REGIO -Het Pajottenland is ook kandidatuur voor een Landschapspark Boerenlandschap Pajottenland

C21

REGIO -Het Pajottenland is ook kandidatuur voor een Landschapspark Boerenlandschap Pajottenland

Bos__kopie_
Een extra landschapspark is nodig.- Foto Marc Colpaert
 
De Vlaamse regering selecteerde ‘Boerenlandschap Pajottenland’ als kandidaat Landschapspark. Hiermee nam het project de eerste horde op weg naar een officiële erkenning.
Een extra landschapspark in het mooie Pajottenland dat is de bedoeling. Dit project wordt getrokken door de provincie Vlaams-Brabant in samenwerking met Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei en met de steun van de gemeenten Herne, Gooik, Galmaarden, Dilbeek, Roosdaal, Lennik en Sint-Pieters-Leeuw.
 
Het Pajottenland kent een authentiek cultuur-historisch landbouwlandschap met archeologische sites, historische boerderijen, kasteeldomeinen, parken en tuinen, kronkelende paden met hagen, wilgen en oude boomgaarden, Brabantse trekpaarden, geuzebrouwerijen, kapelletjes en volkse cafés. Bovendien vormt het een gevarieerd landschap met intieme beekvalleien, weidse landschappen en kleine bossen als relicten van oude wouden, die ook als leefgebied gelden voor een rijke fauna en flora.
 

Maar wat het Pajottenland echt uniek maakt, is het authentiek verhaal dat de streek in zich meedraagt. Een verhaal van rustige dorpskernen, van een volkse sfeer, van eenvoud en essentie in een uniek landschap, dat in de context van een hedendaags verstedelijkt Vlaanderen haar uitgesproken landschappelijke identiteit en landelijkheid uitzonderlijk goed heeft weten te behouden. Dat is in grote mate toe te schrijven aan de blijvende, sterke verankering van een typische familiale en grondgebonden landbouw, waardoor de gezonde verbinding tussen bodemgesteldheid en landgebruik bewaard bleef. Dat gegeven is een sterke troef voor een duurzame toekomst, en moet ook de basis vormen van een landschapspark in de regio : het landschapspark ‘Boerenlandschap Pajottenland’. 

Zo’n park biedt een combinatie van een unieke beleving van de natuur, het landschap en de streek voor inwoners en aan binnen- en buitenlandse bezoekers. Deze parken moeten uitgroeien tot motor voor streekontwikkeling via toeristisch-recreatieve ontwikkeling, jobs en investeringen in de infrastructuur. Bij een Nationaal Park ligt de klemtoon meer op natuur en biodiversiteit. Bij de Landschapsparken ligt de klemtoon op landschapskwaliteit en de verschillende functies van het gebied, zoals landschapsontwikkeling, recreatie, natuur, erfgoed, landbouw, wonen, bedrijvigheid en toerisme”,We zijn blij dat de Vlaamse regering nu ‘Boerenlandschap Pajottenland’ geselecteerd heeft. Na het indienen van de conceptnota in september is dit een belangrijke volgende stap. Nu gaan we, samen met de partners, werk maken van een concreet masterplan tegen eind 2022. Als in 2023 de officiële erkenning volgt, wordt het plan in uitvoering gebracht”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor ruimtelijke planning.

 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 jan 2022
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 07 nov 2024
Marc Colpaert | 19 okt 2024
Marc Colpaert | 23 sep 2024

archief