek nabij het oprittencomplex voor de Ring. Het UZ verbouwde een voormalig bankgebouw om tot moderne uitgerust consultatieruimtes.

Met de recente opstart en uitbouw van een satelliet-polikliniek (SP) wil het UZ Brussel tot een nauwere en betere samenwerking komen met andere zorgverstrekkers. Naast bestaande partnerships en associatieovereenkomsten om de zorgkwaliteit te optimaliseren, is het met dit initiatief ook de bedoeling om het ‘cliënteel’ (zowel patiënten als externe artsen) effectief een meer ‘centrale’ plaats te geven in de dienstverlening.
 
Voordelen van een satelliet-polikliniek
 
Een SP is een locatie buiten het ziekenhuis waar consultaties en beperkte poliklinische activiteiten plaatsvinden. Gezien de toenemende mobiliteitsproblematiek is deze ‘outreaching’ een belangrijke drempelverlaging, terwijl er toch altijd de garantie is dat patiënten die een meer complexe behandeling moeten ondergaan, doorverwezen worden naar het UZ Brussel.
 
Een ander voordeel van het concept is de kleinschaligheid ervan. De persoonlijkere aanpak verhoogt namelijk de toegankelijkheid voor de patiënt. Hij ervaart immers niet dezelfde 'drempelvrees' als bij een ziekenhuisbezoek. Ook met de verwijzende artsen kan via een SP een intensere band gecreëerd worden, vooral met meer oog voor een goede communicatie. Deze verhoogde bereikbaarheid (letterlijk en figuurlijk) is iets waar externe artsen (en huisartsen in het bijzonder) veel belang aan hechten. In de praktijk zou dit normaliter meer doorverwijzingen moeten opleveren en zeker ook het imago van het UZ Brussel ten goede komen. De meer gepersonaliseerde relatie met zowel patiënt als verwijzer zal overigens ook voor de UZ Brussel-arts aangenaam werken zijn en een interessante afwisseling bieden op de iets meer gestandaardiseerde werkwijze in het UZ Brussel.
 
Samenvattend kan men stellen dat een SP een belangrijke meerwaarde biedt aan alle betrokken partijen: de patiënt, de externe arts, de UZ Brussel-arts en het UZ Brussel zelf.
 
Keuze voor Dilbeek als vestigingsplaats
 
Hoewel de noordwestelijke rand rond Brussel al voor een belangrijk deel in de huidige invloedssfeer van het UZ Brussel valt, is een versterkte positie t.o.v. andere perifere zorginstellingen bijzonder nuttig voor zowel ziekenhuis als patiënt, ook al gezien het feit dat er in de onmiddellijke omgeving weinig tot geen ziekenhuisgelieerde Nederlandstalige poliklinische alternatieven voorhanden zijn (Bracops, Érasme, St. Rémi…).
 
Medio 2007 bood men aan het UZ Brussel de mogelijkheid om de benedenverdieping van een pand op de Ninoofsesteenweg te huren, waar vroeger een filiaal van de KBC gevestigd was. De ruimte werd inmiddels volledig gerenoveerd en ingericht met het oog op een medische exploitatie. Zo zijn er onder meer 5 consultatieboxen, een balie/secretariaat en een wachtzaal voorzien.
 
In eerste instantie is het de bedoeling om enkel tijdens weekavonden en op
zaterdagvoormiddag te consulteren. Verdeeld over vijf kabinetten levert dit in totaal 30 raadplegingsmomenten op die door 28 artsen worden opgevangen. Verpleegkundige en administratieve ondersteuning is eveneens voorzien en ook het elektronisch medisch dossier is er toegankelijk.
 
De exploitatie en verder uitbouw van de satelliet-polikliniek gebeurt – zoals bij de opstart - door de 'stuurgroep Dilbeek', die is samengesteld uit zes werknemers van het UZ Brussel en 1 huisarts uit de HAK Pajottenland. Deze stuurgroep neemt zijn besluiten na collegiaal overleg. Hierbij wordt ook zoveel mogelijk rekening gehouden met de noden van de eerste- en tweedelijnsartsen. Met de huisartsen is er een charter tot overeenkomst opgesteld. Met de specialisten wordt bewust ‘concurrentie’ vermeden daar waar er reeds doorverwijzingen zijn en waar door de huisarts wordt gemeld dat er geen bijkomende behoefte aan dienstverlening is.
 
Een op meer service gerichte geneeskunde, complementariteit en aanwezigheid: dat zullen altijd de sleutelwoorden zijn en blijven.
 
 
De satelliet-polikliniek praktisch:
 
Ligging: Ninoofsesteenweg 132 – 1800 Dilbeek
Telefoon: 02 477 60 95 (bellen voor een afspraak tijdens de openingsuren)
Openingsuren: 17 – 22 uur (weekdagen) en 9 – 12 uur (zaterdag)
 
Medisch coördinator: dr. Kristel De Vogelaere, 02 476 33 50,
 
Contactpersoon exploitatie: Alexander Van Den Oever, 02 476 35 03,
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 jun 2008
Steven Walavens
Steven Walravens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 12 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 mrt 2024
Marc Sluys | 25 mrt 2024
Marc Sluys | 21 mrt 2024

archief