DILBEEK - Minister van Financiën Johan Van Overtveldt bracht een tussenstand van één jaar verandering
De nieuwe federale regering zit een jaar in het zadel. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt gaf een stand van zaken en beantwoordde de vragen van het publiek op maandag 23 november in de Westrand in Dilbeek. De maatregelen die van kracht zijn inzake terreurdreiging, zorgden voor extra politiebeveiliging in en rond de Westrand.
De Europese Commissie heeft de federale ontwerpbegroting voor 2016 goedgekeurd. Ze is van mening dat die globaal in overeenstemming is met de bepalingen opgelegd door het Stabiliteits- en groeipact. “Europa bevestigt daarmee dat België met de nieuwe regering een andere weg is ingeslagen”, zegt minister van Financiën Johan Van Overtveldt. “Het komt er nu op aan om onze begroting op koers te houden voor de volgende jaren.”
Tot vorig jaar liep het tekort nog op tot boven de drie procent en waren er bijkomende maatregelen nodig. “Nu slagen we voor het eerst erin om een stuk onder die drempel te blijven”, aldus Van Overtveldt. “We realiseren de grootste structurele verbetering van de eurozone.”
Deze regering moet de begroting op koers houden in moeilijke omstandigheden, in tijden van onzekere externe factoren zoals de asielcrisis en de terreurdreiging. “Het doel blijft uiteraard om tegen 2018 een evenwicht te bereiken en gelijktijdig de taxshift verder uit te voeren, zodat de lasten op arbeid verder dalen en de concurrentiekracht van onze bedrijven verder stijgt”, vertelt minister Van Overtveldt.
Minister van Financiën Johan Van Overtveldt wil burgers nauwer betrekken bij de taxshift en hen ook beter informeren over de diverse onderdelen van die fiscale hervorming. Daarom lanceerde zijn kabinet www.mijntaxshift.be een website die de bezoeker niet enkel wegwijs maakt in het ruime pakket aan maatregelen van de taxshift, maar ook helder uitlegt waarom de regering precies die maatregelen neemt.
“Het is geen promotiecampagne”, verduidelijkt de minister. “De website geeft een objectief beeld van alle maatregelen. In de taxshift zitten nu eenmaal ook verhogingen van bijvoorbeeld accijnzen. Die inkomsten zijn nodig om de grote verlaging van de lasten op arbeid te realiseren. Het eindresultaat is een beter fiscaal evenwicht, dat economische groei ondersteunt en jobs creëert. De lasten op arbeid zijn in België immers veel te hoog. Jobs zijn voor bedrijven veel te duur, terwijl de werknemer netto te weinig overhoudt van zijn brutoloon. Daarom realiseert deze regering een omvangrijke belastingverschuiving van ongeveer 8 miljard euro, de grootste fiscale hervorming sinds 1963."
Op de startpagina kan je via een eenvoudige simulator ook berekenen wat de positieve effecten zijn van de taxshift op jouw maandelijkse nettoloon voor de volgende jaren, want iedereen gaat er op vooruit, ook de lage inkomens. “Uiteraard houden we de gegevens ook verder up-to-date, naarmate de diverse onderdelen van de taxshift in wet worden omgezet”, geeft minister Van Overtveldt nog mee.
De nieuwe website is ontwikkeld in samenwerking met de Federale Overheidsdienst Financiën en het digitale webagentschap Calibrate.