DILBEEK - Schepencollege zegt kasteel Groot-Bijgaarden de wacht aan
Het schepencollege zegt de eigenaar van het kasteel van Groot-Bijgaarden de wacht aan. Naar aanleiding van een telefoontje voor een aanvraag tot het afsteken van vuurwerk op 16 mei tijdens een huwelijksfeest, blijkt dat het verhuren van het kasteel onverminderd doorgaat. Op 28 november 2008 werd nochtans een brief gestuurd naar de heer Pelgrims de Bigard met duidelijke vermelding dat geen activiteiten meer mochten plaats hebben zolang hij niet de nodige vergunningen kan voorleggen.
Het schepencollege heeft beslist effectieve stappen te ondernemen om het herstarten van de activiteiten te vermijden omdat er aan de vorige toestand nog niets is gewijzigd. De eigenaar heeft nog steeds geen opdracht gegeven voor de samenstelling van een dossier voor het aanvragen van een stedenbouwkundige vergunning. Het bekomen van een bouwvergunning voor 1 mei is op die manier niet meer mogelijk. Het schepencollege geeft bijgevolg het officieel bevel tot stopzetting van het gebruik van de feesttent.
En de Biekorf…
Het schepencollege gaat eveneens de vzw Verenigde Parochiale Werken, die de zaal Biekorf verhuurt in het centrum van Dilbeek, verzoeken bij het afsluiten van contracten voor het huren van de zaal De Biekorf, de aanvragers te wijzen op het feit dat er geen elektronisch versterkte muziek wordt toegelaten in de zaal.
Het aanvragen ervan heeft ook totaal geen zin. Elke aanvraag zal systematisch geweigerd worden om reden dat de Biekorf niet gebouwd werd als feestzaal en totaal niet voldoet aan de veiligheidsnormen en de geluidsnormen als feestzaal.
De vzw werd eerder al gevraagd geen muziekactiviteiten meer toe te laten. De milieudienst moet bij elke aanvraag telkens aan de huurders van de zaal toelichten dat er geen muziekactiviteiten worden toegestaan en dat het risico bestaat dat activiteiten worden stil gelegd. Hierbij ontstaat telkens grote paniek om reden dat de gebruikers hiervan niet op de hoogte zijn, het contract voor het huren van de zaal reeds afgesloten is en betaald werd. De verantwoordelijkheid wordt dus systematisch op schouders gelegd van de huurders van de zaal, daarbij lopen ze het risico dat hun feest wordt stil gelegd.
Bovendien worden de administratie, zowel milieudienst als politiedienst (advies) onnodig belast met deze aanvragen die steevast eindigen in een weigering.