Brouwerij Timmermans in ITTERBEEK houdt aloude traditie in stand met Griotteke, een Oude Schaarbeekse Kriek
Brouwerij Timmermans lanceert een Oude Schaarbeekse Kriek, Griotteke genaamd. De oudste lambiekbrouwerij ter wereld, die dit jaar haar 320ste verjaardag viert, blaast op die manier de traditie van het gebruik van Schaarbeekse krieken nieuw leven in. Deze vrij zeldzame, zure kersen worden met de hand geoogst. Griotteke is een echte 'limited edition', want er werden slechts 6000 flessen van dit robijnrode bier gebotteld. Op de matzwarte fles prijkt een etiket dat getekend werd door de jonge kunstenares uit Schaarbeek, Lauranne van Naemen. Een deel van de opbrengst van de verkoop gaat naar een project dat de aanplant van Schaarbeekse kriekelaren en andere fruitbomen in scholen en woonzorgcentra ondersteunt.
“Eerst lieten we de Schaarbeekse krieken zo’n zes maanden macereren in jonge lambiek in een verhouding van 240 gram fruit per liter lambiek. Daarna werd de kriekenlambiek gemengd met lambiek die gerijpt was in pinot noir- en bourgognevaten. Zodra de kurk werd geplaatst, begon de hergisting op fles”, vertelt Anthony Martin, die de brouwerij in 1993 redde van een groot immobiliënproject. “Griotteke wordt gekenmerkt door zijn heerlijk aroma en de friszurigheid van de verse krieken. De vineuze toets zorgt voor een prachtige signatuur van deze authentieke Oude Schaarbeekse Kriek.”
Label "Made in Schaarbeek"
Het etiket werd getekend door de jonge Belgische kunstenares Lauranne van Naemen, die geboren en getogen werd in Schaarbeek. Na een bezoek aan de brouwerij maakte ze haar eigen interpretatie van Griotteke.
Anthony Martin: “Lauranne zich liet inspireren door de maischkuip, de tonnenkelder en door de magie van het afkoelend wort in het koelschip. Op het label staan elementen die typerend zijn voor onze Itterbeekse brouwerij zoals het kraanwerk, de vloertegels, de vaten, het tonnenmerk en de art deco glasramen van het brouwershuis. Wat Laurannes werk zo bijzonder maakt, is het feit dat ze haar verbeelding en emoties de vrije loop laat met een gewone balpen. Voor Griotteke koos ze voor koningsblauw en robijnrood, twee kleuren die de brouwerij en het bier symboliseren.”
Deel van de opbrengst naar een goed doel
Per verkochte fles gaat 1 euro naar ‘De Bûûmplanters’, een project van NoWayBack, een Schaarbeekse vzw die werkt rond duurzaam beheer van ecosystemen. Met het aanplanten van kriekelaren en andere fruitbomen op speelplaatsen en aan scholen en woonzorgcentra, wil deze organisatie Brussel en omgeving verder vergroenen. Scholen en WZC die aan het project willen meewerken, mogen contact opnemen met de Bûûmplanters.
Griotteke is verkrijgbaar in flessen van 75 cl en wordt verdeeld door bierhandels en e-shops. Een pakket met een fles, een glas, een tekenboek en een draagtas, in Brussel gedrukt door het atelier "Les imprimeurs", is te koop in de e-shop en in de winkel van de hoeve van Mont-Saint-Jean in Waterloo.