DILBEEK - Raad van State hakt de knoop door: geen grote Colruyt in Itterbeek

C21

DILBEEK - Raad van State hakt de knoop door: geen grote Colruyt in Itterbeek

Editiepajot_dilbeek_colruyt
Archoef

Zeven jaar na het presenteren van de eerste plannen voor een grote Colruyt te Itterbeek ligt de bouwvergunning definitief in de prullenmand. De Raad van State heeft het cassatieberoep afgewezen dat de onderneming uit Halle had aangespannen tegen de vernietiging van zijn vergunning.

Het arrest van de Raad van Vergunningsbetwistingen is dus ten volle geldig. Met andere woorden: de beoogde winkel is niet inpasbaar in de wijk Bettendries. De gunstige beoordeling door de gemeente Dilbeek en de provincie Vlaams-Brabant viel niet te rijmen met de feitelijke toestand van de omgeving. De grote afmetingen en het bovenlokaal karakter van de handelsvestiging beantwoorden niet aan een goede ruimtelijke ordening.
De buurtbewoners die maar liefst zeven jaar procedeerden tegen de komst van een grote Colruyt-winkel in de wijk Bettendries (Sint-Anna-Pede) zijn zeer tevreden. Hun volgehouden inspanningen en de opgebouwde dossierkennis hebben geloond. De advocaten van de distributiereus moesten ook in de laatste etappe, het Cassatieberoep aangespannen door Colruyt voor de Raad van State, de duimen leggen. “Hopelijk trekken zowel Colruyt als de gemeente en de provincie lessen uit het Itterbeekse debacle. Zij wilden het project kost wat kost doordrukken ondanks de nefaste gevolgen voor de leefomgeving en de mobiliteit, maar dat lukt anno 2016 niet meer”, aldus de eerste reactie van het buurtcomité.
Alle Dilbekenaren, ook de inwoners van Itterbeek, begrijpen dat de warenhuisgroep uit Halle de kleine, wat verouderde Colruyt-winkel in Dilbeek wenst te vervangen door een veel grotere versie. Hiervoor heb je een terrein nodig dat voldoende groot is, met goede verkeersontsluiting en zonder grote impact op de leefbaarheid van de omgeving. De site aan de Herdebeekstraat beantwoordt volgens de buurtbewoners niet aan die criteria en de Raad van Vergunningsbetwistingen gaf hen vorige zomer al gelijk. Bovendien strookt de locatie niet met de beleidsdoelstellingen van de gewestplannen, noch met de beleidsnota’s van de Vlaamse regering die gekant is tegen nieuwe handelsvestigingen met lintvorming langs gewestwegen.
Als gevolg van het cassatie-arrest van de Raad van State moeten de expansieverantwoordelijken van de Colruyt-groep op zoek naar een andere, beter geschikte locatie. Het terrein aan Bettendries kan ruimte bieden aan een nieuw project. Als het van de buurtbewoners af hangt, een woonproject met integratie van een nieuwe buurtwinkel of kleine handelszaken. De inwoners van Sint-Anna-Pede en Itterbeek zitten immers zonder voedingswinkel sinds de sluiting van Prima Meerts enkele jaren geleden.
Het buurtcomité, gesteund door ruim zeshonderd Itterbekenaren, begreep van bij de lancering van de eerste plannen in 2009 dat mobiliteitsproblemen de rust in het landelijke Sint-Anna-Pede zouden verstoren. Ruim 2400 extra autobewegingen per dag , waarvan een groot deel door het Bruegel-dorp, dat zagen de buurtbewoners absoluut niet zitten. De visuele impact van een veel te hoog betonnen gebouw, de verwachte verkeersproblemen aan de Herdebeekstraat en het sluik-winkelverkeer door Sint-Anna-Pede motiveerden een aantal buurtbewoners om gedurende zeven jaar acties en procedures te voeren. Telkens versloeg kleinduimpje de reus uit Halle.
Gemeentebestuur aan zet
Het buurtcomité vraagt nu uitdrukkelijk aan Willy Segers, de burgemeester van Dilbeek, om een overleg te organiseren met de betrokken partijen om de gevolgen van de arresten en de nog lopende nevenprocedures (zoals de buurtwegverlegging Herdebeekstraat) goed in te schatten en samen op zoek te gaan naar duurzame en haalbare oplossingen.
“ Het gemeentebestuur is nu aan zet, vóór er andere plannen worden ontvouwd. Gezond verstand, redelijkheid en overleg moeten nieuwe, aanslepende procedureslagen voorkomen”, aldus het tevreden buurtcomité dat nooit aan opgeven dacht, ook al heeft men in Halle daar wellicht stiekem op gerekend. “Als de lokale overheden en de kandidaat-investeerder geen conclusies trekken uit deze procedure-soap, zijn wij verplicht nog een paar jaar door te gaan en publiceren we daarna een mooi en spannend boek over deze zaak”.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 mrt 2016
Felix Merckx
ezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 07 nov 2024
Marc Colpaert | 19 okt 2024

archief