DILBEEK - ‘De cirkel doorbreken’ – KINDERARMOEDE, NEEN! organiseert zijn tweede grote sensibiliseringsactie
Op 28 januari loopt in de Dilbeekse kleuter- en lagere scholen een sensibiliseringsactie rond kinderarmoede. Die kadert in het project “De cirkel doorbreken”, dat blijvend aandacht wil schenken aan het thema.
Samen werken we aan een charter dat dit jaar moet worden uitgebouwd tot een engagement dat blijvend inzet op aandacht, overleg en samenwerking voor kinderen in armoede. ‘De cirkel doorbreken’ omvat lokaal overlegplatformen voor preventie en opsporing van kinderarmoede in Dilbeek. Op die manier moeten alle schoolkinderen de beste kansen krijgen om zich te ontplooien.
In het project zijn bijna vijftig partners betrokken die de nadruk leggen op samenwerking, sensibilisering en het creëren van draagvlak voor het bestrijden van kinderarmoede. Om de participatie van de doelgroep te versterken wordt Brigitte ingeschakeld. Zij is een opgeleide ervaringsdeskundige in de armoede via vzw De Link, deelwerking TaO Armoede (Team voor advies en ondersteuning). Zij vertolkt de stem van mensen in armoede in alle vergaderingen, ze inspireert bij de sensibiliseringsacties, ze is vaak een eyeopener voor acute probleemsituaties waar hulpverlening vastgelopen is. Door haar betrokkenheid wordt beter rekening gehouden met de drempels van de doelgroep waardoor beslissingen meer kans op slagen krijgen.
In het projectjaar worden minstens drie sensibiliseringsmomenten gehouden. Het startmoment had plaats tijdens de “Dag van de Dilbekenaar”, waar de bezoekers op een ludieke manier zagen hoe gezinnen in armoede een uitgestrekte hand nodig hebben van de maatschappij. De eerste actie schiep een groter draagvlak binnen de samenleving van Dilbeek.
Op 28 januari richt ‘De cirkel doorbreken’ zich tijdens zijn tweede sensibiliseringsactie tot de leerkrachten van het kleuter en lager onderwijs en al zijn partners.
Wanneer je aan leerkrachten vraagt hoe ze kijken naar kinderen in kansarmoede, krijg je vooral structurele kenmerken als antwoord: voedseltekort, weinig geld, bedreigde gezondheid...
Wie armoede heeft beleefd in het onderwijs, vertelt vaak een ander verhaal: verstoorde identiteitsontwikkeling, stress, cognitieve dysfuncties, ...
We laten beide belevingswerelden elkaar raken en geven de leerkrachten een leidraad om binnen de klas, school ermee aan de slag te gaan.
De sensibiliseringsacties kaderen in een groter geheel waarvan het slotmoment wordt gepland in de helft van april. Dat wordt een terugkoppeling naar alle burgers, organisaties en lokaal bestuur met als einddoel de ondertekening van het charter: KINDERARMOEDE, NEEN!
Armoedebestrijding moet een topprioriteit blijven in het beleid. Maar liefst 18,7% van de kinderen onder 18 jaar groeien in ons land op in armoede. De cijfers zijn ook niet rooskleuriger voor andere armoederisicogroepen zoals senioren (20,2%), laaggeschoolden (25,4%), werklozen (37,8%) en eenoudergezinnen (38,5%). Daarom zal het OCMW en alle partners van ‘de cirkel doorbreken’ blijven werken aan meer structurele oplossingen in plaats van losse projecten.