DILBEEK naar morgen
Met een intern veranderingstraject stoomt het gemeentebestuur van Dilbeek haar administratie klaar voor de 21 ste eeuw. DINAMO, kort voor “Dilbeek naar morgen”, maakt de gemeente als organisatie efficiënt en doelgericht met aandacht voor iedereen. Nieuwe tijden vragen om een nieuwe aanpak.
De lokale besturen hebben de laatste jaren heel wat taken bijgekregen. Dat ligt voor de hand, omdat het gemeentebestuur nu eenmaal het dichtst bij de mensen staat en de noden van haar inwoners het beste kent. Die hebben recht op een efficiënte en kwaliteitsvolle dienstverlening met respect voor hun eigen betrokkenheid. Daarom doorloopt de organisatie momenteel een grondige verandering.
Uit een analyse bij het begin van deze bestuursperiode bleek dat de sturing te complex, te hiërarchisch en te rigide georganiseerd was. Hoewel het personeel grote inspanningen levert om kwaliteitsvolle dienstverlening te bieden, werkt de organisatie niet altijd even efficiënt en is er weinig ruimte voor initiatief bij het personeel om dat te verbeteren. Vroegere reorganisatiepogingen brachten weinig zoden aan de dijk maar deze keer moet de verandering vooral zuurstof bieden aan wie gemotiveerd en enthousiast aan de slag gaat voor Dilbeek.
“Een nieuwe organisatiestructuur uittekenen volgens de principes van een modern bedrijf doe je niet van vandaag op morgen”, zo stelt burgemeester Willy Segers. “De gekozen weg is vermoedelijk wel de moeilijkste weg maar zal op langere termijn zeker meer vruchten afwerpen. ‘DINAMO – Dilbeek naar morgen ‘ zal doen wat het zegt en de hele organisatie klaar maken voor ‘morgen’ . “
“De nieuwe organisatiestructuur zal in de eerste plaats aandacht hebben voor de werknemer binnen de organisatie”, vertelt schepen voor personeel Elke Zelderloo. “De gemeente creëert opnieuw een kader waarbinnen het personeel meer verantwoordelijkheid krijgt, opgeleid wordt en binnen teams de ruime dienstverlening verzorgt”.
‘DINAMO – Dilbeek naar morgen’ is een project van alle gemeentelijke organisaties. Zowel het gemeentebestuur als het OCMW, vzw cultuurcentrum Dilbeek, vzw Dilkom en vzw gemeentelijke kinderopvang Bijgaardje’ zijn erbij betrokken. Dat is als geheel een behoorlijk schip, dat je niet zomaar van koers laat veranderen. Daarvoor heb je een professionele loods nodig om de hele bemanning mee te krijgen en ze op termijn ook zelf tot loodsen op te leiden. Het consultancybureau We Walk bvba, versterkt met specialisten op het vlak van arbeidsorganisatie, leiderschap en persoonlijke ontwikkeling, begeleiden het project. Zo kan het traject na verloop van tijd teruggegeven worden aan het personeel zelf, dat daarna het schip voortdurend kan bijsturen.
We willen dus nu investeren om met het huidig personeelsaantal te kunnen beantwoorden aan de taken van vandaag en de vele bijkomende taken van morgen.
In de komende jaren zal de verandering ook voor de burger merkbaar worden. Het gemeentebestuur houdt eraan om alle inwoners en betrokken actoren gepast en met respect voor de interne werking op de hoogte te houden.