DILBEEK - Nieuwe bestemming gezocht voor oud-gemeentehuis Groot-Bijgaarden

C21

DILBEEK - Nieuwe bestemming gezocht voor oud-gemeentehuis Groot-Bijgaarden

Editiepajot_logo_gemeente_dilbeek_

De gemeenteraad van 26 april keurde het bestek goed voor de opstart van een herbestemmingsonderzoek van het beschermde oud-gemeentehuis van Groot-Bijgaarden, ook wel Pampoelhuis genoemd. 

 

De gemeente volgt hierbij het advies van het agentschap onroerend erfgoed en de cultuurraad om eerst te onderzoeken en dan pas te herbestemmen. Het onderzoek moet uitwijzen welke functies en ingrepen haalbaar zijn zonder afbreuk te doen aan de erfgoedwaarde van het gebouw. Op die manier zal de gemeente beschikken over een gedetailleerd dossier om op de markt een investeerder te zoeken die de site een passende nieuwe functie kan geven. De kostprijs van het onderzoek wordt voorzichtig geraamd op 50 000 euro, een bedrag dat grotendeels gedragen zal worden door een onderzoekspremie vanuit het agentschap Onroerend Erfgoed.      

 

Het Pampoelhuis is een deel van de historische pampoelhoeve van Ganshoren, dat in 1933 door Raymond Pelgrims de Bigard werd heropgebouwd op de huidige locatie om als gemeentehuis te dienen voor de toenmalige gemeente Groot-Bijgaarden. Sinds 1940 is dit gebouw beschermd en de voorbije decennia was het na de functie als gemeentehuis nog de thuis van het Dilbeeks OCMW, de cultuurdienst en een politiepost.  De resterende functies in het gebouw verdwijnen stap voor stap naar een betere locatie, zodat het gemeentebestuur nu op zoek moet naar een nieuwe bestemming.

 

Bij de start van deze legislatuur werd beslist dat de gemeente het gebouw in eigendom zou houden omwille van het beeldbepalende karakter en de historische waarde va het gebouw. De gemeente kan  echter geen eigen bestemming meer toewijzen aan het gebouw die een grote investering in een renovatie kan verantwoorden. Daarom wordt er gezocht naar een nieuwe bestemming in samenspraak met een privé-investeerder die via een erfpacht over het gebouw zal kunnen beschikken.  Om privé-investeerders duidelijk te kunnen informeren over de mogelijkheden, de nodige investeringen en vooral de beperkingen is een herbestemmingsonderzoek aangewezen. De gemeente houdt zo de nodige inspraak in de toekomst van het gebouw en kan via de erfpacht ook bijkomende inkomsten genereren. 

Een herbestemmingsonderzoek is vrij uitgebreid. Het omvat een analyse van de erfgoedwaarden van het gebouw, een bouwhistorisch onderzoek, de analyse van de bouwfysische toestand en een ruimtelijke analyse. Uiteindelijk moet dit ook een ontwerpend onderzoek opleveren dat zeer duidelijk maakt wat de mogelijkheden zijn. In het traject wordt ook ruimte voorzien voor participatie. Meer info op http://www.vlaanderen.be/nl/publicaties/detail/eerst-onderzoeken-dan-herbestemmen-een-herbestemmingsonderzoek-hoe-doe-je-dat 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 mei 2016
Sam Herremans
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 07 nov 2024
Marc Colpaert | 19 okt 2024

archief