SINT-ANNA-PEDE – Avondlijke St-Hubertusviering in opmars

C21

SINT-ANNA-PEDE – Avondlijke St-Hubertusviering in opmars

St-hubertus_st-anna-pede_2013__24_
Onder de koepel van de wildbeheerseenheid (WBE) Oost-Pajottenland waren het notaris Henri Van Eeckhoudt, Ghislain Walravens en Damien Van Cutsem die instonden voor de inmiddels reeds 13de St-Hubertusviering - © Deschuyffeleer
 
St-hubertus_st-anna-pede_2013__6_
SINT-ANNA-PEDE – Avondlijke St-Hubertusviering in opmars - © Deschuyffeleer
 
St-hubertus_st-anna-pede_2013__12_
SINT-ANNA-PEDE – Avondlijke St-Hubertusviering in opmars - © Deschuyffeleer
 
St-hubertus_st-anna-pede_2013__17_
Lembeekse jachthoornblazers - © Deschuyffeleer
 
St-hubertus_st-anna-pede_2013__20_
Na de kerkelijke viering was het op het kerkpleintje verzamelen geblazen .... © Deschuyffeleer
 
St-hubertus_st-anna-pede_2013__28_
Veilingmeester en ambiancemaker van dienst was gemeenteraadslid Marc Willen - © Deschuyffeleer
 
St-hubertus_st-anna-pede_2013__35_
SINT-ANNA-PEDE – Avondlijke St-Hubertusviering in opmars - © Deschuyffeleer
 

Onder de koepel van de wildbeheerseenheid  (WBE) Oost-Pajottenland waren het notaris Henri Van Eeckhoudt, Ghislain Walravens en Damien Van Cutsem die instonden voor de inmiddels reeds 13de St-Hubertusviering in en rond de sfeervolle St-Anna-kerk van St-Anna-Pede. Overeenkomstig een oud gebruik werd tijdens de viering het brood gewijd om uit te delen aan de jachtdieren in het algemeen en aan honden en paarden in het bijzonder. Dit symbool moet hen dan beschermen tegen ziekten en ongevallen en vooral tegen hondsdolheid.

De WBE Oost-Pajottenland is een vrijwillig samenwerkingsverband tussen jachtrechthouders binnen een gebied dat zich uitstrekt in de driehoek Halle-Eizeringen-Brussel. Haar werkingsgebied omvat goed 10.000 ha jachtterreinen waarop aan planmatig wildbeheer wordt gedaan.  Hierbij wordt rekening gehouden met de belangen van zowel de jacht, de landbouw als de natuurbescherming.

Het was Damien Van Cutsem die de opgekomen gelovigen bedankte voor hun aanwezigheid en sympathie. De gebedsviering werd geleid door pastoor Luc Cauwenbergh. In zijn homilie had de pastoor het over de gangbare symboliek rond St-Hubertus, de patroonheilige van de jacht. Omdat Hubertus van Luik, de laatste bisschop van Maastricht, ergens in de 7de eeuw een man van hondsdolheid genas, wordt hij nu nog altijd speciaal aangeroepen tegen deze ziekte. Zijn naamdag is 3 november.
 
De viering zowel in als rond de kerk mocht genieten van de muzikale omkadering van de Lembeekse jachthoornblazers in hun opvallende klederdracht. Na de kerkelijke viering was het op het kerkpleintje verzamelen geblazen zowel voor een gratis degustatie van streekproducten en -dranken als voor de eerder ludieke veiling per opbod van artisanale fijnkost, groenten, fruit, vlees en uiteraard ook wild. Veilingmeester en ambiancemaker van dienst was gemeenteraadslid Marc Willen.
 
Fijne vleeswaren onder de vorm van hespen en salami’s waren fel in trek. Het meest begeerde kleinood was een gedroogde hesp die voor een royale 75 euro werd toegewezen aan Eddy Jans van het gelijknamig carrosseriebedrijf langsheen de Ninoofsesteenweg. Naast de felbegeerde hesp kreeg de man er nog een tiental kg verse groenten bovenop. Fazanten werden geveild aan 10 à 12 euro per stuk, de enige haas aan 16 euro. De opvallende varkenskop was goed voor 5 euro terwijl verschillende stellen varkenspoten, dozen peren, kastjes mandarijntjes, porties appelen en zakken groenten voor amper enkele euro’s van de hand gingen. Met de opbrengst wil de ploeg van de Open-VLD, die de veiling op het getouw zette, de zak voor het komend Sinterklaasfeest aandikken.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 nov 2013
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 02 mei 2025
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief