DILBEEK is hartveilig

C21

DILBEEK is hartveilig

20180919_hartveilig3_
Dikbeek is hartveilige gemeente. Foto Ingezonden
 

Door de inspanningen van de afgelopen jaren draagt Dilbeek sinds kort de titel van hartveilig gemeente. Dat bereikte de gemeente door het plaatsen van zes AED-toestellen en door samen met het plaatselijke Rode Kruis al zowat 400 mensen op leiden om daarmee levens te kunnen redden.

Zo werkt een AED

Dagelijks krijgen 30 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis, slechts 7% overleeft dit. Nochtans is de kans op overleven 70% wanneer het slachtoffer in de eerste 3 à 4 minuten kan worden gereanimeerd. Een Automatische Externe Defibrillator, kortweg AED, biedt hier een oplossing. Het toestel analyseert zelf het hartritme van een slachtoffer en geeft daarna (indien nodig) automatisch één of meerdere elektrische schokken aan het hart. De enige handelingen die je als gebruiker moet doen is de defibrillator openen en de elektroden op de borstkas van het slachtoffer kleven. Gedurende het ganse reanimatieproces word je begeleid via auditieve en visuele instructies. Enkel bij een hartfalen wordt een schokopdracht gegeven. Een schok toedienen aan iemand die geen hartstilstand heeft, is dan ook niet mogelijk. Bij elke AED is ook een reanimatiekit toegevoegd, bestaande uit onder andere een schaar, ontsmettingsmiddel, handschoenen...

6 toestellen
In Dilbeek vind je 6 AED- toestellen op volgende locaties:

·            Schepdaal (Markt)

·            Sint-Martens-Bodegem (Solleveld)

·            Dilbeek (Roelandsveld)

·            Dilbeek (Marktplein),

·            Itterbeek (Breugeldal)

·            Groot-Bijgaarden (Sporthal Ten Gaerde)

Gratis opleiding

Het louter gebruiken van een AED vervangt de gewone reanimatie niet. Bij eerste hulp blijven beademing en hartmassage noodzakelijk, naast het gebruik van een defibrillator. Tegelijk blijft er heel wat onwetendheid bestaan omtrent de werking van defibrillatoren. Daarom stapte de gemeente in het project ‘Hartveilige gemeente’ van het Rode Kruis Vlaanderen. De gemeente en de plaatselijke Rode Kruis-afdeling informeerden inwoners en verenigingen uitgebreid en leidden er al heel wat op omtrent het gebruik van de defibrillatoren. Deze specifieke reanimatieopleidingen worden georganiseerd met slechts één doel voor ogen: van Dilbeek  een ‘hartveiligere’ gemeente maken. En daar is Dilbeek goed in geslaagd. Sinds midden 2017 hebben reeds een 400-tal inwoners en werknemers van de gemeente, de cursus gevolgd. Dilbeek mag zich voortaan een hartveilige gemeente noemen.

Er volgen nog gratis opleidingen. Was jij er nog niet bij? Sluit dan aan bij één van de eerstvolgende lesmomenten in Kasteel La Motte, Lumbeekstraat 20, 1700 Sint-Ulriks-Kapelle:

·            Vrijdag 5 oktober om 19 uur 

·            Vrijdag 12 oktober om 19 uur 

·            Donderdag 18 oktober om 19 uur 

·            Vrijdag 26 oktober om 19 uur 

Inschrijven kan via voorzitter@dilbeek.rodekruis.be (met vermelding van de datum van de opleiding, je naam en voornaam, adres, telefoonnummer, e-mailadres en geboortedatum).  Deelnemen kan vanaf de leeftijd van 16 jaar.  Elke deelnemer ontvangt na afloop van de opleiding een aanwezigheidsattest (= GEEN diploma gezien geen examen afgenomen werd).

Burgers die niet over e-mail beschikken, kunnen zich inschrijven via de telefoonnummers 0495 18 71 79 of 02 582 28 19 (voorzitter Rode Kruis – afdeling Dilbeek).

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 sep 2018
Marc Sluys
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 07 nov 2024
Marc Colpaert | 19 okt 2024
Marc Colpaert | 23 sep 2024

archief