Kunstgraven in DILBEEK beschermd
Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, beschermt vijf kunstenaarsgraven voorlopig als monument.
“Vlaamse kunstenaars staan internationaal hoog aangeschreven. De bewaring van hun nagedachtenis gebeurt niet enkel door het tonen van hun kunstwerken maar ook door het bewaren van hun graven. Vijf graven van toonaangevende beeldhouwers, schilders en architecten die in de twintigste eeuw in de Vlaamse Rand werkten worden voorlopig beschermd”, aldus minister-president Geert Bourgeois.
In hun oeuvre verwijzen de kunstenaars geregeld naar de Vlaams-Brabantse landschappen of ze lieten er hun architecturale stempel achter. Ze zijn internationaal erkend als vertegenwoordigers van de Vlaamse kunsten en hun werken zijn te vinden in binnen- en buitenlandse musea, op openbare plaatsen en in private collecties.
De vormgegeven graftekens verwijzen naar het kunstenaarschap van de overledene door de plaatsing van een tekenend opschrift of een kunstwerk van de kunstenaar op het graf.
De vijf beschermde graftekens zijn:
- Het graf van kunstschilder Jean Brusselmans, Dilbeek
- De begraafplaats van de Broeders en zusters van Don Bosco en van de Broeders van de Christelijke scholen met het graf van architect Alfons Hoppenbrouwers, Dilbeek
- Het graf van kunstschilder, beeldhouwer en architect Victor Servranckx, Machelen
- Het graf van beeldhouwer Pieter Braecke, Zaventem
- Het graf van beeldhouwer Oscar De Clerck, Zaventem
Procedure
Na de voorlopige bescherming organiseert het gemeentebestuur een openbaar onderzoek. Op die manier heeft iedereen de kans om opmerkingen of bezwaren kenbaar te maken bij de gemeente. Binnen negen maanden beslist minister-president Geert Bourgeois over een definitieve bescherming.