DILBEEK in 2009

C21

DILBEEK in 2009

Editiepajot_gemeentehuis_dilbeek
Het kasteelgemeentehuis van Dilbeek (Foto: Jean-Pierre Schoukens)

Voor u ligt andermaal een ambitieuze begroting. De investeringen in het wegennet, fiets- en voetpaden worden net als vorig jaar opgedreven want de veiligheid van de zwakke weggebruikers is voor het gemeentebestuur een belangrijk aandachtspunt.

Ook in andere bevoegdheidsdomeinen worden ambitieuze doelstellingen geformuleerd en gebudgetteerd. Veel aandacht gaat dit jaar uit naar het gemeentelijk patrimonium met onder meer de restauratie van het kasteelgemeentehuis, de tweede fase van de Kasteelhoeve, de restauratie van het huisje Mostinckx, de bouw van de gemeenschapslokalen in Pede, moderniseringswerken in het recreatiecentrum in Itterbeek, Westrand en het Castelhof. De parkomgeving in Sint-Ulriks-Kapelle krijgt eveneens een opknapbeurt. Op alle begraafplaatsen komen nieuwe schuilhuisjes en ondergrondse afvalcontainers.

De inspanningen voor het onderwijs en het socio-culturele leven worden aangehouden en waar nodig opgevoerd. Een fors bedrag is voorzien voor de bouw van de muziekacademie. Daarnaast wordt ook voortdurend geïnvesteerd in het eigen personeel, want kwaliteitsvol bestuur en dienstverlening begint met een goede organisatie van de eigen diensten.

Al deze ambitieuze doelstellingen worden gerealiseerd zonder belastingverhoging. Sommige belastingen worden zelfs definitief afgeschaft zoals de verhaalbelastingen en de belasting op het tewerkgesteld personeel.

Voor het begrotingsjaar 2009 handhaaft Dilbeek de aanslagvoet op de personenbelasting op 5,5 % en de opcentiemen op de onroerende voorheffing op 920.

Budget openbare werken

Openbare werken, althans het deel dat de meeste belangstelling krijgt (wegen voet- en fietspaden) behoort in de moderne versie van het BUDGET tot de rubriek : Veilige en geborgen gemeente. Dit is het onderdeel van het strategisch meerjarenplan waaraan iedere nieuwe begroting (budget) moet getoetst worden.

Het budget voorziet dan ook in een ernstige inspanning voor het verbeteren van de infrastructuur, wegen, voetpaden en fietspaden. Er wordt volop werk gemaakt van studies en plannen, een betere bewegwijzering, een verkeerscirculatiepan, verbetering van knelpunten op schoolroutes en in de omgeving van jeugdlokalen, snelheidsremmende maatregelen enz. De voorziene buitengewone uitgaven bedragen voor deze doelstelling in 2009 502.000 €.

Dit jaar wordt de studieopdracht gegeven voor de Dilbeekse kern (50.000 euro), het dorpsplein van Sint-Martens-Bodegem (40.000 euro) met aansluitend de heraanleg van de Bodegemstraat (€100.000). Ook voor de Kerselarenstraat worden nieuwe verkeersplannen opgemaakt (200.000 euro). Ook de modernisering van de Herdebeekstraat (vanaf de Lennikse baan tot aan de brug) en de herinrichting van de Gossetlaan staan dit jaar op het programma.

Nog andere belangrijke uitgaven voor dit jaar zijn:

         Wegenwerken knelpunten: €200.000 ipv € 30.000 in 2008

         Infrastructuurwerken Masterplan € 50.000

         Studie herinrichting centrum : € 118.000

         Studie ontsluiting Wolsemwijk : € 50.000

         Buitengewoon onderhoud wegen € 2.000.000 in plaats van € 1.000.000 in 2008

         Voetpaden : € 1.000.000

         Fietspaden : € 500.000 in plaats van 150.000 in 2008

Met andere woorden : de studie omtrent Masterplan komt op kruissnelheid en de middelen zijn ter beschikking om de eerste noodzakelijk infrastructuurwerken in dat kader aan te pakken.

 Budget Patrimonium

2009 wordt voor de dienst Patrimonium een bijzonder druk jaar. Vijf grote dossiers domineren het budget. Drie dossiers zijn administratief volledig afgerond en gegund en vertoeven momenteel bij het provinciebestuur voor goedkeuring. Het betreft:

         de tweede fase van de restauratie van de Kasteelhoeve aan de De Heetveldelaan

(De werken zijn gegund voor 1.716.208 euro, de subsidie bedraagt 542.036 euro)

         de restauratie van het huisje Mostinckx in Sint-Martens-Bodegem

(De werken zijn gegund voor 598.087 euro. De subsidie bedraagt 498.140 euro)

         de restauratie van het gemeentehuis in het centrum van Dilbeek.

(De werken zijn gegund voor 1.227.193 euro. De subsidie bedraagt 882.140 euro)

Voor de gemeenschapslokalen in Sint-Gertrudis-Pede is het hele dossier rond. De werken vangen nog dit voorjaar aan. De gemeenschapslokalen kosten 1.964.418 euro, btw inbegrepen.

Ander belangrijk dossier dit jaar is de fase 3 van de school De Kriebel in Sint-Ulriks-Kapelle. Dat dossier bevindt zich nog in de ontwerpfase. Het betreft de bouw van een turnzaal, refter en bijkomende klassen aan de overkant van de al vernieuwde site van De Kriebel. Voor deze werken is een budget van 1.850.574 euro voor voorzien. De dienst Patrimonium hoopt dat het dossier nog dit jaar gegund kan worden.

Nog andere dossiers voor dit jaar zijn:

         De aanleg van bijkomende parking achter de Kasteelhoeve

         De verdere renovatie van Westrand

         De uitbreiding van de school Jongslag. Er wordt een wedstrijd voor ontwerpers aan verbonden.

         De restauratie van de Alenatoren

         Aanpassingswerken aan de gemeenteloods in de Industrialaan

         Verbetering van draagstructuur dak RCI

         Vernieuwen dak garage van brandweer

 

Budget onderwijs

Primair onderwijs (lager onderwijs)

De minister heeft bepalingen uitgevaardigd om de uitgaven ten laste van de ouders in het lager onderwijs, te beperken. Hiervoor heeft hij de maximumfactuur in het leven geroepen en deze opgesplitst in een scherpe en minder scherpe maximumfactuur.

De scherpe maximumfactuur betekent dat er per schooljaar maximaal € 60 aan de ouders mag worden aangerekend en voor de minder scherpe maximumfactuur, over de zes leerjaren, niet meer dan € 360 aan de ouders mag worden aangerekend.

De enige uitgave die het gemeentelijk onderwijs doet bij de minder scherpe maximumfactuur zijn de sneeuwklassen waar het bestuur, naar jaarlijkse gewoonte, € 150/leerling bijdraagt. Om die doelstellingen te bereiken heeft de minister extra middelen ter beschikking gesteld aan de scholen die voor deze doeleinden dienen aangewend te worden.

Voor het schooljaar 2008 – 2009 ontvangst het gemeentebestuur een bedrag van ongeveer € 98 116,07.Deze gelden zullen voor € 85 357,20 worden aangewend als uitgave voor de scherpe maximumfactuur en voor € 12 758,87 als uitgave voor de minder scherpe maximumfactuur.

De gelden voor de scherpe maximumfactuur zullen besteed worden voor:

toegang zwemmen.

twee culturele activiteiten per schooljaar ( toneel, film, muziek,…).

één sportactiviteit en de bus hiervoor.

schaatsen en de bus voor het schaatsen.

schoolreis en de bus hiervoor.

turnkledij voor alle leerlingen in het eerste leerjaar van iedere graad.

pedagogische uitstappen.

Voor de dagelijkse werking op vlak van informatica is er een bedrag voorzien van € 38 080. Voor het kosteloos onderwijs, waarvoor het bestuur ook een subsidie van het ministerie ontvangt, is een bedrag van € 59 400 ingeschreven.

Investering

Om de informatica uitrusting op peil te houden en verder uit te bouwen, is er een investeringsbedrag voorzien van € 35 000. Ook is er een nieuwe telefooncentrale voor De Kriebel en Jongslag voorzien wat een investering van € 20 000 met zich mee brengt.

De gemeentebus rijdt voor ons lokaal onderwijs van de maandagmorgen tot de vrijdagavond. Hij neemt iedere ochtend en avond een rit ten laste in het leerlingenvervoer, brengt de leerlingen naar het zwembad en zorgt ook voor het vervoer van de leerlingen naar bepaalde activiteiten.

Hierbuiten moet de gemeente nog heel wat bussen inhuren om onze leerlingen in staat te stellen deel te nemen aan allerlei activiteiten die zich volledig situeren binnen de eindtermen van ons lager onderwijs. In de loop van 2009 zal er opnieuw een studie worden gemaakt om na te gaan of de aankoop van een tweede gemeentebus goedkoper uitkomt dan het vele inhuren van bussen. In het budget is voor de eventuele aankoop een bedrag van € 135 000 ingeschreven.

Voor de derde fase van de nieuwbouw De Kriebel is er een bedrag voorzien van              ongeveer € 1 850 000 waarvan ongeveer € 786 000 ten laste van de gemeente. Deze fase omvat een turnzaal met kleedkamers en douches, toiletten, een eetzaal en een tweetal extra lokalen.

Voor de gemeenteschool ’t Keperke is een bedrag ingeschreven van € 65 000 voor de erelonen realisatie bijbouw.

Voor de realisatie bijbouw Jongslag is er voor de erelonen een bedrag ingeschreven van € 65 000. Deze bijbouw moet in de toekomst de bestaande containers vervangen en de school voorzien van een leraarslokaal, een EHBO-lokaal, klaslokalen en bijkomende toiletten.

Kunstonderwijs ( academie voor muziek, zang en dans)

Voor de informatica is er in de gewone werking een bedrag ingeschreven van € 4 500 en als bijkomende investering € 12 000. Voor de huur van de lokalen van Westrand is een bedrag van € 27 500 voorzien en voor de tussenkomst in de muziekschool van Sint-Agatha-Berchem, met filiaal in Groot-Bijgaarden, is een som van € 19 500 voorzien.                   

Voor de aankoop van nieuwe instrumenten is er opnieuw een bedrag van € 20.000 begroot.

De nieuwbouw voor de academie is eveneens voorzien in 2009 en is geraamd op € 4 850 000. Het is een belangrijke beslissing en realisatie voor de toekomst van onze academie. De komende weken wordt er intens vergaderd om te komen tot een definitief plan waarvoor de nodige vergunningen nog voor de vakantie 2009 moeten worden aangevraagd.

In de mate van het mogelijke gaan we in de herfst 2009 in aanbesteding en hopelijk kunnen we voor eind december 2009 de aannemer aanstellen om begin 2010 de werken te starten.

Ondertussen loopt het dossier voor de aanpassingen van het BPA Wolfsputten dat tegen maart/april 2009 hopelijk is afgerond.

Budget Afvalvoorkoming

Voor het ophalen en verwerken van het huisvuil is er in het budget een bedrag voorzien van € 2 525 000 wat een stijging is met bijna € 300 000 ten opzichte van 2008. Hieruit blijkt de sterke toename van de kostprijs om het huisvuil op te halen en te verwerken.

Huisvuilzakken

Ook de kostprijs voor de aankoop van de huisvuilzakken stijgt vrij sterk. In 2008 waren de huisvuilzakken begroot op € 90 000 terwijl we voor 2009 noodgedwongen het bedrag moeten ramen op € 120.000.

Recyclagepark

Voor de reorganisatie van het recyclagepark is er voorlopig nog geen bedrag ingeschreven gelet op de situatie in Groot-Bijgaarden. In de loop van 2009 zal nagegaan worden wat de mogelijkheden voor de toekomst zijn dit in functie van het gemeentelijk structuurplan. Dan zal ook blijken welke investeringen er in Groot-Bijgaarden te verantwoorden zijn.

Ook is er rekening gehouden met de huur van de grond waarop het recyclagepark is uitgewerkt onder de bruggen van de Ring in Groot-Bijgaarden. De reële kostprijs is nog in onderhandeling met het ministerie van Wegen en Verkeer.

Afvalinzameling voor minder mobiele mensen

Voor het optimaliseren van de afvalinzameling bij minder mobiele mensen is er een bedrag van € 25 000 ingeschreven. Hiervoor zal een reglement worden uitgewerkt dat zoveel mogelijk aansluit bij de bestaande reglementen van toepassing in het OCMW en onze gemeentelijke sociale dienst.

Budget Arbeid en tewerkstelling

De dienstenchequeonderneming, die meer dan honderd gezinnen voorziet van poetsdienst, dient verder uitgebouwd te worden zodat meerdere gezinnen in onze gemeenten hiervan gebruik kunnen maken. In het budget is een bedrag van € 74.351 voorzien om hieraan tegemoet te komen, hetzij door een financiële injectie te geven, hetzij door een administratief medewerker voorlopig ten laste te nemen.

Voor de werking van het herstel- en strijkatelier De Plooi neemt het bestuur de personeelskost van de coördinator ten laste en dit voor een bedrag van € 24 800. De samenwerking met vzw Spectrum voor de organisatie en uitbating van de Plooi wordt verdergezet en regelmatig geëvalueerd. De samenwerking met bedrijven voor de herstel- en strijkactiviteiten wordt verder onderzocht alsook de verdere uitwerking van de betaling met dienstencheques.

Verder wordt de uitbouw van de Werkwinkel, het uitwerken van nieuwe diensten via het Werkervaringsproject ( bijv. klusjesdienst bejaarden,…) alsook de aanwezigheid van een Tewerkstellingscoördinator, verder onderzocht.

Budget Informatica

In de gewone dienst is er in het totaal een bedrag voorzien van € 110 000 voor    softwarepaketten voor de verschillende diensten alsook voor beheersdeelpaketten software. In de buitengewone dienst is € 115 000 voorzien voor het up-to-date houden van de informatica in het algemeen, voor het verbeteren van de veiligheid en stabiliteit van de netwerken, de servers en het verbeteren van het netwerk voor de buitendiensten.

Budget Ontwikkelingssamenwerking

De Raad voor Internationale Samenwerking ‘ RIS’ krijgt een budget van € 85.000, wat een stijging is met € 5 000 dit in het raam van de millennium-doelstellingen. Er zal in 2009 werk worden gemaakt van een verbeterd subsidiereglement. Voor de convenant afgesloten tussen de Vlaamse Gemeenschap en de gemeente Dilbeek wordt jaarlijks door de Vlaamse Gemeenschap een bedrag van € 51 100 aan Dilbeek overgemaakt. € 1 000 wordt voorzien voor de aankoop door de gemeente van Fair-Trade producten.

Budget Cultuur

Gewone uitgaven

In totaliteit valt voor de Gewone Uitgaven a) Personeel, b) Werkingskosten, c) Overdrachten (zie cijfers hieronder) een status quo of lichte verhoging vast te stellen.

a) Personeel : 58.585.89 (tgo 57.765.79 in ’08)

b) Werkingskosten : 6.000 (tgo 5.747,67 in ’08) -> Als detailitems te vermelden waard :

            * Aankoop kantoorbenodigdheden 3.000,00 (nieuwe toerismemedewerker, zie ook Toerisme)

            * Jaarlijkse nieuwjaarsdrink voor alle inwoners (1.100,00)

c) Overdrachten : 2.301.835,00 (tgo 2.113.340,00 in ’08) -> Als detailitems te vermelden waard :

             * Subsidie Vijverfestival (15.000,00) – status-quo

            * Subsidie aan vzw CCD (1.796.850,00) (stijging wegens toegenomen personeels- en energiekost)

            * Subsidies aan vzw CCD voor opmaak vrijetijdskalender (14.000,00) – status-quo

            * Subsidie cultuurraad voor gemeenschapsvormend project (Alenajaar) (30.000,00 - eenmalig)

* De andere gewone subsidies (verenigingen, CCD, Gordel, Cultuurraad, Buurtcomités, Werkgroepen, …) blijven status-quo. 

De verdere ondersteuning van socio-culturele activiteiten blijft een bewuste beleidskeuze zodat alle inwoners, van groot tot klein, voldoende kansen krijgen wat betreft opleiding, ontspanning, culturele en maatschappelijke ontwikkeling, …Ook de aanpassing van het nieuwe subsidiereglement voor culturele verenigingen komt in 2009 in voege en biedt de verenigingen de nodige financiële ondersteuning en armslag.

             * Nieuw (!) is zeker ook de jaarlijkse cultuurprijs (Prijs Verdienstelijke Dilbekenaar) 5.000,00

             (Deze prijs zal in 2009 voor de eerste maal worden toegekend door de Cultuurraad en zal uitgereikt worden n.a.v. het Vlaams Feest op 10/07/09)

Buitengewone uitgaven

De buitengewone uitgaven omvatten

a) Overdrachten, b) Cultuur & Ontspanning, c) Investeringen

a) Overdrachten: -> Als detailitems te vermelden waard :

            * de jaarlijkse investeringssubsidie van CCD vzw ten bedrage van 69.000,00

b) Cultuur & Ontspanning : -> Als detailitems te vermelden waard :

            * Aankoop grond parking La Motte (52.298,00),

* Buitengewoon onderhoud Park La Motte (232.318,00),

* Aanpassingswerken gebouwen CCD (75.000,00),

* Buitengewoon onderhoud gebouwen CCD (765.000,00)

            * (nieuw!) Infrastructuur cultuurcentrum ringleiding (auditieve handicap) (3.500,00)

Hiermee wordt binnen het budget 2009 dus eindelijk werk gemaakt van de omgeving van Kasteel La Motte (parkeergelegenheid en aanpak inkom, park en vijver). Ook het dak van RCI Itterbeek en de gevel en buitenschrijnwerk van Westrand worden aangepakt.

Hiermee beoogt het gemeentebestuur een degelijk en veilig onderkomen in de locaties voor socio-culturele activiteiten. Ook inzake duurzaamheid zijn deze onderhoudswerken van groot belang :op relatief korte termijn garanderen deze onderhoudswerken ook een belangrijke energiebesparing in deze gebouwen. En uiteraard moet dit alles ertoe leiden dat de verenigingen, als motor van de Dilbeekse gemeenschap, zich in een bruisende en enthousiaste sfeer kunnen ontplooien.  

Budget JEUGD

Ook hier valt in totaliteit voor de Gewone Uitgaven a) Personeel, b) Werkingskosten, c) Overdrachten (zie cijfers hieronder) een status-quo of lichte verhoging vast te stellen.

In de Gewone Uitgaven betekenen de Werkingskosten voor Jeugdzorg (eigen administratie, jeugdlokalen, speelpleinen, energie eigen en jeugdlokalen, …) met 193.310 een lichte verhoging tegenover budget ’08 (182.150)

Onder de Gewone Uitgaven, Overdrachten voor Jeugdzorg is een status-quo vast te stellen :

-> Als detailitems te vermelden waard :

            * Subsidies jeugdraad (4.100,00) – status-quo

            * Subsidies voor jeugdkampen (35.000,00) – lichte daling

            * Subsidies voor papierophaling door jeugdverenigingen (82.500) – lichte stijging

            * Subsidies voor verplaatsingsonkosten (3.000,00) – voorbereiding Kadille 2010

            * Mobiliteitssubsidies aan jeugdverenigingen (3.000,00) – status-quo

            * Subsidie aan jeugdnetwerkorganisaties (3.000,00) – Kadille 2010

            * Subsidies aan jeugdverengingen vanuit decretale verplichting (45.000,00) – status-quo

            * Subsidies aan vzw Jeugdinfra (33.470,00) – status-quo

            * Subsidies aan vzw Jeugdinfra voor energie (7.100,00) – status-quo

In de buitengewone uitgaven, zijn de toegenomen Investeringsuitgaven Jeugdzorg (1.642.000,00 tgo 1.356.500 in ‘08) vooral toe te wijzen aan de ‘uitrusting en buitengewoon onderhoud van speelpleinen’, met o.m. de uitbouw van een vernieuwd skateterrein (302.000,00).

Ook de volgende fase in de verbouwingswerken van JC Castelhof (750.000,00) is er in opgenomen : repetitieruimten in de kelder, foyer, onthaal en toiletten bij nieuwe polyvalente zaal (die in gebruik komt vanaf april ’09) .

Budget TOERISME

Onder de Gewone Uitgaven - Werkingskosten, voor ‘diensten voor Toerisme en Verengingen voor Vreemdelingenverkeer’ is een stijging vast te stellen (€38.800 ten opzicht van € 32.750 in ’08).

 -> Als detailitems te vermelden waard :

            * Kantoorbenodigdheden toerisme (1.500,00) – nieuwe toeristische medewerker van vzw Dilbeeks Erfgoed & Toerisme gaat aan de slag vanaf 15 februari ’09 (vestiging in Pampoelhuis in Groot-Bijgaarden)

            * De jaarlijkse bijdrage aan de Provincie Vlaams-Brabant ifv toerismeprojecten (20.000 euro) waarvan wij o.m. in return met onze gemeentelijke toeristische troeven in alle publicaties van de provincie terechtkomen, kunnen delen in specifieke projecten (Tafelen in het Groen,   Fietscafés,…), of van eventuele projectsubsidies kunnen genieten mits wij dossiers indienen

            * Prestaties derden voor Toerisme (14.800,00) – waarmee deels de nieuwe toeristische brochure Dilbeek vorm zal gegeven worden, bewegwijzering wandel- of fietsevenementen, …

Projectsubsidie

Onder de gewone uitgaven – overdrachten, valt de projectsubsidie voor vzw Dilbeeks Erfgoed & Toerisme (26.600,00) op. Het betreft de gemeentelijke bijdrage (20%) voor de aanwerving van een toerismemedewerker (80% gesubsidieerd vanuit de Vlaamse Gemeenschap, Toerisme Vlaanderen).

Het eind 2007 door de vzw Dilbeeks Erfgoed & Toerisme ingediende subsidiedossier kende in 2008 een gunstig verloop : goedkeuring van de minister voor Toerisme en Toerisme Vlaanderen + aanwervingsprocedure en aanduiding nieuwe medewerker. Vanaf half februari ’09 zal die aan de slag gaan voor de algemene ondersteuning van de vzw zelf, maar tevens betrokken worden in de co-organisatie van gemeentelijke toeristische initiatieven.  

Tevens is aan de vzw Dilbeeks Erfgoed en Toerisme onder deze post ook een investeringssubsidie van 19.990,11 voorzien voor de ‘Beheerscommissie van het beschermd Landschap rond de Watermolen te Pede’.

Met dit dossier beoogt de vzw in 2009 de aanpassingswerken in het beschermde landschap van de Watermolen (wachtvijvers, boomgaard, …) te laten starten waarbij het educatieve karakter van de hele site meer kracht zal krijgen (didactische programma’s voor scholen en groepen)

Trammuseum

Ook de jaarlijkse subsidie voor de vzw Buurtspoormuseum Schepdaal (1.240,00) blijft behouden.

In functie hiervan is de stichting van de vzw META (juni ’08) tussen De Lijn en Erfgoed Vlaanderen een belangrijke doorbraak in het dossier ‘Trammmuseum Schepdaal’. Wellicht reeds in het zomerverlof ‘09 zal een beperkte heropening haalbaar zijn. De verdere doorgedreven infrastructuurwerken moeten de hele site vanaf 2010-2011 een regionale toeristische impuls geven, waarbij ook ruimere culturele activiteiten in het Buurtspoorwegmuseum kunnen doorgaan.

Investeringen

Onder de Buitengewone uitgaven – Investeringen vallen alle inspanningen die in 2009 aan het gemeentelijk patrimonium zullen worden geleverd en die het toeristisch karakter van de gemeente ongetwijfeld zullen bevorderen :

            * Renovatie dak- en gevel gemeentehuis (1.227.193,00)

            * Herstelling St-Alenatoren en brugje (20.750,00)

            * Renovatie Huisje Mostinckx (subsidiedossier Vlaamse Gemeenschap is goedgekeurd)

Algemeen mag gesteld worden dat de inspanningen rond de beleidsplanning Toerisme Dilbeek in de periode 2007-2008 nu eindelijk tot een operatieve werking vanaf 2009 zullen leiden. Via een interne herschikking van de taken zal een medewerker van de Cultuurdienst voortaan de gemeentelijke toeristische activiteiten en evenementen op zich nemen, coördineren en ondersteunen. Binnen de vzw Dilbeeks Erfgoed & Toerisme is vanaf 15 februari ’09 een toerismemedewerker aan de slag. In overleg en samenwerking tussen hen beiden zal een doorgedreven toeristische impuls voor onze gemeente worden gerealiseerd met eigen initiatieven en actiepunten, maar ook gericht op een regionaal geïntegreerd toerismebeleid (provincie Vlaams-Brabant, vzw Pajottenland & Zennevallei, e.a.)

Zo zal de rol van het vernieuwde Trammuseum niet te onderschatten vallen in deze regionale context.

Ook de restauratie van het Huisje Mostinckx en de plannen om rond deze site de ‘hoppeteelt’ in de kijker te stellen, oogt hoopvol. Eens ook de hele omgeving van het beschermde landschap rond de Watermolen te Pede is ingericht, zal ook deze toeristisch-didactische trekpleister zijn diensten bewijzen.

Als dit dan op korte termijn (2010-2011) kan gecombineerd worden met de fiets- en wandelknooppuntroutes van de provincie Vlaams-Brabant (liefst met enkele erkende fietscafés op Dilbeeks grondgebied) zullen zowel de Dilbeekse inwoners die belust zijn op recreatieve-toeristische activiteit in eigen gemeente, als de vele bezoekers van onze gemeente beter begrijpen wat de ‘Poort tot het Pajottenland’ inhoudt. 

Budget VLAAMSE AANGELEGENHEDEN

Aangezien we hier niet praten over een specifieke ‘gemeentelijke dienst’ (met personeel, administratie, werkingskosten, energie, gebouwen, …) zitten de cijfers voor dit beleidsdomein wat verspreid over het geheel.

-> Als detailitems te vermelden waard :

            * Prestaties door derden in functie van Vlaamse Aangelegenheden (3.750,00) – waarmee bij specifieke acties of sensibilisering toch de nodige financiële ondersteuning kan gegeven worden (vb Vlaams Feest, e.a.)

            * Technische benodigdheden ifv Vlaamse Aangelegenheden (1.000,00) - idem (vb ‘Dilbeek   Vlagt’, e.a.)

            * Verder zijn er nog diverse plannen in samenwerking met andere beleidsdomeinen :

             - scholenzangfeest (met Onderwijs)

             - project Taalwijzer (met Jeugddienst binnen speelpleinwerking)

             - Sporten in het Nederlands (met Sportdienst en Sportraad)

In 2009 wordt de verdere ondersteuning en deelname aan tal van initiatieven die regionaal worden aangeboden maar geen gevolgen hebben voor de eigen gemeentelijke begroting zoals : Café Combinne (praatcafé voor anderstaligen), taallessen voor anderstaligen, ook voor ouders van leerlingen uit het Dilbeekse onderwijs (i.s.m. het Huis van het Nederlands), sensibiliserende initiatieven van vzw De Rand (bvb naar Middenstand zoals ‘Oefen hier je Nederlands) of de MarnixRing (Nederlands aan de Dilbeekse schoolpoorten),…         

Uiteraard moeten ook alle gemeenschapsbevorderende initiatieven die binnen de gewone socio-culturele werking van onze gemeente vallen, beschouwd worden als integratiemogelijkheden voor anderstaligen en het positief bestendigen van het eigen Vlaams karakter van onze gemeente en regio. (cijfers: zie hoger) 

Budget Groen

Ook in 2009 houdt het gemeentebestuur zijn inspanningen aan om van Dilbeek een mooie en groene gemeente te maken. Zo is er bij voorbeeld voor de aankoop van de bloemenkorven 21.000 euro ingeschreven in de begroting en voor de bebloemingswedstrijd in samenwerking met de Dilbeekse Tuinbouwvereniging is € 868 voorzien.

Meest in het oog springend is de aanpak van de parkomgeving van het kasteel La Motte in Sint-Ulriks-Kapelle. Het kasteel zelf kreeg jaren geleden al een opknapbeurt, dit jaar is het de beurt aan het park. Hiervoor is een bedrag uitgetrokken van 232.318 euro.

Budget sociale zaken

 De bestaande sociale voorzieningen worden in 2009 verder gezet en uitgebreid.

Behalve de courante premies, subsidies en andere steunmaatregelen voor een actief sociaal beleid, is in het budget voor Sociale Zaken ook 36.500 euro ingeschreven voor de opfrissingswerken van het voormalige politiekantoor aan de De Heetveldelaan in het centrum van Dilbeek. Het Sociaal Huis komt in dit gebouw. Tenminste, de loketfunctie. Het loket van het Sociaal Huis gaat normaliter open tegen eind mei.

 In het Sociaal Huis kunnen de inwoners terecht met al hun vragen over sociale aangelegenheden (aangepaste huisvesting, hulp in gezin, psychologische problemen, vragen over allerlei premies, enz…) . Dit loket moet de inwoners correct doorverwijzen, zodat ze niet langer van Pontius naar Pilatus worden gestuurd.

 De grootste hap van het budget Sociale Zaken gaat naar het OCMW. De gemeentelijke toelage voor het OCMW is begroot op 3.034.000 euro. Met de bijdrage van het OCMW inbegrepen bedraagt het budget van Sociale Zaken 4.769.800 euro.

Budget begraafplaatsen

Voor dit jaar zijn forse investeringen gepland in de modernisering van de begraafplaatsen in Dilbeek.

         Zo worden komen er op alle kerkhoven nieuwe schuilhuisjes in glas en nieuw meubilair.

         Op alle begraafplaatsen komen dit jaar ondergrondse afvalcontainers.

         Er worden op alle begraafplaatsen columbaria bijgeplaatst gelet op de toename van het aantal crematies in Dilbeek.

         In Sint-Ulriks-Kapelle wordt het dodenhuisje gerenoveerd.

         In Groot-Bijgaarden wordt de kerkhofmuur gerestaureerd (€ 25.000 euro)

Budget Integratie

Voor de verdere uitbouw van het integratiebeleid en inburgeringstrajecten wordt tweemaal 2 x 2.500 euro uitgetrokken. Daarnaast blijven bestaande initiatieven die de integratie bevorderen zoals de taallessen, Café Combinne, enz.. gemeentelijke steun krijgen.

Budget OCMW

Het OCMW voorziet dit jaar in 10.000 euro voor externe begeleiding voor de toepassing van het decreet op de OCMW’s. Eenzelfde bedrag staat in reserve mocht de nood aan externe begeleiding groter zijn dan verwacht.

Met de kredietcrisis is ook het aantal inwoners met een hoge schuldenlast toegenomen. Verschillende inwoners staan op een wachtlijst voor budgetbegeleiding. Door het aanwerven van een extra maatschappelijk werk(st)er wil het OCMW die wachtlijst wegwerken.

 

Voor de start van het Sociaal Huis, een loketfunctie waar iedereen terecht kan met vragen over sociale zaken, wil het OCMW ook een extra maatschappelijk werk(st)er aantrekken.

Het is bovendien niet uitgesloten dat er een halftijdse kracht bijkomt voor het dagverzorgingscentrum.

Infrastructuur

Op het vlak van infrastructuur werkt het OCMW aan de plannen, de bouwvergunning en de aanbesteding van enerzijds de herinrichting van de dubbele kamers tot eenpersoonskamer en anderzijds de bouw van 46 serviceflats. De bouw van de serviceflats gebeurt via de leasingformule. Dexia treedt op als bouwheer. Pas als de serviceflats klaar zijn wordt de factuur voorgelegd aan het OCMW. De werken zullen pas klaar zijn in 2010, zodat in de begroting van dit jaar nog geen euro is ingeschreven.

Tenslotte worden in de loop van de komende maanden alle tarieven (van poetshulp tot de huur van de serviceflats, etc..) herzien.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 jan 2009
Jean-Pierre Schoukens
Jean-Pierre Schoukens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 12 apr 2024
Marc Sluys | 30 mrt 2024

archief