Odisee-studente uit DILBEEK gaat de strijd met kansarmoede op school aan

Odisee-studente uit DILBEEK gaat de strijd met kansarmoede op school aan

Auto

Via een VONK+ netwerk de impact van kansarmoede op onderwijskansen beperken

In ons land groeit 23% van de kinderen op in gezinnen met risico op armoede en uitsluiting. Er bestaan verschillende initiatieven om de impact van kansarmoede op de schoolloopbaan te beperken. Zo is er bijvoorbeeld VONK (Vrijblijvend Ondersteuningsnetwerk voor gezinnen met jonge kinderen) in Dilbeek, dat ouders met kinderen tussen 0 en 3 jaar begeleidt. Maar wat daarna?

 

Netwerk van brugfiguren

Voor haar bachelorproef Gezinswetenschappen onderzocht Veronique De Clercq een mogelijk opvolgtraject. Ze stelt voor om een netwerk uit te bouwen onder de naam VONK+, waarin een reeks organisaties samenwerken met het CLB, de zorgcoördinatie en andere brugfiguren. "Een ervaringsdeskundige armoede en sociale uitsluiting mag in dit netwerk niet ontbreken," vertelt zij. "Zo iemand kent namelijk als geen ander de struikelblokken en hindernissen van leerlingen en hun gezinnen in armoede."

 

Structurele aanpak

Daarnaast adviseert de studente om de zorguren uit te splitsen in leerstof-gebonden (remediëring, planning) en socio-emotionele zorguren. "Voor dat laatste is een gezinswetenschapper eigenlijk de geknipte persoon," voegt ze toe. "Pas als armoede structureel wordt aangepakt, kunnen alle kinderen en jongeren daadwerkelijk gelijke onderwijskansen krijgen."

 

Gezinswetenschappen is een unieke bacheloropleiding in Vlaanderen, aangeboden door de hogeschool Odisee, in het studiegebied Sociaal-Agogisch Werk. Opvoeding, relaties en gezinsondersteuning zijn de hoofdthema's. Er is ook een traject op maat van volwassen studenten. Meer informatie

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 jul 2019
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 07 aug 2020
Guido Van Cauwelaert | 21 mei 2020
PenZine | 17 apr 2020

archief