DILBEEK - Gemeente vraagt bijzondere aandacht voor gierzwaluw bij renovatie van gemeentehuis
Voor de renovatie van het kasteelgemeentehuis die dit jaar start, vraagt het schepencollege bijzondere aandacht voor de gierzwaluwen die zich in de gevels van het gemeentehuis hebben genesteld. Het schepencollege vraagt architect en aannemer de broedende vogels zo weinig mogelijk te storen. Gierzwaluwen zijn met uitsterven bedreigd.
Bij de opmaak van het inmiddels goedgekeurde renovatiebestek werd geen rekening gehouden met de aanwezigheid van een belangrijke gierzwaluwenpopulatie, die in de spleten boven de ramen van het gemeentehuis broedt (tussen eind april en midden augustus).
In de loop van 2005 heeft Natuurpunt-Dilbeek een uitgebreide inventaris van gemaakt en aan het college gevraagd om de nestruimten niet te dichten en om de broedplaatsen tijdens de broedperiode niet te verstoren. Dat is overigens ook wettelijk verboden. Het college stemde hiermee in.
Op 13 januari werd overleg gepleegd met de dienst patrimonium en de ontwerper om na te gaan welke beschermingsmaatregelen nog genomen kunnen worden.
Er werd beslist bij de gunning de aandacht van de aannemer te trekken op de wettelijke verplichtingen (broedplaatsen niet vernietigen of verstoren) en om aan te sturen op één van de volgende faseringen:
- start van de werken begin september (gevels), gevolgd door dakwerken (vanaf eind april)
of
- start van de werken in april (dak), gevolgd door gevelwerken (september)
Het schepencollege zal de aannemer ook vragen bij de opbouw van stellingen rekening te houden met de invliegopeningen.
Hoe herkent u een gierzwaluw ?
De gierzwaluwen zijn altijd in de lucht. Ze zitten dus nooit ergens op. Ze tekenen zich af tegen de lucht als een zwart silhouet met duidelijk herkenbare sikkelvormige vleugels. De gierzwaluw is groter dan de in ons land voorkomende zwaluwen. (huis-, boeren- en oeverzwaluw).
Ze vliegen vaak in groepjes en ze jagen onophoudelijk naar insecten. Een gierzwaluwgezin vangt per dag wel 20.000 insecten! Daar kan geen (milieuonvriendelijke) spuitbus tegenop. Bladluizen, vliegende mieren, zweefvliegen, spinnetjes, kortom alles wat zich als insect in de lucht bevindt en geen angel heeft, wordt verorberd.
De vlucht wordt afgewisseld met razend snelle, diepe vleugelslagen en lange glij-of zweefvluchten. Soms vliegen ze bewegingsloos tegen de wind in.
De gierzwaluwen maken diverse schrille, monotone, doordringende schreeuwende klanken. Je hoort dit opvallende geluid vooral als ze met troepen op zomeravonden laag over daken en tussen huizen doorvliegen.
De gierzwaluw is geen lid van de zwaluwenfamilie, maar van een aparte groep, de Apodidae, wat poten ontberend betekent. Dit laatste klopt niet helemaal, want hij heeft kleine, bevederde pootjes met vier naar voren gerichte scherpe nagels.
Hiermee kan hij zich vastgrijpen aan muren of dakranden.
Wil hij wegvliegen dan laat hij zich eerst vallen. Het opstijgen vanaf de grond is voor de gierzwaluw een moeizame bezigheid. Lopen is ook niet echt nodig, want hij brengt bijna zijn hele leven vliegend door.
Eten, drinken en slapen, soms zelfs paren gebeurt in de lucht.
De allergrootste bedreiging voor de gierzwaluw vormt het verdwijnen van steeds meer nestgelegenheid. Door het slopen en renoveren van oude gebouwen, soms van hele stadswijken, verdwijnen ieder jaar meer nesten. Sloop, renovatie en isolatie van huizen leiden ertoe dat de bestaande kolonies in hoog tempo verloren gaan.