DILBEEK - Blijven zagen, fietspaden vragen

C21

DILBEEK - Blijven zagen, fietspaden vragen

Editiepajot_dilbeek_blijven_zagen__fietspaden_vragen_foto_steven_walravens
Fietsersbond Pajottenland zetten de marktbezoekers aan het zagen voor meer en veiligere fietspaden. Foto Steven Walravens
 

‘Blijven zagen, fietspaden vragen’, dat was de slogan waaronder de fietsersbond Pajottenland een ludieke actie op touw zetten tijdens de wekelijkse boerenmarkt in Dilbeek. 

Marc Van Acker van de fietsersbond Pajottenland: “Van het College kregen we recent het positieve nieuws dat in de loop van 2009 een procedure zal worden opgestart voor een studieopdracht voor de voorziene mogelijke aanleg van fietspaden, onder meer in de Baron R de Vironlaan, R. Dansaertlaan, Itterbeeksebaan, de Doylijkstraat en IJsbergstraat. Nog recenter goed nieuws uit Dilbeek is dat er vanaf de indiensttreding van de nieuwe verkeerskundige op 1 juli 2009, zal er prioritair werk worden gemaakt van de aanpak van het fietsbeleid alsmede qua aanpak van veilige schoolroutes. Een goede zaak, want fietsers hebben immers ook recht op een veilige en comfortabele plek op de weg.”
 
Het nieuwe fietspad langs de Brusselstraat, met haar comfortabele verharding en aangenaam haagje als veilige buffer heeft de fietsersbond een paar jaar terug met applaus ontvangen. Maar het was het enige fietspad dat in de afgelopen 10 jaar tijd werd aangelegd. Nochtans worden fietspaden door de hogere overheden stevig gesubsidieerd (tot 80%). Gemeentebesturen maken daar te weinig gebruik van vindt de Fietsersbond.


“We hopen dat het fietsbeleid in Dilbeek eindelijk meer dynamiek zal krijgen. Zo zijn bijvoorbeeld de vele rode trajecten van de schoolroutekaart nog steeds rood ingekleurd en onveilig voor fietsers. Maar ook de veilige routes op de schoolroutekaart zijn niet perfect. Ondermeer de IJsbergstraat en de Jan de Trochstraat worden opgevoerd als veilige schoolroute maar zijn in slechte staat. Ook de Itterbeekse baan biedt onvoldoende veiligheidsgaranties voor fietsers. De fietshoofdroutes, de bovenlokale en lokale fietsroutes missen heel wat links, zoals deels de N8 en een deel van de Bodegemstraat, waar het autoverkeer aan 70 km/u mag rijden maar de fietser geen fietspad heeft. De Gossetlaan is zeer breed en biedt volop ruimte voor een fietspad, iets wat geen overbodige luxe is voor deze drukke baan dwars door industriezone met vrachtwagens. Het centrum van Dilbeek heeft ook nood aan vernieuwing. Graag meer ruimte voor voetgangers en fietsers met een fietsvriendelijke bestrating. Het wegdek van de straten in het centrum van Dilbeek ligt er slecht bij. Door al het gehobbel op je fiets zouden je nieren en longen spontaan van plaats kunnen wisselen.” Aldus Marc Van Acker.
 
Om de aanleg of vernieuwing van fietspaden in een sneller tempo te realiseren, heeft de fietserbond de marktbezoekers letterlijk aan het zagen gezet. Via deze ludieke actie vraagt de fietsersbond aan het College met betrekking tot het fietsbeleid in Dilbeek een stevig tandje bij te steken.  

“Belofte maakt schuld: met de aanstelling van de nieuwe verkeerskundige hopen we dat Dilbeek inderdaad het fietsbeleid prioriteit zal geven en we op "korte termijn" kunnen praten over "Dilbeek, waar fietsers thuis zijn". aldus de fietsersbond Pajottenland.

Meer info op www.fietsersbond.be/pajottenland

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 mei 2009
Steven Walravens
Steven Walravens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 12 apr 2024
Marc Sluys | 30 mrt 2024
Marc Sluys | 25 mrt 2024

archief