DILBEEK - Chinees nieuwjaar gevierd
In Dilbeek ging het Chinees nieuwjaar evenmin onopgemerkt voorbij. Lee Dynasty, al jaren uitbater van het gelijknamig restaurant aan de Ninoofsesteenweg, trakteerde zijn klanten op de traditionele (en spectaculaire) drakendans naar aanleiding van het Chinees nieuwjaar. Volgens de Chinese dierenriem startte deze week het jaar 4707. Na de rat, staat dit jaar in het teken van de os.
De Chinezen zien de standvastige Os als een stabiele, toegewijde en plichtsgetrouwe werker. Hij staat geheel in dienst van de mens. Het Ossenjaar kenmerkt zich dan ook door inzet en een positieve houding. Zo krijgen mensen die zich dit jaar inspannen, een positief en constructief jaar.
De Chinese dierenriem is volgens de legende ontstaan toen Boeddha alle dieren bij hem riep voordat hij stierf. Er kwamen twaalf dieren afscheid nemen. De Rat verscheen als eerste, toen de Os, daarna de Tijger, Haas, Draak, Slang, Paard, Geit, Aap, Haan, Hond en tenslotte het Varken. Als beloning noemde Boeddha toen ieder jaar naar een van de dieren. Het Chinese dierenriemteken wordt bepaald door het jaar waarin je bent geboren.
Het Chinees Nieuwjaar, ook bekend als het Lentefestival of lentefeest, wordt traditioneel gevierd met de drakendansen en leeuwendansen. De Chinese nieuwjaarsperiode eindigt met het lantaarnfestival, op de vijftiende dag van het nieuwe jaar. Tijdens de nieuwjaarsperiode verblijven de Chinezen bij familie en bezoekt men familie, vrienden en kennissen in de buurt.
Volgens overlevering ontstond de Chinese kalender in 2637 voor Christus. Het begin van het nieuwe jaar is gebaseerd op deze kalender, geënt op de cyclus van de zon en maan.
Volgend jaar vieren de Chinezen het nieuwe jaar op 14 februari. Dan staat de Tijger centraal.