DILBEEK wil Palokewijk opwaarderen als “Leefbuurt”
De Palokewijk heeft een opwaardering nodig: er is sprake van versleten straten, stoepparkeren, weinig groen en weinig ruimte voor ontspanning. Op voordracht van de gemeente werd de wijk, naast zes andere Vlaamse woonwijken, door de Vlaamse Bouwmeester uitgekozen om te transformeren tot “Leefbuurt”. Met het concept “Leefbuurt” maakt het Dilbeekse bestuur werk van een levendige, klimaatrobuuste en autoluwe buurt, waar het aangenaam wandelen, fietsen en wonen is voor iedereen, jong én oud! Centraal in dit plan: de Dilbekenaar die woont of werkt in de Palokewijk. Hun visie en inbreng wordt vergaard tijdens twee dialoogmomenten op 12 mei en 1 juni.
Het is geen geheim: de ligging van de Palokewijk heeft ervoor gezorgd dat het er de afgelopen jaren heel wat drukker is geworden. De Palokewijk wordt immers aan de ene kant omringd door het Scheutbospark en Molenbeek/Brussel, en aan de andere kant door de Ring rond Brussel. De bestrating dateert van de jaren 60 en is niet aangepaste aan de huidige noden.
“Leefbuurt Paloke”
Het Dilbeekse bestuur wil van de Palokewijk een plek maken waar kinderen veilig kunnen buitenspelen, buren mekaar rustig kunnen ontmoeten en het fijn vertoeven is voor iedereen, jong én oud. Deze transformatie zal gebeuren aan de hand van een ambitieus plan “Leefbuurt Paloke”.
“Leefbuurten” – een concept van de Vlaamse overheid - zijn aangename plekken waar het fijn verblijven is voor iedereen. Er is niet enkel plaats voor ontmoeting en activiteiten, maar ook voor plekken waar de rust overheerst. Natuur en groen spelen er een centrale rol.
“We willen de heraanleg van de wijk niet puur vanuit de vernieuwing van enkele straten bekijken. We willen letterlijk ruimte creëren, zodat wijkbewoners zich veilig kunnen verplaatsen, elkaar kunnen ontmoeten en dit in een groenere omgeving” zegt Stijn Quaghebeur, schepen van openbare ruimte en woonbeleid. “Leefbuurten passen daarom volledig in de visie van de gemeente Dilbeek. Met “Leefbuurt Paloke” willen we het ruimer benaderen in nauw overleg met de bewoners.”
Als één van de zeven geselecteerde wijken wordt Dilbeek hierin ondersteund door de Vlaamse overheid: van ontwerp tot realisatie krijgt Dilbeek intensieve begeleiding en expertise.
Hand in hand met de burger
Centraal in de uitwerking van het plan “Leefbuurt Paloke”: de Dilbekenaar die woont of werkt in de Palokewijk! “Een kwaliteitsvol masterplan kan alleen maar gemaakt worden hand in hand met de mensen die in de wijk leven en werken.” vervolgt Stijn Quaghebeur; “Daarom plannen we op 12 mei en 1 juni alvast twee dialoogmomenten met de wijk. Tijdens deze momenten kunnen de deelnemers hun noden formuleren en hun unieke kijk op de wijk kenbaar maken. In het najaar voorzien we hierop een vervolg en kunnen we hopelijk snel naar de eerste concrete verwezenlijkingen gaan.”