Duurzaam naar school: DILBEEK scoort

C21

Duurzaam naar school: DILBEEK scoort

Editiepajot_dilbeek_duurzaam_naar_school_foto_re
Repro Editiepajot.

In 111 gemeenten lopen volgend schooljaar acties in “Duurzaam naar School” en meer dan 219.000 kinderen zullen er bereikt worden. Duurzaam naar school is een actieplan van de Vlaamse minister van Onderwijs en de minister van Mobiliteit. Gemeenten krijgen financiële steun om leerlingen uit het basisonderwijs zoveel mogelijk met de fiets en te voet naar school te laten gaan.

De gemeentelijke preventiedienst heeft, in samenwerking met de basisscholen, zich reeds in het schooljaar 2008 – 2009 ingeschreven om in aanmerking te komen voor de financiële steun.

In september van het schooljaar 2007 – 2008 heeft het bestuur de eerste schoolroutekaart gelanceerd, wat een belangrijk gegeven was om in aanmerking te komen voor de financiële steun.

Bij de aanvraag zowel voor het schooljaar 2008 – 2009 als het komende schooljaar, zijn volgende doelstellingen geformuleerd:

-           verbeteren van de veiligheid aan de schoolpoorten en van de fietsroutes;

-           uitwerken van een functioneel en fijnmazig fietsroutenetwerk.

-           sensibilisering, informatie en handhaving moeten zorgen voor een verhoogde verkeersveiligheid en – leefbaarheid.

Op korte termijn wordt er vooral gestreefd naar betere voorzieningen voor de fietsers op de hoofdassen, veiligere schoolomgevingen en betere voorzieningen voor de voetgangers in de kernen.

Op langere termijn wordt gestreefd naar een grotere veiligheid voor de voetgangers en de fietsers.

Om dit alles praktisch te realiseren zal er enerzijds een nauwe samenwerking worden ontwikkeld met de dienst Openbare Werken voor de infrastructurele ingrepen waarvoor in de meerjarenplanning financiële middelen zijn voorzien en anderzijds worden een aantal ingrepen ontwikkeld in samenwerking met de politie, de gemeentelijke preventiedienst en de scholen.

Voor de infrastructurele ingrepen zal er met de gemeentelijke verkeerscommissie, de mobiliteitsambtenaar en de preventieambtenaar overleg zijn om te kijken wat op korte en langere termijn uitvoerbaar is. Bij de opmaak van het gemeentelijk beleidsplan is voorzien om extra aandacht te besteden aan de knelpunten van de schoolroutes, de problemen op de sport- en jeugdlokalenroutes alsook aan de sportinfrastructuur. Ook de sensibilisering naar de verkeersveiligheid is in het beleidsplan opgenomen.

Voor de 4 – en 5-jarige kleuters bestaat er weinig pedagogisch materiaal, vandaar dat er gekozen is voor de toneelvoorstelling Boemkrasj waarmee de kleuters in contact worden gebracht met de verkeersregels, de verkeersborden, e.d.

Bij de leerlingen van het basisonderwijs wordt vooral aandacht besteed aan de houding in het verkeer. Dit niet alleen naar de kinderen, maar ook naar de ouders toe worden er acties op het getouw gezet. Voor de ouders denken we aan het dragen van de gordel, de snelheid, de houding aan de schoolpoort, enz. De aanwezigheid van de gemachtigde opzichters aan de schoolpoort is reeds een bijna volledig gerealiseerd actiepunt dat nog verder zal geoptimaliseerd worden. Verkeerslessen met de politie, het voorzien van verkeersbrevetten, het organiseren van de mobibuzz, enz, behoren tot de praktische actiepunten van het ingediende project.

Het gemeentebestuur heeft voor dit schooljaar een financiële steun ontvangen van € 20 458 en zal voor het schooljaar 2009 – 2010 een bedrag ontvangen van € 18 927.

Het zal de kinderen in onze scholen ten goede komen.

Georges De Vliegher
Schepen van onderwijs

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 mei 2009
Jean-Pierre Schoukens
RE
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 25 mrt 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 21 mrt 2024
Marc Colpaert | 28 feb 2024

archief