Regionaal OCMW-voorzitters overleg

C21

Regionaal OCMW-voorzitters overleg

Dsc_0392_knip
voorzitters van OCMW's uit de regio komen geregeld samen om ervaringen uit te wisselen
 
Dsc_0397_50pro
Binnen het domein van Levenslust werden woonunits (containers) geplaatst waarin de jongeren leren zelfstandig hun huisje net te houden, zelf te koken, enz.
 
Dsc_0394_knip
 
2015-10-21_14
Else De Wachter, sinds 1 mei algemeen-directeur van Levenslust, gaf uitleg over een project om jongeren uit de instelling zelfstandig te leren wonen.
 

32 voorzitters van OCMW's uit de regio komen geregeld samen om ervaringen uit te wisselen. Woensdag was dat in Levenslust, een multifunctioneel centrum voor jongeren met een licht-mentale handicap of met sociaal-emotionele of gedragsproblemen. Else De Wachter, de nieuwe algemeen-directeur gaf er uitleg over een project om deze jongeren zelfstandig te leren wonen.

"De wereld of liever onze maatschappij zit toch vreemd in elkaar", zegt Lies Vereecke, voorzitter van het OCMW-Dilbeek en van het OCMW-voorzittersoverleg, "Net nu individualisme hoogtij viert en iedereen persoonlijke vrijheid als hoogste goed ziet, schieten initiatieven zoals Repair café’s, gratis kopjes soep of koffie voor kansarmen, volkstuintjes, buurtwerking, ruilhandel, … als paddenstoelen uit de grond. Niemand blijft onverschillig bij het zien van asielzoekers die de oorlog ontvluchten en een nieuwe toekomst willen opbouwen ver weg van het geweld. Er zijn tal van oude en nieuwe uitdagingen in de samenleving en de OCMW’s hebben de opdracht om hierop antwoorden en oplossingen te bieden." 

Onder het motto ‘overleg en delen van ervaringen maken ons sterker’ besloten de voorzitters van 32 OCMW’s in het arrondissement Halle-Vilvoorde om meermaals per jaar samen te komen. Het overleg gebeurt onder coördinatie van de Welzijnskoepel West-Brabant, een vereniging van OCMW’s. "Daarbij kwamen volgende thema's aan bod" zegt Lies:
 
    Armoede: het aantal mensen in armoede groeit de laatste jaren exponentieel. Maar liefst 14 lokale besturen uit ons overleg Halle-Vilvoorde krijgen vanaf 2014 financiële middelen vanuit de Hogere overheid omdat ze zo slecht scoren op de Kinderarmoedebarometer. Fier kunnen we er moeilijk op zijn, maar gelukkig spelen al deze OCMW’s zeer snel in op deze nieuwe gegevens en ontwikkelen er zich in deze regio bewonderenswaardige initiatieven ter ondersteuning van mensen in armoede. In ons voorzittersoverleg komt dit uitgebreid aan bod.
    Good-practises: de opstart van een sociale kruidenierswinkel, scholieren die samen met senioren in het woonzorgcentrum een lees- of vertelnamiddag organiseren, proactieve acties van het OCMW om tegemoetkomingen in de gezondheidszorg toegankelijker te maken voor de burger, werkwijzen om de socio-culturele participatie van inwoners te verhogen … Het zijn enkele voorbeelden van projecten waarrond kennis wordt gedeeld waardoor deze ook vlotter ingang vinden over de ganse regio.
    Taal: Meertaligheid is een meerwaarde, ja zelfs iets waar je heel ver mee komt in het leven, maar taalverschillen liggen in onze regio aan de bron van velerlei problematische situaties: integratie, werkloosheid, woonmarkt, onbegrip, … We reikten elkaar in dit overleg verschillende methodieken aan waarmee we de taalbarrière wat willen verlagen.
    Werkgelegenheid/werkzoekenden: in deze regio veel werkzoekenden, maar toch ook veel vacatures die niet ingevuld kunnen worden. Weer een dualisme dat de moeite loont om van naderbij te gaan bekijken. Resoc en VDAB proberen ons hiervoor bij te staan met raad en daad, maar bepaalde overheidsbeslissingen (denk aan verlies Beroepsinschakelingsuitkering) en vele goede voornemens die vaak niet doordringen tot bij de mensen die de begeleidingen voor de werkzoekenden voorzien, maken het er niet eenvoudiger op voor de OCMW’s. We realiseren ons dat vele ‘moeilijk bemiddelbare’ personen nogal gemakkelijk naar ons als OCMW doorgeschoven worden. We verliezen zelfs dan de moed niet en gaan met deze mensen aan de slag. Maar ook daarvoor zijn er bijkomende middelen nodig voor onze arbeidscoachen en waar blijven die?
    Vernieuwende projecten: het OCMW-voorzittersoverleg treedt ook in dialoog en samenwerking met Welzijnsorganisaties in de regio. In 2014 legde het overleg mee gewicht in de schaal om de nodige subsidies te verkrijgen voor het opstarten van een vernieuwend woonproject bij Levenslust vzw. Door dit project kunnen jongeren, na een verblijf in de voorziening, makkelijker aansluiting vinden bij de samenleving.
    Integratie: Er beweegt heel veel rond taal, inburgering en integratie. We zijn hoopvol gestemd over het toekomstig geïntegreerd werken dat ons beloofd wordt door het nieuwe Agentschap (bestaande uit het vroegere PRIC, Onthaalbureau, Huis van het NLs, …). De verwachtingen zijn hooggespannen! De OCMW’s willen in elk geval mee!
    Ook de organisatie van de lokale besturen is volop in beweging: we zijn zeer benieuwd en ook wat ongerust over de nakende integratie tussen OCMW en gemeente en de impact ervan op het lokale sociale beleid.

De vergadering vond, niet toevallig, plaats in het vroegere MPI, nu MFC Levenlust in Schepdaal. Men wou er het project "Autonoom wonen" dat de instelling samen met het OCMW van Lies Vereecke ontwikkelt, in de schijnwerper plaatsen. Levenslust, een instelling met een 300 medewerkers, vangt jongeren op van 6 tot 18, en uitzonderlijk tot 25 jaar. Op 18 zien deze jongeren zich genoodzaakt om zelfstandigen te gaan wonen. Patrick De Jonghe en Stefaan Roelens, medewerkers van Levenslust, begeleiden hen daarbij. Ze willen de jongeren het gevoel geven dat ze op hun 18de niet plots in de steek gelaten worden.

De overgang naar zelfstandigheid gebeurt in verschillende fasen. Eerst wordt hen aangeleerd hoe ze hun financiën moeten beheren.Zo gaat men bijvoorbeeld naar IKEA meubels kiezen binnen een budget. Binnen het domein Levenslust werden woonunits (containers) geplaatst waarin de jongeren leren zelfstandig hun huisje net te houden, zelf te koken, enz.

Daarna wordt gezocht naar huisvesting en werk buiten de instelling. Daarvoor werkt men intens samen met het OCMW van Dilbeek en andere instellingen zoals Sociale Verhuurkantoren, Sociale Huisvestingsmaatschappijen JAC Delta, enz.. Dit gedeelte heeft wat vertraging opgelopen omdat de reeds gevonden studio's werden afgekeurd door de inspectie omdat er enkele net één meter te klein waren. Maar de initiatiefnemers laten zich niet ontmoedigen en gaan op zoek naar andere mogelijkheden om hun project verder te ontwikkelen.

Meer info op http://www.levenslustvzw.be/mpi.html

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 okt 2015
Guido Van Cauwelaert
Guido Van Cauwelaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 07 nov 2024
Marc Colpaert | 19 okt 2024

archief