Gratis textielinzameling aan huis in DILBEEK
Vanaf 2017 wordt textielafval in de gemeente Dilbeek enkel nog ingezameld via huis-aan-huisinzamelingen, het recyclagepark en de Kringwinkel. De kledingcontainers verdwijnen uit het straatbeeld. Zo komt er een einde aan de wildgroei van containers van commerciële organisaties die zonder de vereiste toelating en voornamelijk uit winstbejag textiel inzamelen, zonder garantie op lokaal hergebruik.
Voor de huis-aan-huisinzamelingen doet de gemeente vanaf nu een beroep op drie sociale organisaties. Televil vzw , Wereld Missie Hulp vzw en Spullenhulp vzw hebben de handen in elkaar geslagen om voortaan al het huishoudelijk textielafval in onze gemeente aan huis in te zamelen, te sorteren en zo te verwerken dat maximaal lokaal hergebruik mogelijk wordt en ook projecten in de derde en vierde wereld steun krijgen.
Vaaf nu wordt er ook elke twee maanden ingezameld, telkens op een donderdag. Voor de inzameling worden gemeentelijke textielafvalzakken gebruikt. Die worden half januari aan huis geleverd, in een omslag met folder, en kunnen bijgevraagd worden bij de dienst milieu (Kasteelhoeve, de Heetveldelaan 4, Dilbeek; tel. 02/451.68.80), het recyclagepark (R. Dansaertlaan, Groot-Bijgaarden) en de Kringwinkel (IJsbergstraat 6, Schepdaal).
Tussendoor kunnen Dilbekenaren met textielafval ook terecht in het recyclagepark en de Kringwinkel. U hoeft dus niet meer op zoek naar een kledingcontainer.
Inzameldata: 9 februari, 6 april, 8 juni, 10 augustus, 5 oktober, 7 december
Wat wel ? Kledij, schoenen en handtassen, huishoudlinnen, vodden
Wat niet ? Geen natte of bevuilde kledij, geen matrassen, elektrische dekens,..
Door deze vernieuwde textielinzameling hoopt de gemeente op een correcte manier de afvalberg verder te verkleinen, wordt lokaal afvalhergebruik gestimuleerd en worden er een aantal tewerkstellings- en ontwikkelingsprojecten gesteund.
De partners:
De Kringwinkel Televil is op de eerste plaats een sociaal project dat werkt rond tewerkstelling, milieu en armoedebestrijding. Daarnaast is de lokale verankering belangrijk. De nieuwe winkel aan de IJsbergstraat in Schepdaal is een succesverhaal en de huis-aan-huisinzamelingen van herbruikbare goederen en van afgedankte elektrische en elektronische apparaten evenzeer. Vanuit deze insteek vindt ingezameld textiel ook een weg naar lokale socio- culturele projecten, armoedeorganisaties en scholen. Zo is er een jaarlijkse inzameling van dekens voor daklozen. Televil groeide vanuit een daklozenwerking en blijft zijn roots trouw. Zo krijgen jeugdbewegingen materialen voor hun kampwerking en hun algemeen jaarprogramma. Toneelverenigingen worden geholpen bij hun zoektocht naar rekwisieten en scholen bij de inrichting van de klasjes, bij het uitzoeken van knutselgerief. Televil organiseert ook pop-up winkels om specifieke doelgroepen te kunnen bereiken. Daarnaast staat Televil altijd klaar met een aanbod op maat voor OCMW-cliënteel.
Wereld Missie Hulp (WMH) is een vzw die jaarlijks meer dan 200 ontwikkelingsprojecten financieel, materieel en/of logistiek steunt over de hele wereld. WMH start zelf geen projecten op, maar ondersteunt andere humanitaire organisaties die WMH om hulp vragen. Haar werking- en projectmiddelen haalt WMH hoofdzakelijk uit de inzameling van kledij. Die kledij wordt deels ingezet in humanitaire projecten en komt zo rechtstreeks terecht bij kansarme mensen. Een ander deel wordt verkocht aan gescreende opkopers en met de opbrengst steunt WMH projecten over de hele wereld. WMH helpt namelijk niet alleen met kleding, maar geeft ook financiële steun aan onder andere de bouw van scholen, waterputten en ziekenhuizen. Daarnaast biedt WMH noodhulp, zoals bijvoorbeeld aan Syrië of Nepal. Wereld Missie Hulp werkt dus structureel en biedt gemeenschappen een duurzame toekomst.
Sinds 1937 heeft Spullenhulp de opdracht om mensen in nood te helpen, zodat ze weer een plaats in de maatschappij vinden. Wij willen iedereen aanmoedigen om weer op eigen benen te staan, maar wel in het besef dat we altijd verbonden blijven met de ander en met onze omgeving. Met de inkomsten uit het inzamelen, sorteren en verkopen van tweedehandsartikels en ook de giften die wij krijgen, kunnen wij onze activiteiten in de begeleiding en herinschakeling verder uitbouwen. In dat kader hanteren wij altijd de principes van duurzame ontwikkeling. Omdat wij structureel en efficiënt willen werken, hebben we twee grote krachtlijnen bepaald waarop onze ingrepen steunen: de toegang tot huisvesting en de toegang tot werk of tot een activiteit. Herinschakeling door werk is de hoeksteen van ons pedagogisch project.