DILBEEK - Gemeente bindt strijd aan met zwerfvuil

Maar vraagt hulp van de bevolking! Voor de strijd tegen zwerfvuil, rekent de gemeente op de steun van iedereen. De plaag van sluikstorters en zwerfvuil kan alleen worden aangepakt als iedereen zijn steentje bijdraagt.
Geen gepraat, een propere straat! In het weekeinde van 15 en 16 maart willen de gemeente en de milieuadviesraad samen met zo veel mogelijk vrijwilligers Dilbeek voor één keer helemaal schoon te krijgen. Onder het motto “Geen gepraat, een propere straat!” wordt dan immers een grote zwerfvuilactie gehouden.
Wie graag meehelpt, individueel, als vereniging, buurtcomité of gemeenschapsraad, kan zich melden via openbarereinheid@dilbeek.be. De dienst neemt dan contact met je op om de logistieke steun te regelen zoals afvaltangen, afvalzakken, handschoenen, afspraak over routes en ophaling ingezameld afval.
Op zondag 16 maart kan iedereen nog spontaan aansluiten bij de zwerfvuilactie. Afspraak om 14 uur aan het gemeentehuis. Tijdens het slotmoment, om 17 uur, krijgen alle zwerfvuilvrijwilligers nadien een passende beloning van de milieuadviesraad.
Zwerfvuil maakt de gemeente minder mooi. Nog steeds zijn er teveel mensen die vinden dat het achterlaten van afval op het openbaar domein – en soms ook in de voortuin van de buren en in natuurgebieden – een doodnormale zaak is. Nochtans gaat het om een overtreding , waar je een forse GAS-boete voor kunt krijgen.
Helaas gebeurt sluikstorten meestal stiekem, waardoor de pakkans klein is. Een tiental personeelsleden van diverse gemeentelijke diensten is zowat dagelijks bezig met het opruimen van zwerfvuil. Zij kunnen echter niet overal tegelijk zijn en dweilen vaak met de kraan open.
Daar willen wij nu verandering in brengen, in de eerste plaats door als gemeente gerichte opruimacties te voeren en door een verbeterde plaatsing van openbare vuilbakjes. De meest in het oog springende zwerfvuilplekken moeten er op termijn netter gaan uitzien. Ook de wegen met veel doorgaand verkeer en vrijwel geen sociale controle en de voet- en fietswegen krijgen speciale aandacht. Om dit te meten hanteren we een zogenaamde netheidsbarometer, een eenvoudige methode om na te gaan hoe het zwerfvuilprobleem evolueert in een straat, buurt, dorp,...
Word buurtafvalwerker. Dienst communicatie – communicatie@dilbeek.be – 02 451 52 10. Het permanent schoon houden van buurten hangt natuurlijk niet alleen van de gemeentediensten af maar kan zeker verbeteren als de betrokkenheid van de buurtbewoners verhoogd.
Nu al zijn er in onze gemeente vrijwilligers die spontaan hun buurt opruimen, een oogje in het zeil houden en de gemeente op geregelde tijdstippen nieuwe afvalknelpunten melden (zwerfvuil, sluikstorten, hondenpoep,...). We noemen ze graag onze buurtafvalwerkers. We geven ze volop morele, logistieke (zie hoger) en bijwijlen ook gastronomische steun. Ideaal zou zijn mocht er in elke deelgemeente een raad, vereniging of comité opstaan, die de netheidsbarometer van hun buurt of dorp, zou opvolgen en zo mee wil ijveren voor een schonere gemeente. Maar ook individueel kan je
in onze gemeente als vrijwillig buurtafvalwerker meteen aan de slag. Wil jij ook een propere straat? Meld je dan bij de dienst openbare reinheid op 02/451 68 55 of via openbarereinheid@dilbeek.be