DILBEEK - N-VA laat taalproblematiek hulpdiensten Vlaamse Rand niet los
Vlaams Volksvertegenwoordiger Willy Segers (N-VA) lijkt zich als een leeuw vastgebeten te hebben in de problematiek van het gebrek aan Nederlandstalige hulpdiensten in de Vlaamse Rand. Tijdens de Commissie Welzijn van 20 september bevroeg hij minister Vandeurzen over diens vorderingen in het dossier.
“MUGdiensten van UCL Woluwe en ULB Erasmus zijn actief in de brede Vlaamse Rand, maar ze zijn vaak Nederlandsonkundig. Een schaamtelijk gegeven, te meer omdat personeelsleden in deze ziekenhuizen zelf aangeven dat bij sollicitaties niet gevraagd wordt naar de kennis van het Nederlands. Zelfs de loonbrieven zijn uitsluitend in het Frans te verkrijgen. Het is dus niet alleen een probleem voor de patiënten,” aldus een strijdvaardige Segers.
Na een bevraging in januari dit jaar door Vlaams Volksvertegenwoordiger Peter Persyn (N-VA) antwoordde de minister al een overleg in te plannen met minister Gatz om het probleem aan te kaarten. Ook zou werk gemaakt worden van de bekendmaking van het taalmeldpunt.
Vandaag echter gaf minister Vandeurzen aan dat al wat hij kan doen, het doorgeven van klachten is aan de bevoegde diensten. Zelf een overleg regelen met zijn collega’s om tot een oplossing te komen zit er niet in. Wel drong hij er op aan dat het personeel van niet-dringend liggend ziekenvervoer de taal van de patiënt spreekt. Maar dat lost het probleem niet op voor spoedoproepen vanuit de brede Vlaamse Rand, aldus Segers.
Schrijnend is vooral dat het hier mensen betreft met gespecialiseerde diploma’s, die er echter niet in slagen om minstens de drie landstalen machtig te zijn wat betreft hun vakjargon. Het probleem beperkt zich tegelijk ook niet enkel tot ziekenhuispersoneel, zo bleek uit een recente taaltest voor Brusselse huisartsen. Van de 1600 Franstalige huisartsen in de hoofdstad, legden slechts 16 een succesvolle test af.
Overigens behaalden 41 van de 100 Nederlandstalige huisartsen het officiële tweetaligheidsattest wel.
Er zijn op dit moment weinig officiële klachten. Mensen hebben na een ziekenhuisopname wel wat anders aan het hoofd.
“Maar als burgemeester in Dilbeek, ontvang ik hier regelmatig klachten over. Je zou verwachten dat de minister snel een oplossing wil voor een probleem dat al zo lang aansleept en zo vaak tot parlementair debat heeft geleid. Namens 200.000 Vlamingen in de Vlaamse Rand hoop ik alvast dat de minister zijn coördinerende rol kan opnemen en de nodige contacten legt met zijn collega’s in de federale regering en de Franse gemeenschapsregering. Het betreft immers een niveau overschrijdend, structureel en ontzettend halsstarrig probleem,” besluit Segers.