DILBEEK zoekt vaste stek voor archeologische vondsten

Recent werden in de Dilbeekse bodem enkele archeologische vondsten gedaan. Het schepencollege wil deze samen met eerdere vondsten permanent tonen aan het grote publiek en heeft de vzw Dilbeeks Erfgoed verzocht dit dossier verder op te volgen. Het is niet uitgesloten dat later in het gerestaureerde Mostinckxhuisje een heemkundig museum wordt ingericht. Het voorstel om de vondsten voorlopig in de Sint-Alenatoren tentoon te stellen bekoort het schepencollege niet.
Naar aanleiding van de GEN-werken werden opgravingen gedaan in Schepdaal, op de percelen 70d, de eerste 10m van 74e en het perceel tussen de Kouterstraat en 116/2 in Schepdaal. Daar werden talrijke vondsten (onder ander aardewerk, metaal, schoentje, munt) opgegraven, gaande van de twaalfde tot negentiende eeuw.
Soresma, een onafhankelijk ingenieurs- en adviesbureau dat de opgravingen begeleidde, helpt graag met de ontluiking van het archeologisch erfgoed van de gemeente Dilbeek en haar omgeving en wil de collectie schenken aan de gemeente. Het staat immers buiten kijf dat deze verzameling bijdraagt tot een reconstructie van de gemeente in het verleden en tot het herbeleven van het patrimonium van de bewoners.
Binnenkort zal in de Lange Haagstraat/Kauwenlaan (Dilbeek) ook een opgraving gebeuren van een Gallo-Romeins villadomein. Ook hier komt waarschijnlijk ‘tentoonstelbaar’ materiaal boven.