DILBEEK - Project Begijnenborre
In de sterk verouderde lokalen van Begijnenborre werden de nieuwe plannen voor de site aan de hand van een maquette voorgesteld. Na een hele voorgeschiedenis is het bouwproject nu in aanbesteding. Als alles goed gaat start in het voorjaar de bouw van een unieke en duurzame combinatie van lokalen voor de speelpleinwerking en de kleuterafdeling van gemeenteschool Jongslag. Begijnenborre blijft ook na de werken een openbaar en natuurlijk speelterrein voor alle kinderen uit de buurt.
Bij begin van de legislatuur werden middelen voorzien in meerjarenplan om de lokalen voor speelpleinwerking te vernieuwen. “De lokalen zijn immers in slechte staat en dringend aan vervanging toe”, zegt schepen voor Jeugd Lies Vereecke. Maar de site bleek ook een ideale locatie om de wijkschool uit de Lambrechtslaan op te vangen vanaf schooljaar 2014-2015. Schepen voor gebouwen en onderwijs Jef Vanderoost: “Zo kwamen we tot het unieke combinatieproject dat vandaag klaar is voor uitvoering met twee gelijkwaardige partners: de speelpleinwerking en de keuterschool. Aangezien hun werking in de tijd complementair is, kunnen we door de combinatie meer doen met dezelfde middelen en is het ook bij uitstek een duurzaam project”. Sindsdien vond ook de herstructurering plaats van Sint Alena en Jongslag, waardoor de wijkschool onderdeel werd van gemeenteschool Jongslag. “Bij de realisatie van dit project zal ook de capaciteit van de kleuterafdeling stap voor stap kunnen verdubbelen, waardoor er voor 80 extra kleuters plaats komt”.
In de zomer van 2015 startte een procedure bij Team Vlaams Bouwmeester voor de aanstelling van een architect en uit meer dan 90 kandidaten en 4 geselecteerd ontwerpen werd in september 2016 gekozen voor het concept van Team Begijnenborre bestaande uit Carton123 / Natural Born Architects / Atelier Starzak Strebicki / Atelier Arne Deruyter. “Het ontwerp werd verder uitgewerkt en verschillende keren besproken met de buurt. Inmiddels is de bouwvergunning afgeleverd, werd de erfpacht voor het terrein aangepast en is het project in aanbesteding. Het ontwerp is door het gedeeld gebruik niet alleen duurzaam qua opzet, maar zal ook energiezuinig zijn (BEN) en voorzien van groendaken en een PV-installatie.” Zegt schepen Vanderoost.
Het cirkelvormig ontwerp weeft zich tussen de bestaande rijen lindenbomen. Er is een vleugel met 8 kleuterklasjes en een vleugel met aanpasbare speellokalen voor de speelpleinwerking. De vleugels ontmoeten elkaar centraal bij de gedeelde ruimtes. Zowel de speelpleinwerking als de school zal kunnen gebruik maken van een refter met keuken, een polyvalente zaal, staflokalen en het sanitair. De cirkel wordt rond gemaakt met luifels die de kinderen overdekte speelruimte bieden.
Schepen Vereecke: “Ook de unieke gedeelde buitenruimte kreeg een gedetailleerd ontwerp. Het wordt een echt natuurlijk speelparadijs met natuurlijke speelelementen ingebed in het landschap.” Er terrein wordt geen afgebakend fort met klassieke omheining: het terrein moet immers ook buiten de schooluren bruikbaar zijn als openbaar speelterrein. Ook aan de mobiliteit is gedacht: de focus ligt op de zachte weggebruiker met een nieuwe ingang, de toegang voor wagens wordt veiliger door een verbreding van de weg en er is ook een nieuwe parkeerzone voorzien die buiten de piekmomenten als speelzone kan gebruikt worden.
Als alles goed gaat starten de werken in het voorjaar van 2019. Tijdens de werken blijft de kleuterschool ter plaatse. De containerklassen kunnen blijven staan maar de speelruimte zal zich naar de achterkant van het terrein verplaatsen. De speelpleinwerking wordt tijdens de werken beperkt tot de kleuterwerking (3-5 jarigen). De werking voor de 6-14 jarigen verhuist tijdelijk naar jeugdcentrum Castelhof. De hoop is tegen de start van schooljaar 2021-2022 de nieuwe lokalen in gebruik te kunnen nemen.
Meer info bij:
Schepen Jef Vanderoost 0474/748106