DILBEEK - Beslissingen gemeenteraad van 24 juni (deel 1)

C21

DILBEEK - Beslissingen gemeenteraad van 24 juni (deel 1)

Gemeentehuis_dilbeek

Gezonde financiën

De financiën van Dilbeek zijn gezond. De rekening van het dienstjaar 2007 vertoont een batig saldo van 11.151.131 euro. Omgerekend in oude Belgische valuta ongeveer een half miljard. Uit de analyse van burgemeester Stefaan Platteau, bevoegd voor financiën, blijkt verder dat de schuldgraad van Dilbeek, alhoewel vorig jaar gestegen met 2 %, gedaald is tot 63 %. Een zeer behoorlijk resultaat in vergelijking met de nationale schuldgraad van 88 %. Dilbeek bouwt snel zijn schuldgraad af want in 2001 bedroeg de schuldgraad nog 99 %. De liquiditeiten, ongeveer zeven miljoen euro, worden op rekeningen uitgezet. Het gemeentebestuur wil niettemin de financiën strak blijven beheren want er is een serie zware uitgaven op komst zoals de stijgende energie- en loonkosten, het ambitieus meerjarenplan, de investeringen in het onderwijs, het Masterplan, enz…
 
Nieuw contract voor exploitatie verwarming, sanitair en ventilatie Westrand
 
De gemeenteraad gaat akkoord een openbare uitbesteding uit te schrijven voor een nieuw contract van tien jaar voor de exploitatie en totale waarborg van de verwarming, sanitair warm water en ventilatie van het cultureel centrum Westrand. De raming bedraagt € 45.000 per jaar, btw inbegrepen. De duur van tien jaar is verantwoord om voor het luik totale waarborg de inschrijvers een redelijke afschrijvingstermijn te garanderen wanneer zij op hun kosten installaties vervangen.
 Het huidige onderhoudscontract voor de exploitatie en totale waarborg van de verwarmingsinstallatie van het cultuurcentrum Westrand dateert uit 1983 en werd steeds stilzwijgend verlengd. Dit is in strijd met de wet op overheidsopdrachten, zodat het noodzakelijk was een nieuwe procedure te voeren.
 Voor wat betreft overheidsopdrachten met betrekking tot de exploitatie-uitgaven, is de gemeenteraad bevoegd voor het vaststellen van de procedure, de voorwaarden en de raming, in geval de gemeente voor meer dan één jaar gebonden wordt én het contract een totale waarde heeft van meer dan € 22.000.
 De gemeenteraadsleden keurden onder dezelfde voorwaarden het onderhoudscontract voor de verwarmingsinstallatie en sanitair warm water goed voor het gemeentehuis. De raming hier bedraagt 12.000 euro per jaar, btw inbegrepen.
 
Kostprijs voor gemene muur De Kriebel
 
De gemeenteraad gaat akkoord € 4.617,32 te betalen voor de overname van de gemene muur aan de gemeenteschool De Kriebel in Sint-Ulriks-Kapelle. Naast de school wordt een nieuw gebouw opgetrokken, waarbij gebruik gemaakt wordt van de gemene muur. Het is gebruikelijk dat een deel van de kostprijs van deze gemene muur door de nieuwbouwer wordt vergoed. Voor de berekening van de waarde van deze muur, werd gerekend met de prijzen zoals opgemaakt door de Belgische Unie van landmeters-experten. Deze prijzen houden rekening met de kostprijs, de btw, de erelonen van de architecten, enz.
 
Duurdere samenaankoop elektriciteit
 
De samenaankoop van elektriciteit voor de gemeente, politie en OCMW valt 15 % duurder uit dan de raming. De gemeenteraad ging akkoord met de aangepaste raming van 460.000 euro. De gemeenteraad keurde op 29 april 2008 het principe goed om in een procedure, gevoerd door Eandis, te stappen voor gezamenlijke aankoop van elektriciteit voor gemeente, politie en OCMW. De aankoopprijs werd toen geraamd op € 330.000 per jaar, btw exclusief. Na opening van de aanbiedingen is gebleken dat de goedkoopste inschrijving meer dan 15% boven het bedrag van deze raming ligt, zodat een aangepaste raming door de gemeenteraad moest worden goedgekeurd. Deze overschrijding van de raming is te wijten aan een hoger ingeschat verbruik ten opzichte van de aanbesteding in 2006 aan hoogspanning door Westrand en door het OCMW. Op het gemeentebudget zijn voldoende kredieten beschikbaar.
 
Identiteitskaarten voor vreemdelingen
 
Vanaf 1 juni 2008 worden er elektronische identiteitskaarten (EIK) afgeleverd voor vreemdelingen. Hiervoor dient het belastingreglement van 26 juni 2007 aangepast te worden met vermelding van de kostprijs EIK vreemdelingen. De kosten voor aanmaak van de EIK vreemdelingen bedragen, net als voor deze voor Belgen, momenteel € 10. De gemeente voegt hierbij een gemeentebelasting van € 2 of € 5 bij vervanging of diefstal. De totale kostprijs die het gemeentebestuur vordert, is zo, zoals wettelijk voorgeschreven, niet meer dan de prijs die gevraagd wordt voor een EIK van een Belgische onderdaan.
 
Wegvergunning voor De Gordel
 
De gemeenteraad verleent de organisatoren van De Gordel een wegvergunning voor de Gordel op zondag 7 september 2008 voor de volgende delen van de openbare weg op zondag 7 september 2008. 
         de Westrandparking,
         de d’Arconatistraat vanaf de hoek met de Kasteelstraat tot aan de hoek met de Kamerijklaan,
         de Thirimontlaan vanaf de hoek met de Malolaan tot aan de d’Arconatistraat,
         de Kamerijklaan tussen de Kloosterstraat en de Malolaan,
         de de Heetveldelaan vanaf de Levoldlaan tot de ijskelder,
         de Levoldlaan tussen Westrand en huisnummer 19, het volledig kruispunt met de de Heetveldelaan inbegrepen
         het Gemeenteplein tot aan Westrand.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 jun 2008
Steven Walravens
Steven Walravens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 12 apr 2024
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief