Graag meer defibrillatoren in DILBEEK

C21

Graag meer defibrillatoren in DILBEEK

Defibrillator_2012_p200

Graag meer defibrillatoren in Dilbeek. Dat zegt de niet-gebiedsgebonden commissie van Dilbeek na een presentatie van het toestel door cardioloog Jan Leeman, korpsdokter van de brandweer van Asse. In België sterven jaarlijks meer dan 15.000 mensen als gevolg van een hartstilstand. Dat is één persoon per half uur. De overlevingstermijn ten gevolge van een hartstilstand is zeer kort, namelijk 4 tot 5 minuten. Dat is de reden waarom het gebruik van geautomatiseerde defibrillatoren de kans tot overleven van de slachtoffers aanzienlijk vergroot.

Defibrillatoren zijn geen wettelijke verplichting maar de commissie vindt dat Dilbeek in deze materie het voortouw moet nemen. Eén defibrillator hangt al in het zwembad Dilbeek. De commissie adviseert een voorzichtige start met de plaatsing van defibrillatoren in de vier sporthallen en Westrand, waar telkens veel publiek samenkomt. Volgens gedetailleerde lijst komen in Dilbeek meer dan 60 locaties in aanmerking, maar dat is financieel niet haalbaar want een toestel kost al gauw tussen de 1.500 en 2.000 euro zonder het onderhoud bijgerekend. Een goed onderhouden defibrillator heeft een levensduur van ongeveer tien jaar.
Cardioloog Jan Leeman, korpsdokter van de brandweer Asse, zei in zijn voorstelling dat 80 % van de bevolking genetische aanleg heeft (coronarialijden) voor hartstilstand. Tien procent van de harstilstanden gebeuren out of the blue. Plotse hartstilstand is in de USA de grootste doodsoorzaak. In Europa kunnen we dagelijks twee jumbojets vullen met mensen die een hartstilstand krijgen.
Het is heel belangrijk dat er vlug gereageerd wordt na een hartstilstand. Gemiddeld heeft een ziekenwagen zes minuten aanrijtijd nodig. Dan is de kans op overleving nog 15 %, maar in vele gevallen is de aanrijtijd langer en overleven de slachtoffers de hartstilstand niet. Overleving in onze regio bij hartstilstand is 3 %. Daarom vindt cardioloog Jan Leeman het nog veel belangrijk dat iedereen de basis voor reanimatie leert en kent. Hoe vaak zie je mensen niet zwaaien bij een slachtoffer met hartstilstand omdat ze niet weten wat te doen. Amper 20 % van de aanwezige getuigen kan het slachtoffer helpen.
Jan Leeman: “Al zeven jaar wordt in alle Assese scholen basisreanimatie (een uur) gegeven door de spoedverpleger van de brandweer. Op het moment dat het mis gaat kan met gepaste handelingen een slachtoffer gered worden. Je koopt tijd door onmiddellijke basisreanimatie’’.
De commissie adviseert daarom het schepencollege naast de aankoop van enkele defibrillatoren ook de basisopleiding in de scholen aan te pakken. De laatste twee jaar van het middelbaar onderwijs komen in aanmerking voor de les basisreanimatie.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 apr 2012
Gerrit Achterland
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief